Annons

Annons

Annons

Nacka

Larmet inifrån BUP: ”Rasar snart samman”

• Väntetider på uppemot ett halvår • "Vi sviker våra barn och unga"

Situationen på BUP i Ektorp har förvärrats under våren.

Bild: RYNO QUANTZ

Annons

Personalbrist, långa väntetider och brister i patientsäker verksamhet. Nu larmar personal om att situationen på BUP i Ektorp bara blir värre.
– Jag är rädd att det snart rasar samman, säger en anställd.

I december skrev NVP om krisen på barn- och ungdomspsykiatrin i Ektorp. 164 barn och unga väntade på utredning och nio anställda hade slutat på ett halvår. Nu kommer rapporter inifrån BUP om att situationen förvärrats.
– Vi sviker våra barn och unga. Ingen annan verksamhet som arbetar med livshotande tillstånd skulle få gå så här mycket på knäna. Jag har själv symtom på utbrändhet. Jag skulle inte kunna rekommendera någon att söka jobb inom psykiatrin som läget är nu, säger en anställd.

Trots den mediala uppmärksamheten under våren, där SR:s Ekot gjorde en större granskning av situationen på BUP i landet, har inget, enligt en anställd på BUP Ektorp som NVP pratat med, förbättrats.
– Just nu växer köerna överallt. Specialenheterna för till exempel trauma, vår intensiva mellanvård, enheten för tvång och så vidare har långa väntetider, ibland upp till fem-sex månader.

Mottagningen i Ektorp har ansvaret för barn- och ungdomspsykiatrisk öppenvård i Nacka och Värmdö, och vänder sig till barn och unga upp till 17 år och deras familjer.
– Vi har inte kunnat uppfylla vårdgarantin sedan i början av våren. 30 dagars väntetid för en bedömning har blivit 60–70 dagar och sen hamnar du på kö för behandling, säger medarbetaren.
– Det är skandalöst. Vad vill vi att våra skattepengar går till? Jag är uppgiven. Det måste tas krafttag för att vända den här utvecklingen. Jag är rädd att det rasar samman snart. Räknar man på resten av året är prognosen just nu minst tre gånger så många patienter jämfört med antalet tider.

18 personer slutade
Att missnöjet gror bland de anställda får stöd om man tittar på hur många som valt att säga upp sig på mottagningen. Under 2021 slutade 18 personer, varav tio psykologer, i år har ytterligare sju lämnat, varav tre psykologer.
– 25 har lämnat och 14 nya har anställts. Dessutom har en psykolog tagit tjänstledigt, en gått ner i tid och flera riskerar utbrändhet. Vi har haft väldigt svårt att rekrytera psykologer de flesta av de nyrekryterade är kuratorer, sjuksköterskor och så vidare. Totalt har vi från 2021 behållit tre nyrekryterade legitimerade psykologer.

Nu har vi även anställningsstopp. Det innebär att vi inte får anställa fler eftersom vi har lagt ut utredningarna från förra året externt och till andra enheter inom BUP. Det är bland annat det som gör att vi bygger nya köer i år.
– Patienterna mår dåligt och har väntat alldeles för länge på att få hjälp och nu oroar jag mig mest för att vi kommer bygga ännu mer köer.

När Psykologtidningen i våras skrev om hur BUP jobbar för att locka tillbaka psykologer som har lämnat uttalade sig Ingrid Molitor, förtroendevald för fackförbundet SACO i Region Stockholm och psykolog på BUP Ektorp. Molitor sade då:
– Vi har så dåligt med resurser, en stor del får inte evidensbaserad vård. Antingen följer vi processkartorna och gör det vi ska och då växer köerna, eller så gör vi minsta möjliga för att hålla köerna nere. Hur vi än gör blir det fel och det är enormt stressande.

När SR tidigare i år frågade Molitor om alla barn och ungdomar inte får bästa tänkbara vård från BUP svarade hon:
– Nej, det får de inte. Det har varit så under min tid på BUP att jag måste sålla och avstå från att ge behandling som jag menar att de här barnen behöver.

NVP har sökt Ingrid Molitor.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan