Annons

Annons

Annons

krönika

Hanna Bäckman
”Man måste inte kickstarta i januari”

• Hetsen om att infria nyårslöften och teckna gymkort är tröttsam, och ganska töntig, tycker NVP:s Hanna Bäckman

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Träning är inte de enda aktiviteterna som kan främja hälsan, skriver Hanna Bäckman.

Bild: JENNY FREJING

Annons

På helsidesannonsen i DN syns ett par mockasiner och texten ”Den bästa kulturen är den som blir av” i versaler. Mer finstilt står att läsa ”Studier visar att kultur är bra för din hälsa”, och ”Kom igång med kulturen”. Avsändare är Världskulturmuseerna, som vill kränga årskort nu när vi medborgare återigen kan glömma gratisbesöken på statliga museer. Men jag tänkte inte resonera om kulturpolitik, utan mest bara visa min uppskattning för en smart och kul annons.

För hetsen så här års om att det är dags att infria nyårslöften och teckna gymkort, den är och förblir tröttsam och ganska töntig. ”Kickstarta det nya året med oss” har inte mindre än tre stora gymkedjor just nu som rubrik på startsidan. ”Nytt år och nya vanor” utropar en annan.

Vad är det som säger att alla ska rätta sig i ledet och gå i lämmeltåg till träningslokalerna bara för att det råkar ha blivit ett nytt år? Var och en kan väl ändå få bestämma själv när, och om, den vill sätta igång och träna?

Jo, jag vet: Det finns pengar att tjäna på fåfänga förhoppningar om förbättring, och det är klart att det är praktiskt för träningsaktörerna att ha vissa tider på året att hänga upp sin marknadsföring på.
Lägg därtill att det, oavsett hur många som sympatiserar med den kroppspositiva rörelsen, finns starka ideal och föreställningar i omgivningen, i samhället, om hur en lyckad person ska se ut — hen ska såklart vara vältränad.

Nu är jag inte alls någon motståndare till träning, motion och rörelse i största allmänhet. Jag har med åren blivit en allt mer inbiten löpare och besökare på utegymmen i närheten.
Jag vet precis vad Ironman-deltagaren Camilla Runfors (läs artikeln här) menar när hon förklarar varför det är värt allt slit när man äntligen passerar mållinjen. Det är helt enkelt väldigt belönande, ja, roligt att uppnå sina träningsmål.

Min poäng är att det inte nödvändigtvis måste ”kickstartas” just i januari och att människors välbefinnande har sin grund i tusen och en olika saker. Att röra på sig är naturligtvis viktigt för alla människor. Men det finns även andra aktiviteter som kan främja hälsan — som att titta i montrarna på Etno-grafiska museet.

Med det sagt: Läs gärna Jalmar Carlsons underhållande jämförelse mellan Nackas mest och minst exklusiva gym. Och avgör sedan själv om något av alternativen — eller inget av dem — är för dig.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan