Annons

Annons

Annons

Ingarö

Nya hyresrätter i Brunn klara — efter 18 år

• 132 lägenheter — ”Högt tryck” • Lista: Så många hyreslägenheter förmedlades i Värmdö förra året • Se bildspel!

Text

Külliki och Markus Roosnurm med vovven Klara är glada över nya lägenheten i Brunn. Se bildspel.

Bild: JENNY FREJING

Annons

Igår påbörjades inflyttningen i Värmdö bostäders nya bostäder i Brunns centrum på Ingarö. Därmed är 18 års väntan på nya hyresrätter över.
Vi bestämde oss för att flytta hit, säger Emilia Sjöquist, nybliven Ingaröbo.

Solen strålade från en klarblå himmel när Emilia Sjöquist från Fisksätra skulle hämta sina nycklar till nya hyresrätten med tre rum och kök i Brunn.
– De bygger en massa i Nacka och där vi bor men det kommer att ta flera år innan man kan flytta in. Och jag och min sambo har fått barn, och bestämde oss för att flytta hit. Vi har släkt som bor härute, så det blir jättebra, sa hon.

I veckan påbörjades inflyttningen i Värmdö bostäders nybyggda kvarter i Brunns centrum på Ingarö. Totalt har 132 hyresrätter i sex hus byggts av dem har 26 förmedlats till bolagets interna byteskö 99 till bostadsförmedlingen varav hälften till Värmdökön, samt 7 till förmedlingens ungdomskontrakt. Modulerna har tillverkats i byggbolaget Lindbäcks byggs fabrik i Piteå. Under helgen och i onsdags har bolaget lämnat ut sammanlagt 44 nycklar till nya hyresgäster, varav 28 till den interna kön och 16 från Stockholms bostadsförmedling. Men redan i december påbörjade bolaget teckna hyresavtal med de blivande hyresgästerna.
– Vi har några kontrakt kvar att skriva, inom en månad borde inflyttning vara klart. Det har varit högt tryck på lägenheterna, säger Kenneth Claesson, vd på Värmdö bostäder.

Külliki Roosnurm och sonen Markus fick sina nycklar redan den 24 februari.
– Vi har bott på Djurö i fyra år, men sonen blev sjuk och kunde inte gå i trappor och vi har haft önskemål om att bo på nedre plan. Vi fick besked om att vi skulle få en trea med balkong någon gång i december. Vi flyttade in i fredags. Lägenheten är fantastisk och jag älskar Ingarö. Och det är rökfritt, det är jätteskönt, säger hon.

Men det var inte helt solklart att flytta från Djurö, Külliki har haft två jobb, på vårdcentralen i Gustavsberg och ett eget hembageri på Djurö som hon fått avsluta.
– Jag älskar Djurö också, men det var Markus som sa att nu flyttar vi. Och jag får ju närmare jobbet nu, säger Külliki Roosnurm.

Markus går i skola på Djurö och måste byta skola och kompisar.
– Det känns bra, lite nervöst bara. Jag ska spela fotboll i Ingarö If också, säger han.

Samtliga lägenheter har balkong och är förberedda för tvättmaskin, diskmaskin och micro. Treorna har dubbla kyl och frys. Det finns också gemensam tvättstuga.
– 28 av dem har gått till den interna kön, sen är många från Värmdökön och från Stockholms bostadskö som vill flytta ut till Värmdö eller sålt hus och väljer att bo kvar på Värmdö. Tack vare investeringsstödet som vi fått för projektet kan vi hålla rimliga hyresnivåer, du får betala strax under 9 000 för en trea, säger Kenneth Claesson.

Majoriteten av lägenheterna är mellan ett och tre rum och kök, på mellan 28 och 70 kvadrat, vilket är ett medvetet val.
– Vi har gjort en marknadsanalys och sett vad det finns behov av plus att det är ett konceptbygge, där man bygger i moduler, säger Kenneth Claesson.

Runt torget ligger fem kommersiella lokaler om totalt 500 kvadratmeter, varav två för restauranger eller caféer, där det ännu inte är klart med hyresgäster.

Bygget i Brunn har pågått i nästan två decennier. 2012 vann Värmdö bostäder en markanvisningstävling, första spadtaget togs först 2021. Men redan 2005 vann bolaget och NCC den första markanvisningstävlingen om att bygga bostäder i Brunn, så nu kan Kenneth Claesson äntligen andas ut.
– Detta är ett projekt som har pågått under många år och det känns fantastiskt att det nu står färdigt. Kvarteret kommer att lyfta hela närområdet och med handelstorget skapar vi en tydligare centrumkärna i Brunn. Och vi är väldigt glada över att äntligen kunna välkomna hyresgästerna, säger han.

Även Carl Kangas, S, kommunstyrelsens ordförande, var nöjd.
– Det är väldigt roligt att det varit sådant söktryck. Det visar att hyresrätter är attraktiva även i Värmdö. Det är ett välkommet tillskott till bostadsmarknaden, vi behöver olika boendeformer i kommunen. Jag hoppas alla som flyttar in ska trivas.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan