FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Signe, Signhild

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
23 augusti 2014

Otillåtna radonhalter i Gustavsberg

2014-03-19 15:37
Nyligen snubblade jag över denna artikel i dagens Metro som meddelar att Värmdö Bostäder undanhållit information om otillåtna radonvärden. Jag bor själv precis i närheten av dessa bostäder i centrala Gustavsberg och har relativt nyligen blivit ombedd av Värmdö Bostäder att lägga ut en dosa för att mäta radonvärdet. Precis som Per Blom (som Metro-artikeln handlar om) tänkte jag att det inte var något konstigt med det. Nu blir jag givetvis både orolig och irriterad.

Peter Anrin, ekonomichef på Värmdö Bostäder, säger till Metro att "de ska att börja överväga att informera om det vid kontraktsskrivning".
Ja, det skulle ju kunna vara en god idé kan man ju tycka...

På Facebook finns en öppen grupp "Radonkampen Värmdö 2014" med 76 medlemmar. Gruppen är bland annat till för "...de som vill stötta de som drabbats av Värmdö bostäders usla hantering av radonproblematik i sina fastigheter eller för de som själva drabbats".

Vi hoppas givetvis att Värmdö Bostäder håller oss vidare informerade om detta!

/Kim

Hålet i marken och nya Porslinskvarteren

2014-02-11 21:54
Idag är det ett enormt hål intill busshållplatsen Farstadal. Förbipasserade har säkerligen noterat den stora byggarbetsplatsen. Visst kände jag till de planerade Porslinskvarteren, men det var först när jag gick förbi med hunden som jag noterade det stora hålet och sprängningsarbetet. Förbipasserade informeras med en jättestor skylt "Bo mitt i Gustavsberg nära natur och hav".

Men femvåningshus i hamnen... Jag funderade lite på hur mycket natur området kommer ha kvar och om vi kommer att känna igen Gustavsbergs hamn när det allt är klart.
Det är JM som bygger cirka 250 lägenheter om 44-124 kvm där priset ligger mellan 1.295.000 kr - 3.395.000 kr. Den 21 januari togs det första symboliska spadtaget för Porslinskvarteren och etapp 1 ska vara klara för inflyttning nästa år. Läs mer här.

Tidigare skulle området kallas Fabriksstaden, men under en workshop med kommunstyrelsens Gustavsbergsutskott beslutades i höstas att området byter namn till Porslinskvarteren. Läs mer här. Även om området snarare kommer bli något av en stad när alla 1400 bostäder är färdigbyggda. 

/Kim

Vadå workshop med KS Gustavsbergsutskott i höstas? Hemligheter avslöjas av Gustavsbergsbloggen. Kanske början till ett "journalistscoop". Säger man A, så får man säga B också.

Ny glas-skulptur i Gustavsberg för en kostnad av 2 miljoner, man tappar hakan aldrig har väl så många oigenomtänkta beslut tagits av nuvarande styre i kommunen. Begriper dom inte konsekvenserna, undrar hur länge den får stå hel, med tanke på alla krossade busskurer m.m Ett bättre förslag att använda pengarna vore väl att rusta upp Kvarnbergsskolan (som dom styrande tydligen bytt namn på) så barnen tycker det är trevligt att gå till skolan.

O'learys öppnar i Gustavsbergs centrum

2014-01-21 21:57
Vi råkade passera Gustavsbergsgallerian i centrum idag och noterade följande skylt. (Se den ypperligt dåliga bilden ovan). För er som inte vet är O’Learys är en amerikansk sportbar och restaurang. För närvarande har man över 80 restauranger i Sverige och nu är det tydligen Gustavsbergs tur.

Det är trevligt att orten får fler restauranger, det återstår bara att se om de blir ytterligare en i raden av butiker i centrumgallerian som får stänga, eller om folk lockas av konceptet.

/Kim

Hej Kim, O'Learys är faktiskt svenskt och startade i Sverige 1988.

En till krog i Gustavsberg- en till för mycket!!!! Inte ens dom som finns nu fungerar, OBS bor endast 13 tusen i byn men har minst 15 matställen!!!!

Det blir tydligen Bowling också.

Kul om det blir bowling oxå. Allt som får Gustavsbergs centrum att leva upp är välkommet. Tänk om nästa steg kunde bli en mataffär typ Coop Extra i Orminge. :-D

Roligt, i dag finns det ingen rolig restaurang för oss barnfamiljer i Gustavsberg (vad jag vet iaf)

Thom S: Tack! Fel av oss :) Korrekt att säga vore "amerikanskt inspirerad". Skulle det finnas bowling också vore det trevligt. Men ja, intressant att se om den står sig i konkurrensen.

Ska bli jättekul med bowling som jag inte provat tidigare! God mat oxå men undrar om det finns vegetariskt o fiskrätter så jag kan gå dit med en vän som är veg.? Hur som..det verkligen på tiden att det händer något i gberg så nu måst e vi stötta stället!

5 bowlingbanor ska dom ha, hoppas dom lyckas med att hålla borta alla alla mega alkisar så att alla vettiga människor våga visa sig där :D Har bra stor lust att rada alla namn på personerna man inte vill se där :D Men gå förbi kina haket vilken tid på dygnet som helst så får ni en aning om vilka :P

Priset till Gustavsbergs smutsigaste återvinningsstation?

2013-12-28 13:30
Julen är över och du åker givetvis duktigt iväg för att sortera ditt julskräp? Och när du kommer fram ser det ut såhär (se bild). Jag vet inte vad ni tänker, men jag blir i alla fall måttligt uppmuntrad...

Och det är inte första gången vi ser överfulla återvinningsstationer, just här på centrumparkeringen är det mer en regel än ett undantag att det är skitigt och överfullt. Man kan tycka att kommunen borde vara förberedd på en extra tömning kring mellandagarna när det är uppenbart att folk får extra mycket skräp.

Men ni som åker dit kan väl i alla fall göra en insatts och bemöda er att trycka in sakerna så gott det går eller kanske åka till en annan station. Här kan du se alla återviningstationer i Gustavsberg. Dessutom finns det saker som lämnats här som borde tas till en återvinningscentral. Här är en Länk till de som finns på Värmdö.

God fortsättning & Gott nytt år!

/Kim

Vi har i stort sett slutat att gå till återvinnings centralen i Gustavsbergs centrum på grund av att det ofta är fullt och det även saknas mottagning för diverse saker, exempelvis batterier och glödlampor. Det finns personer som inte har bil/körkort även på värmdö och det blir lite löjligt att hänvisa dessa till hemmesta eller liknande för att slänga sopor. Om man på allvar vill göra skillnad för miljön borde man se till att det finns fullgoda inlämningsställen för sopor i alla större bostadsområden. Numera åker det mesta som inte är direkt miljöfarligt ned i hushållssoporna. Detsamma gäller grovsopor, vi har inga möjligheter att frakta sådant till hemmesta i dagsläget, det blir till att finfördela och trycka in med hushållssoporna...

Luciapyntade rondeller idag!

2013-12-13 08:45
På väg till jobbet möttes vi idag av en härlig syn. Gustavsbergs rondeller och refuger är upplysta med marschaller nu på morgonen. Min första tanke var dock "oj vilken tid det där måste ha tagit".

Stämningsfullt var det i alla fall och vi tackar och bockar. Överaskningar som detta ser vi gärna mer av i framtiden.

Ha en fin lucia!

Text: Kim
Foto: Hanna

Fantastiskt roligt :)

Absolut. Vi håller med!

Det var en fröjd att åka till jobbet idag! Jättevackert! Kul grej av kommunen.

Håller med det va överraskade och super mysigt och fint med alla maschaller i alla rondeller! Tack fortsätt att pynta vårt fina värmdö!

det utstrålade sååå mycket glädje o fröjd - fint gjord ! STORT TACK till alla som gjorde det :-)

Fint var det men är också medveten om att det är våra pengar som använts för detta.Måste ha kostat en rejäl slant!

Ett problematiskt vägarbete!

2013-12-09 11:16
Ni som kör bil mellan Värmdö marknad och hamnen har säkerligen noterat detta vägarbete (se bild) vid Farstadal, där vägen numera är enfilig. Plötsligt hade den ändrats om och nu ska ena sidan visa företräde för den andra. Alla bilister verkar dock inte förstå detta och nu när det dessutom börjar bli halt uppmanar vi på Gustavsbergsbloggen alla att ta det extra lugnt där.

Vad vägarbetet egentligen handlar om och när det ska vara klart vet vi inte men helt klart är att det blir uppstår en hel del förvirring på platsen.

...Och när vi ändå är igång - kära Gustavsbergare, ANVÄND REFLEX så bilisterna ser er! 

/Kim

Läge för en affär?

2013-11-10 22:00
Vi på Gustavsbergsbloggen är ständigt fascinerade över ironin i den blå skylten utanför den så kallade Centrumgallerian. Lokalerna närmast bussarna har stått tom länge och ingen verkar kunna göra en bra affär av den lokalen, trots det till synes attraktiva läget.

Det verkar snarare vara den raka motsatsen till ett "läge för affär". Men vi uppskattar den positiva inställningen och hoppas givetvis att vi får dit en butik som gynnar orten och som erbjuder något vi verkligen behöver och inte ytterligare pizzerior och hamburgerkedjor. (En högst personlig åsikt dock).

/Kim

Problemet är dom enorma hyrorna i lokalerna, därför ingen pallar fixa butik där!

Jo men precis.. Det är synd!

Julen i Gustavsberg

2013-10-30 19:20
Igårkväll noterade vi Värmdö marknads traditionella julbelysning, den 29 oktober, långt över en månad innan jul. Affärer har ju börjar sälja julprylar sedan länge givetvis. Men när den offentliga julbelysningen kommer på plats brukar man i alla fall börja kunna accepetera tanken på jul, vinter och snö. Som ni säkert har gissat har inte jag gjort det än...

Vi har sökt efter liknande offentlig julbelysning i Gustavsberg men har ännu inte sett någon. Håller tummarna för att de kan vänta lite längre, om inte annat så man inte hinner tröttna på det.
Även om det givetvis är lite mysigt med ljus i höstmörkret.

God... höst!

/Kim

Ni missar väl inte Gustavsbergsloppisen i helgen 2-3 november!.

Det är trist när de gör på detta viset, varje händelse har sin tid. Just nu ser jag fram emot en mysig allhelgonahelg med familj och vänner. Julstämning hos mig finns inte före första advent. Jag tycker att det skulle vara mycket trevligare om handlarna väntar till åtminstone första advent och då verkligen göra något trevligt i och utanför sina butiker, fin julpyntning körer som sjunger julsånger, kaffe och pepparkaka t ex. Som det är nu blir det bara tråkigt och "urvattnat".

Är det handlarna eller kommun som satt upp dom tro ?

Här finns risk för bussolycka?

2013-09-24 21:39
Det känns lite som att det bara en tidsfråga innan det kommer hända en olycka. Har du också åkt buss till eller ifrån hamnen in till stan via Farstaviken? Flera gånger händer det att bussen måste bromsa in och backa vid vägen på krönet nedanför berget, intill husen precis vid vattnet, eftersom vägen där är väldigt smal.

Upprepade gånger har två bussar som möts där kört över krönet med relativt hög hastighet. Dessutom är det delvis begränsad sikt ifrån båda hållen. När två bussar ska passera samtidigt måste därför båda chaufförer visa hänsyn och passera sakta bredvid varandra. Och så mycket marginal emellan bussarna finns det inte.

Det är bra att många busschaufförer börjar känna till platsen väl och bromsar in redan i förväg. Men den smala passagen bromsar ändå upp trafiken när det blir möte. Och det är inte helt utan att bli orolig som jag vid flera tillfällen har noterat den snabba inbromsningen som mötande bussar ofta gör vid platsen när de inser att det kommer en buss i mötande trafik.

Ta det lugnt i trafiken!

/Kim

det finns tyvärr många ställen där tidtabellen är så lagd att bussarna möts på sämsta möjliga ställe. genomtänkt? nja

Till vintern, med snövallarna, blir det helt omöjligt att mötas där. Den marginal som finns idag är vida överskriden med snö som väghållaren (kommunen?) bara lägger åt sidan är man plogar och inte transporterar bort.

Årliga båtmässan i Gustavsbergs hamn

2013-08-31 18:29
Nu i helgen var det dags igen för "Sveriges största flytande båtmässa" Allt på sjön i Gustavsberg. Idag hängde regnet i luften precis som förra året men besökarna uteblev knappast. Parkeringarna var i vanlig ordning fulla och folk trängdes på bryggorna för att kika på hamnens totalt 230 motor- och segelbåtar och tillbehör från över 80 olika företag.

Flera av båtarna liknar mindre hus i både prisklass och bekvämligheter. Jag hörde någon som bland annat hade sett en tvättmaskin på någon av segelbåtarna. Själv funderar jag alltid på hur många av de som besöker mässan som egentligen har råd eller är där för att köpa något av de lite större exemplaren. Och det finns en hel del av just dem. Personligen saknar jag ett lite större utbud av de mindre segelbåtarna men det är nog bara jag?

När jag såg de gigantiska motorerna på en del motorbåtar funderade jag lite på om vanliga dödliga ens skulle ha råd att starta och än mindre att köra dem någonstans. Dock upptäckte jag i alla fall en båt som kan drivas på solenergi. Och ja, om det inte redan har märkts så erkänner jag att jag föredrar segelbåtar..

Mysigt att titta på mässa och kul att det händer saker i hamnen!
Mässan har öppet även imorgon söndag mellan 10-18. Läs mer här.

/Kim

Med den korta säsong som vi har i detta land och hur mycket annat många vill hinna med dessutom slippa en stor del eller kanske hela skötseln av båten så flaggar jag för Båtpool. Det har i liten omfattning börjat förekomma och jag tror att det är framtidens melodi. Att för en summa som är ca 1/3 av den årliga kostnaden för en båt i 1.5 miljonsklassen kunna använda en båt några veckor och helger under en säsong borde locka många.

Tack för tipset! Håller med dig, tror absolut det kan locka många, synd bara att inte ännu fler känner till att det finns.

Ett fornminne utan minne

2013-08-26 19:48
Det är trist och onödigt med vandalisering och i Gustavsberg ser jag det tyvärr relativt ofta. Generellt är busshållplatser ett vanligt mål, men i helgen påträffade jag det på ett ganska oväntat ställe.

Jag promenerade längs med den mysiga Ösbyrundan när jag kom fram till en markering med fornminnen. Som historiskt intresserad blev jag glad när jag såg skylten där jag minns att jag tidigare läst om platsen och vilken sorts fornminne det handlade om.

Jag blev både besviken och irriterad när ingenting längre fanns kvar att läsa. Jag minns så väl att jag läst på skylten vid tillfälle men eftersom jag inte minns vad som stod hoppades jag på att få läsa om det.

Kanske var det bara naturen själv som "vandaliserat" eller nött ner skyltens innehåll? Dock finns det liknande hela skyltar i området. Men det spelar kanske egentligen ingen roll vem eller vad som gjorde det, synd var det i alla fall.

Väl mött i skogen!

/Kim

Problemet är knappast vandalism utan snarare låg prioritet och oklart ansvar. Så där såg infoskylten ut år efter år för det spännande vikinga??-gravfältet vid Kulla på Ingarö, är den lagad numera? De enda realistiska ägarna för sådan skyltar är i mina ögon kommunen.

Blomstopp på parkeringen

2013-08-01 21:47
Ikväll har Gustavsbergsbloggen fickparkerat mellan blomkrukor på Gustavsbergsparkeringen. Vi noterade de vackra blomarrangemangen som står prydligt uppställda på rad. Förändringen av centrumparkeringen har sett lite olika ut det senaste halvåret.

Just nu är det stora blomodlingar som hindrar bilarna från att okontrollerat svänga upp emot parkeringens utfart. Tanken är dock att alla ska använda öppningen i mitten där blommorna slutar att radas upp, för att sedan svänga upp rakt emot utfarten.

Avståndet mellan blomodlingarna är jämnt placerade och medvetet för litet för att bilar ska kunna köra emellan - förutom allra närmast själva utfarten där det gott och väl finns plats att köra upp direkt på utfarten, (se bild).

Vi är osäkra, är tanken att man även ska kunna köra ut där (närmast) eller är de bara ojämnt placerade? Sommarkvällarna är fulla av små lokala mysterium..

/Kim

Veckans 2 tips: Modevisning & Loppmarknad

2013-05-22 10:29
Passa på! Den här veckan händer det grejer i Gustavsberg:
Ikväll klockan 19 är det modevisning arrangerad av elever på stylist- och frisörlinjen på G2. Här är bilder från förra årets visning där Gustavsbergsbloggen närvarade. Under modevisningen ikväll kommer det även att säljas kläder från Värmdöbaserade butik No22 och smycken från Änglaskär. Läs mer om arranemanget.

I helgen 25-26 maj är det dags igen för Gustavsbergs loppmarknad med flera hundra utställare. Öppettider 11:00 - 16:00. Även där var Gustavsbergsbloggen på plats i oktober förra året. Läs mer här.

Själva har vi tyvärr inte möjlighet att närvara på dessa spännande tillställningar men gå dit och berätta gärna för oss vad ni tyckte!

Har ni andra tips på andra arrangemang som ni tycker vi borde skriva om eller närvaro på? Tips oss gärna!

/Kim

De vill folkomrösta om skolan

2013-05-22 09:36
Ännu finns det chans att skriva under för en folkomröstning om skolan.
Efter att Värmdö kommun i höstas beslutat om en ny skolorganisation skapades det så kallade "Folkinitiativet i Värmdö" i syfte att få till en folkomröstning och ändra kommunens hårt kritiserade beslut.

Nyligen har Folkinitiativet skjutit upp inlämningen av underskrifterna från nu på fredag till den 13 juni. Igår hade man 1973 underskrrifter och man behöver 3000 (10 % av Värmdös befolkning som har rösträtt).
Här finns mer information om hur du skriver på.

Flera kritiker menar att den nya skolorganisationen kommer att innebära att mindre skolor kommer att behöva läggas ner och stora skolor blir större. Läs mer här. Hans Jangeby, som är en av personerna bakom folkinitiativet, menar bland annat att det var ett beslut som togs utan demokratisk förankring med medborgardialoger och utan hänsyn.

På Facebook har man skapat både en grupp och en Facebooksida, i dagsläget har man 218 medlemmar i gruppen och 68 personer som gillat sidan.

/Kim

Att skriva på folkinitiativet är en fråga om demokrati. Beslutet om den nya skolorganisationen togs utan demokratisk förankring. Att skriva på folkinitiativet är en röst för mer demokrati; att politiker måste lyssna på medborgare i framtiden - annars riskeras en folkomröstning. Långsiktigt innebär folkinitiativ och folkomröstning ökad medborgardialog och mer inflytande. Politiker oavsett parti måste då lyssna mer på folket. Så en underskrift, är en röst för mer demokrati.

Vill man skriva på folkinitiativet så gå in på Delselius i Gustavsberg eller Kanel & Kardemumma eller Sasta i Mölnvik. Där finns talonger som du skriver på och lämnar in direkt. Uppmana gärna människor i din omgivning också! Vill du hjälpa till att samla in så laddar du ned en blankett här (det gör ingenting att det är fel datum på blanketten). http://folkinitiativetvarmdo.se/wp-content/uploads/2013/01/Folkinitiativ-Värmdö-namnlista-14-rader.pdf Vi behöver all hjälp som går att få - många bäckar små!

Årets första jordgubbsförsäljning?

2013-05-16 12:09
Ett tydligt och uppskattat sommartecken på Värmdö är de små utomhusstånden med jordgubbsförsäljning. De syns alltid tydligt ifrån vägen och några välkända platser som kommunens invånare brukar kunna köpa jordgubbar på är Hemmesta vägskäl, Grantomta och Mölnvik.

Men i förra veckan noterades (vad jag tror är) årets första lilla försäljningsställe som säljer jordgubbar. Även detta ligger givetvis välplacerat och tydligt utmärkt med de klassiska jordgubbsskyltarna, i hörnan på parkeringen intill korsningen vid OKQ8 i Gustavsbergs centrum.

Jag fick i alla fall lite sommarkänslor av detta, även om just dessa troligen inte är några svenska jordgubbar.

/Snart-är-det-semester-Kim

Mer än bara Gangnamn style!

2013-05-09 21:33
-Vi är taggade till max, säger Madeleine Johansson, en av fem dansare som besökte orten för att träna inför "The K-pop Show".

K-pop står för Sydkoreansk popmusik och dagen i ära gjordes hörsalen i Gustavsbergs Vårdcentral om till en danslokal och den asiatiska musiken strömmade ut ur högtalarna. Utöver Madeleine befann sig även showproducenten Sebastian Arvidsson på plats tillsammans med dansarna Enerel Gantulga, Jackie Batjargal och Ganya Hanssen. De tränade inför en stor show som kommer att äga rum den 18-19 maj.

- Det här kommer att bli Sveriges första riktiga K-pop show, säger Jackie. Vi vill visa att det är mer än bara Gangnam Style!

Totalt är det 20 dansare från Storstockholm  som kommer att kliva på scenen när showen väl äger rum. De har haft det svårt med danslokaler och får träna där de kommer åt. I Gustavsberg kunde dansarna göra om hörsalen efter eget tycke, vilket resulterade i att ett antal speglar rullades fram ur det intillliggande förrådet. Mitt under dagens träning blev de uppringda av Musikguiden i P3 som ville veta mer och showen och boka in tid för en intervju.

- Det känns jätteroligt, P3 är inte den första radiokanalen som ringer, säger Sebastian. För drygt en vecka sedan var vi med i en livesändning i Roslagsradion.

Showen drivs ideellt och började som ett slutprojektarbete på Stockholms Universitet. Även om dansarna tillfälligt tränade i Gustavsberg så kommer showen i sig att äga rum i Norrtälje. Mer informarion om The K-pop Show hittar ni här.

- Det kommer att bli en fartfylld upplevelse fylld med passion, hälsar Ganya när vi ska säga hejdå till varandra.

Norrtälje är visserligen en bit bort, men liksom Gustavsberg har de vattnet gemensamt. Kanske skulle vi ha fler samarbeten mellan skärgårdsorterna?

/Hanna

http://bilder.thekpopshow.se/#0

Se upp! Hon tigger pengar hos Värmdös företagare

2013-04-26 12:06
Flera företagare i Gustavsberg och Värmdö har besökts av en kvinna som ber om pengar för Värmdö Nattvandrares räkning. Kvinnan ber om 500 kronor och säger bland annat att nattvandrarna ska anordna ett disco.

Kvinnan som är i 50-60 års åldern och kör en gammal Volvo har uppsökt Café Sasta i Mölnvik ett flertal gånger och uppgett att hon blivit magsjuk av maten hon ätit. Kvinnan hotade med att sprida det till folk och även skriva om det till tidningen och Jenny som arbetar på Sasta berätar att man tillslut gav henne en mindre slant.

- Man måste ju ta sådant på allvar och man blir ju alltid lite nervös, säger hon.

Kvinnan kom tillbaka senare och tyckte att cafét skulle bekosta hennes sjukhusvistelse. Senare uppgav hon sig även komma ifrån Nattvandrarna och bad om sponsring till ett disco.

- Jag kollade upp det med Nattvandrarna och det stämde ju inte. Folk går ju säkert på detta annars skulle hon inte kunna fortsätta, säger Jenny.

Värmdö Nattvandrare är medvetna om problemet och har informerat folk, bland annat via sin Facebooksida. Man har nyligen blivit uppringda av djuraffären på Björknäs torg där kvinnan också har varit.

/Kim

Här väntar de ut din p-skiva

2013-04-25 13:58
På Värmdö kommuns hemsida blir vi uppmanade att åka kommunalt. "Ta bussen till Slussen!" står det med feta röda bokstäver.

Infartsparkeringen vid Värmdö Marknad var full. Jag skulle troligtvis på mitt livs hittills viktigaste möte och hade inte tid att åka och chansa på någon av kommunens övriga infartsparkeringar. Jag hittade en ledig 3-timmarsplats och ställde p-skivan på 10:00 i hopp om att hinna tillbaka i tid.

Trots att jag lämnade mina kollegor i staden efter mötet för att hinna tillbaka till bilen möttes jag av den gula lappen när jag kom fram. Efter att ha läst vad som stod kunde jag konstatera att de lappade min bil klockam 13:01, det vill säga en minut efter att min p-skiva gått ut. En minut!

Kommunen har 1 170 infartsparkeringar. Invånarantalet i Värmdö kommun var 39 471 personer under februari i år. Det är närmare 40 000 invånare innan sommarsäsongen drar igång och kommunens befolkning ökar avsevärt. Värmdö Marknad är vår sista infartsparkering närmast Stockholm och tar 260 bilar. Jag frågar mig då hur uppmaningen att ta bussen till Slussen går ihop?

Besviken och ledsen efter att ha fått p-boten blev det ingen mat handlad som planerat. Istället fick jag glädja mig åt att mötet gick över förväntan.

Här är en lista över vad det kostar att felparkera och flytta bilar i Värmdö Kommun.

/Hanna

Intressant att de kan lappa på minutbasis baserat på en P-skiva som har en så grov gradering som varje halvtimma och där dessutom starttiden ska avrundas till närmst efterföljande halvtimme.

Betalade för dygnsparkering i Farstadal men såg inte att kvittot lämnat fel datum och inte för dygnsparkering Resultat, blev en bot! Ska det vara parkerarens ansvar att deras automat är felkalibrerad. Tydligen?! Inte gick det att reklamera heller fast jag försökte.

Överklaga! De kan inte vara möjligt att lappa dig på en minut med P-skiva. Vi fick också böter på samma ställe. Gick in och handlade och glömde ställa P-skivan. Vips hade de varit där under tiden. Men borde de inte först räkna av tre timmar innan de lappade oss?/Susanne T.

Men egentligen är det ni själva som klantat er :D gått över tiden o inte tittat på parkeringslappen som kom ut innan ni smackar den i rutan mm :D

Så uselt dåligt, särsklit nu när alla värmdöbor verkligen uppmanas att åka kollektivt medan Danviksbron är under reparation! Massa fler bussturer har satts in men kommunen har inte ställt fler parkeringsplatser till pendlarna till förfogande. De kunde t.ex upplåta 3 tim till 12 tim under denna tid. Förövrigt är det väldigt mycket carparkbilar i omlopp nu har jag sett som rör mig mycket i framförallt Gustavsberg på dagtid, nästan som att de verkligen "slår till" nu när de vet att det är många som chansar på korttidsparkeringar för att hinna med bussen..Synd om er pendlare, ja det tycker jag!

för lite p-platser, javisst, förjävligt de också,men var och hur dras en gräns? om 5 min skulle accepteras o någon får böter efter 6 min blir det också fel. ps. hur långt är ett snöre?

Boten följer inte reglerna. De skall vänta 5 minuter, annars räknas det inte som en parkering om det är kortare tid. Överklaga boten.

Jag fattar inte problemet. Har man parkering till 13:00 så är det 13:00 som gäller. 13:01 parkerar man olovligen, hur man än försöker vända på det. Att man i P-skivan dessutom avrundat uppåt till närmaste halvtimme gör ju att man redan då har fått lite ytterligare gratistid till sin parkering. Då är det inte läge att också begära att man ska vara flexibel vid utgångstiden. Klockan ett är klockan ett.

Håller med storfräsarn, man får stå GRATIS i 3 timmar, att man sedan kommer efter 3 timmar så visst kan jag hålla med om att någon minut över känns bittert, men det är åndå 3 timmar som gäller. Så man kan inte alltid skylla på pbolagen som ska efterleva reglerna, det är upp till oss att följa reglerna och upp till dom att bötfälla oss när vi inte följer dessa regler..

"...påläst" är inte det denne påstår. Det finns ingen 5-minutersregel för överskriden 3-timmarsparkering. Du är helt fel ute. Precis som alla de som pratar om böter. Såna finns inte för felparkering - det är en avgift i olika former. Vilket glädjer innehavare av företagsägda bilar. Avgiften är avdragsgill. Men till kärnfrågan. När menar bloggaren att det vore OK att utfärda en avgift? Efter 3.03, 3.13 eller 3.23? Det blir konstigt om vi har töjbara regler. Då måste det ju vara känt för alla hur de kan töjas. Eller så gäller det som är skyltat. Ganska enkelt. Men frustrationen bygger väl egentligen på att vi inte kan parkera nära en busshållplats. Det är ju en helt annan fråga.

Blev lappad utanför coop forum , hade glömt ställa in p-skiva men var borta bara 10 minuter , börjar fundera på att handla på annat ställe

Glömde pröjsa elräkningen, den stängdes av, så nu tänker jag byta elleverantör

Instämmer helt att det är oacceptabelt att ÖKA lappandet samtidigt vi uppmanas att åka kollektivt. Numera är infartsparkeringen nästan full om man kommer runt 07.30 och som av ett sammanträffande har lappandet satt fart samtidigt. En dag kom jag senare och parkerade på en gränsplats eftersom 12-timmars-platserna var slut och jag hade tid att passa. Resultat: P-bot. Detta tillsammans med evighetsvintern, förseningarna och de sedvanliga ståplatserna på bussen gör att fåran mellan ögonbrynen djupnar.

bosse, så du väljer att byta mataffär istället för att själv ge fan i att glömma lägga upp p-skivan vid framrutan!? Jag tror inte det är Coop Forums fel för att du är senil och glömmer sådant! Men varsågod, gå till deras kundtjänst och klaga så får du väl säkert känna efter när du gör bort dig som en idiot!

VAd hade ni förväntat er? Carpark,Europark m.f.l. ingår numera i Q-PARK som endast har ett intresse nämligen att få in så mycket pengar som möjligt via "Parkeringsanmärkningar" (sk p-bot). Ett kommersiellt intresse står emot den mänskliga faktorn. Du som privatperson har ingen chans, inte ens med ett överklagande. Ditt överklagande skickas till en grupp inom företaget Q-PARK i Uppsala. 99,8% avslås...sedan om det beror på att Du sköt dig eller inte spelar ingen roll. Företaget Q-PARK har utlänska ägare som nog helst vill se STORA vinster ramla ner i sina plånböcker och konton. Lyd ett gott råd: Var noga med vart ni parkerar och p-klockor och p-biljetter...Betalar man inte i tid så riskerar man att hamna i kronofogdens indrivnmings och utsökningsregister efter utslag så har du fått en "betalkningsanmärkning" och är märkt i första hand de 3 närmsta åren vilka kan bli fler om man har riktig otur..

Nisse, Hasse och ni andra som tycker Hanna får skylla sig själv. Jag förutsätter att ni är lika oresonliga när ni själva råkar ut för något liknande...

tomas. det är alltid någon annans fel, eller hur? när jag har fått p-bot själv, har bara hänt ett par gånger, eftersom jag tycker det är bortkastade pengar, har jag endast förbannat mig själv.

Nä Hasse. Jag har aldrig påstått att det alltid är någon annas fel. Däremot kan man ha backflyt och det handlar inte bara om p-böter. Bra ändå att du gisslar dig själv när det händer.

Tycker det är tråkigt att folk som vill vara miljösmarta ska lappas. Detta är emellertid en effekt av att den politiska majoriteten inte förmått tillse att det finns infartsparkeringar som motsvarar behovet. Som vanligt är det mycket snack men lite verkstad. Jag har tidigare lagt en motion om fler infartsparkeringsplatser vid Värmdö Marknad. Har nu även tipsat Peter Frej, som har det yttersta ansvaret, om att det finns en plats i Gustavsberg som skulle bli utmärkt för infartsparkering. Den som är intresserad kan gå in på www.martenssonsmeningar.se där mitt öppna brev till Frej finns publicerat.

Tror Coop låter parkeringsbolaget lappa bilar för att kommunen ska köpa fler parkeringsplatser av dom till 12-timmar parkering. De dom vill är att vi vanliga ska gnälla hos kommunen och sätta press så att fler platser ska finnas. Jag med fler som åker ungefär samtidigt till jobbet har slutat handla på Coop.

Skadegörelse! Eller konst?

2013-04-18 10:39
De senaste dagarnas promenad i backen från centrumparkeringen upp till Gustavsbergs lugnet har varit något mer färgglada än vanligt. Den omtyckta gatubelysningen längs med backen, som lyser upp ända in i skogen, har vandaliserats med sprayfärg.

Någon har spraymålat de gråa lyktstolparna med väldigt starka färger och man verkar ha en bestämd uppfattning om att gatubelysningen behöver mer färg. Det är trevligt att man valt bort de klassiska klotterinslagen men trots allt handlar det ändå om skadegörelse. Eller är det kanske ett tecken på uppskattning? Själva belysningen har lyckligtvis inte skadats och de sprider ordentligt ljus i den tidigare så mörka passagen genom skogen.

Men självklart är det ändå skadegörelse. Eller vad tycker ni, är det konst?

/Kim

Fick syn på er blogg idag. Trevlig läsning. Nej, de sprejade lyktstolparna kan inte kallas konst. Jag håller med om att det är ren vandalisering. Att kalla detta konst är en förolämpning av alla dem som utbildat sig under många år och kämpar för att livnära sig på sitt yrke.

Jag håller absolut med dig. Självklart är det skadegörelse även om det är en minst sagt ovanlig form av skadegörelse.

Nu nyöppnar Coop Forum

2013-03-27 17:58
Igår besökte vi en av Gustavsbergs matjättar Coop Forum i Värmdö marknad, som varit under stor ombyggnad under en lång tid. Tidigare har bland annat Ica Maxi öppnat och Coop Bygg och Sabis har lagt ner och en del funderar nog på hur länge lilla Hemköp i hamnen står sig i konkurrensen.

När vi kom in i nya butiken var förvirringen som väntat ganska stor och allting kändes lite bakvänt redan från början till slut. Kassorna är till exempel placerade där ingången tidigare var och det blev en hel del varv fram och tillbaka innan vi inhandlat vår middag.

Däremot är allt både luftigt och fräscht och det känns knappast trångt mellan hyllorna. Vi hittade bland annat en hälso- och skönhetsavdelning och en ny fiskdisk. Med anledning av nyinvigningen bjöds det på tårta och kaffe. Idag och imorgon bjuder man på påskmat.

Glad Påsk!
/Kim

har varit o handlat i coop föryt kanska ofta,, men nu tycker jag att den är dyrare affären som dom andra,,nu har jag handlat mest lidl, eller willys,, där är alltid billigare, o fräsk mat .. tack vare dom att de finns,

har varit o handlat i coop föryt kanska ofta,, men nu tycker jag att den är dyrare affären som dom andra,,nu har jag handlat mest lidl, eller willys,, där är alltid billigare, o fräsk mat .. tack vare dom att de finns,

"Nya" Coop Forum har blivit fantastiskt fin! Ny helmanuell delikatessdisk, nytt bageri, större frukt&gröntavdelning och en stor "lekborg" för de yngre är några av de många förbättringarna man gjort. Ljus och luftigt är det också fast med en personlighet som saknats tidigare. Grymt jobbat Coop!

Jag gillar också att det är ljust och luftigt. En detalj ja lade märke till var ljudet av kor när jag stod i mejeriet och letade mjölk... Det var minst sagt oväntat.

Vill du bo på en sopptipp?

2013-03-20 11:38
Idag har en konstnärlig person formulerat det som många redan har tänkt - Släng skräpet efter dig. Allas våran genemsamma förkärlek för lappar har tagit sig nya uttryck på soppkärlen här uppe i Gustavsbergs Lugnet.

Det är inte första gången som skräp, soppåsar och till och med grovsoppor ligger lämnade nedanför sopkärlen. Det har börjat bli en vana och jag har ibland undrat om det bara är jag som tycker det ser skräpigt ut.
Idag fick jag svaret, författaren till denna välformulerade lapp har lagt ner både tid och energi på att uttrycka sin frustration.

Han eller hon som skrivit denna färgglada uppmaning får mitt personliga stöd och medhåll. Jag har alltid undrat vad det är som får folk att lämna soppåsen nedanför det närmaste kärlet utan att "lyfta armen" och gå över till andra sidan för att slänga dem där det normalt finns plats. 

Vardagsirriationen är ett faktum och ni som lämnar ert skräp kan alltså göra slag i saken och "flytta till soptippen i Kolvik...".

/Kim

Det var ord och inga visor! GILLAR!!!!!

Påsken har kläckts i centrum

2013-03-11 16:12
En liten trädstump är allt som finns kvar av julgranen i Gustavsbergs centrum. Men ingen behöver frukta, nästa högtid är redan på ingång och hittas några steg bort. Precis innaför ingången på gallerian finns några välplacerade ägg, vackert arrangerade intill Charlottas blommor.

Kontrasten emot snön och isen strax utanför är både kul och trevlig. Både dekorativt och bra att man gör något inne i Gustavsbergsgallerian. Det kan om inte annat behövas för att locka dit folk.

Gustavsbergsbloggen konstaterar att det aldrig är långt till nästa högtid och förhoppningsvis inte heller särskilt långt kvar till våren och värmen.

/Kim

1 timmes kötid under utförsäljningen

2013-03-10 15:10
Parkeringen utanför butiken var full. Vi hade tur som kom precis när en annan bil åkte. Redo att ta oss in i affären upptäckte vi att det varken fanns lediga vagnar eller lediga korgar. Vi fick helt enkelt snällt stå och vänta tills en kund lämnade ifrån sig sin vagn på väg ut ur affären.

- Beräknad kötid är 1 timme, berättade en anställd som övervakade ingången till affären.
Ändå begav vi oss in. Hyllorna var nästintill tomma. Överfyllda vagnar, där varor till och med ramlade av, skymtades lite här och var och varor stod utspridda i butiken av kunder som ångrat sina impulsvaroplockningar.

Trots den långa kötiden, som när vi väl var klara var kortare än beräknat, så är jag nöjd med besöket.

Än finns det kanske några varor kvar att fynda. Idag är det nämligen sista dagen som ICA Kvantum i Mölnvik har öppet och de säljer ut allt i butiken till 50%. Passa på, de har öppet till klockan 19:00!

/Hanna

Här behövs faktiskt en rondell

2013-03-07 13:01
Alla känner vi till att Värmdö och Gustavsberg har en förkärlek för rondeller eller kanske snarare cirkulationsplatser. Det finns både stora och små och ibland känns det som att de placerats på platser utan orsak. Värmdöbussarna kör ofta bara rakt över dem. Rondellen/rondellerna vid kommunhuset är ett bra exempel.

Men just vid T-korsningen intill OKQ8 i Gustavsberg skulle det faktiskt behövas en rondell så att trafiken flyter på bättre. När det är mycket bilar ute kan man bli sittandes ett bra tag i väntan på att det ska bli fritt läge att svänga.

Vägen precis utanför in- och utfarten till OKQ8 har dessutom lätt att bli blockerad av bilar som står och väntar på att få köra upp till lugnet. Och kommer det en buss blir filen genast ganska full och bilister som vill köra ut till vänster ifrån bensinmacken upp till Lugnet får vackert vänta tills det inte står väntande bilar ivägen.

Det är inte första gången Gustavsbergsbloggen har funderat på de små lustiga rondellerna utan att samtidigt reflektera över de platser där de faktiskt skulle göra nytta. Ta det lugnt i trafiken!

/Kim

Ja, ni har absolut rätt! Det behövs en vid kyrkan också! Hälsningar Susanne T.

Håller helt med. Man kan bli stående väldigt länge vid OK-korset. Ibland kör jag faktiskt in på centrumparkeringen och använder den utfarten istället. Totalt onödigt men som ni skriver, det blir lätt blockerat för de som ska in & ut på macken. Ännu surare blir man ju när de från Lugnethållet inte blinkar att de ska svänga höger....Så ja tack, gärna en rondell till på ön:-)

Vill gärna ha en rondell vid kyrkan!!! Hälsar Bettan :-)

Kul att höra era kommentarer och att ni håller med mig! :) Det är konstigt att vissa platser är mer lämpade för rondeller medan andra med behov och mycket större trafikbelastning lämnas utan.

Och ja! Vid kyrkan vore ju också bra nu när man tänker efter.

Jag vill ochså ha rondeller. Det är ju redan sådan Circus härute.

Håller absolut med om kyrkan, där kan det ofta vara långa köer på kvällarna när man kommer hem, men nu oroar jag mig mest för ICA MAXI som ska öppna, hur ska det gå med trafiken, den rondellen är redan idag kaos i.

Man får inte låsa fast sig vid en enda typ av korsning. På vissa ställen passar cirkulationsplatser bra, men på vissa ställen är välkonstruerade skylt- eller ljusreglerade korsningar bättre. Trafikljus kan man t.ex. synkronisera så att trafik lätt kommer igenom flera korsningar på en gång. Bara inte Värmdö sätter prestige i att inte ha en enda ljusreglerad korsning (rena övergångsställen undantagna). Låt en duktig och erfaren ingenjör utreda korsningslösningen förutsättningslöst.

Ja absolut, visst skulle trafikljus skulle kunna vara en lösning. Rondeller är verkligen inte lösningen på allt. Och ja det är en bra fråga hur de högtrafikerade rondellerna i Mölnvik kommer bli nu när Ica Maxi öppnar...

Snart öppnar den nya butiken

2013-02-28 23:08

Idag träffade Gustavsbergsbloggen ica-handlaren Pelle Paulsson och fick en privat rundvandring i det nya ICA-MAXI som byggs i Mölnvik.

Rundturen började med att vi gick nedför rullbanden som leder ner till parkeringen under butiken. En stor yta öppnade sig där till och med kundvagnarna hade hunnit flytta in inför invigningen den 13 mars. Här fanns såväl handikapplatser som familjeparkeringar, nära anslutna till två hissar som går direkt upp till butiken.

Vid huvudingången ligger ICAs egna apotek och ett litet konditori där kunderna kan köpa bakverk och gå och sätta sig vid något av borden som står i nära anslutning. ICA har sitt egna bageri inne i butiken där utbildade bagare, alla från Nacka eller Värmdö, bakar allt från grunden och kan ta emot specialbeställningar om så önskas. Idag testkördes ugnarna för första gången! 

Vi möttes av familjeavdelningen direkt när vi gick in genom butiksspärrarna från entrén. Det satsas stort på barn och familj vilket märktes tydligt på alla tillbehör som hunnits packas upp. Även grillar stod uppradade nu när våren är på ingång.

Målet är att ICA-MAXI Värmdö ska vara den mest miljömedvetna ICA butiken vilket vi i Gustavsberg kan vara stolta över. Det finns både energisnåla led-belysningar och lampor som slocknar om ingen rör sig i avdelningen. Den nya butiken har även dörrar till kylarna som sparar in på hela 40-50 procents energiförbrukning jämfört med att ha kylarna öppna.

Det kommer att finnas en ingång direkt från bussarna som är handikappanpassad och inne i byggnaden finns det ett bemannat rum där föräldrar kan lämna sina barn under tiden de handlar. Även en spelhörna finns vid entrén för den som hoppas på vinst.

Skulle olyckan mot förmodan vara framme så har ICA-MAXI ett helt eget vattentorn som är kopplad till sprinklers inne i butiken.

Som fler av er läsare säkert redan har märkt så är det inte bara ICA som bygger. Både Coop vid Värmdö Marknad och Lidl i Mölnvik renoverar för fullt!

/Hanna

http://gustavsbergsbloggen.toria.se/#47

En annorlunda konstform dagen i ära

2013-02-14 13:16
Alla hjärtans dag, en dag då vi förväntas att köpa blommor, choklad eller nallar till våra nära och kära.

I Gustavsberg går det att köpa personligt bundna buketter för den som fortfarande vill hålla sig till alla-hjärtans-dag-traditionen att ge bort blommor.

Jag har själv under olika tidsperioder i mitt liv arbetat med växter och kan konstatera att det här med bukettbinderi inte är så enklet som det ser ut (bilden är ett av två tappra försök med spillblommor). Det är inte konstigt att det krävs utbildning för att bli florist. Olika blommor har olika egenskaper och det finns till och med oskrivna regler om hur buketter ska bindas för att blommorna ska ligga snyggt. En annorlunda konstform, men likväl konst. TIll och med den omgivande celofanen var i min mening svår att få till på ett snyggt sätt.

I Gustavsberg finns det fler ställen som du kan vända dig till om du vill ge bort en bukett bunden av speciealister. Plantagen har dagen till ära gått ut med att de binder buketter efter eget önskemål och Charlottas Blommor i Gustavsbergs Centrum finns också om du vill ge bort en bukett med snittblommor formade efter eget tycke.

Jag behöver varken chockladhjärtan, nallar eller buketter. Jag vet att mina vänner och min familj finns där ute och att de betyder mycket för mig oavsätt om det är den 14 februari eller någon annan dag på året. Har du inte bundit en bukett själv någon gång så är det värt att testa och jag är övertygad om att den bästa bukett du kan ge till någon du bryr dig om är den du själv har ägnat kärlek åt oberoende av hur fin eller tilltufsad den är eller vilken dag på året du ger bort den.

/Hanna

Hos oss är den 14 februari ingen vanlig dag, Hos oss är det vår äldsta dotters födelsedag! Hurra Hurra Hurra Hurra :-)

Stort grattis!

Fin text och fin bild dessutom!

Här råder Irriterande brist på infartsparkeringar

2013-02-12 20:38
Idag var inte första gången jag likt många andra Värmdöbor var tvungen att ta bilen en bit innan jag kan åka vidare kommunalt in till jobbet. Efter att ha cirkulerat runt i både Charlottendal och Värmdö marknad konstaterade jag att jag, likt många andra, fick lov att parkera utanför de markerade infartsparkeringarna. Det var bara att hoppas på att en ev. parkeringsvakt skulle vara förstående - för nu stod jag och många med mig på tretimmarsparkeringen.

Gustavsbergs infartsparkeringar är idag knappast anpassade för att täcka det stora behov av infartsparkeringar som behövs på en växande ort med ett stort antal dagliga Stockholmspendlare. För närvarande blir det knappast lättare när alla snöhögar täcker upp stora ytor.

Men detta är inget vinterrelaterat problem. Kommer man senare än halv nio är det generellt väldigt svårt att hitta en ledig 12-timmarsparkering. I Mölnvik är situationen densamma och i Gustavsbergs centrum finns snart inte många långtidsparkeringar kvar. Samtidigt ökar antalet inflyttade till orten och fler ska det ju bli.

Utan infartsparkeringar och fungerande kollektivtrafik uppmuntrar vi ökat bilåkande. Ska det vara så? Jag tror inte det är bara jag som upplever denna brist på långtidsparkeringar. Inte ska vi väl behöva chansa på om det finns en parkering, bara för att vi inte är på plats klockan 7 på morgonen.

/Kim

Bar skrivet Kim! Jag var också en av många som stod på en 3-timmarsparkering idag. SL är bra som har betydligt fler insatta bussar nu tidigare, men som du skriver så märks det att kommunen inte hänger med i utvecklingen. Ett stort gustavsbergsproblem!

Ett stort Värmdöproblem, skulle jag vilja säga! Även vi som bor öster om Ålstäket har mycket svårt att hitta pendelparkeringar. Bygg STORA pendelparkeringar vid Hemmesta vägskäl och norr om vägen vid Ålstäkets busshållplats.

Bra bloggpost om en viktig fråga, i vart fall om man vill vara miljösmart. Det har också framställts förslag om en satsning på infartsparkeringar vid ett flertal tillfällen, senast av Vänsterpartiet vid kommunfullmäktigemötet i januari. Från den närmast ansvarige, moderaten Peter Frej, var det som vanligt mycket surr men lite verkstad. Den som är intresserad kan gå in på kommunens hemsida och höra vilka svårigheter Peter Frej målade upp. Fullmäktigemötena kan nämligen numera ses på webben.

Håller absolut med dig Suss! Tack för din kommentar :) Tack Henric, intressant att höra, vi får kika på det! Vore spännande att höra hur det går. Vi rapporterar gärna vidare i frågan. Det måste ju byggas fler parkeringar redan nu, kan bara tänka mig hur det blir när orten byggs ut allt mer..

Har nu lagt en motion till kommunfullmäktige om att kommunen ska inleda diskussioner med markägaren om en utvidgning av infartsparkeringen vid Värmdö Marknad. Främst i den norra delen av området finns många outnyttjade vanliga parkeringsplatser. Tills kommunen fått ändan ur vagnen och byggt nya infartsparkeringar bör detta kunna lindra den värsta bristen.

Se till att komma igång med bygget av det "resecentrum" som är planerat vid Ingarö/Gustavsbergsavfarten. Bygg infartsparkeringar på marken under kraftledningen. Den kan ändå inte nyttjas till något vettigare.

Idag fick ALLA som stod på 3 timmars parkeringen 500 kronor i böter

Pojkar kan vaccinera sig med läkemedel mot livmoderhalscanser!

2013-02-06 18:51
Gustavsbergsbloggen besökte idag vårdcentralens öppna vaccinationsmottagning i hopp om att få en intervju med någon som kom för att ta Gardacil-sprutan. Dessvärre för vår del var det en lugn dag i hamnen så vi fick nöja oss med en bild på vaccinationsförpackningen.

Anledningen till besöket är att Värmdö är den kommun inom länet som med sina 45 % har flest vaccinerade kvinnor i åldrarna 16-20 år. Det är 15 % fler än genomsnittet i Stockholm!

Som vi tidigare har skrivit  i bloggen så är HPV (Human PapillomVirus) ett vanligt förekommande virus som i värsta fall kan leda till livmoderhalscanser, den cancerform som efter bröstcanser dödar flest kvinnor i Europa.

Det som många inte känner till är att läkemedlet Gardacil även är godkänt för pojkar i åldrarna 9-15 år. Anledningen till detta är att vaccinet hjälper mot könssjukdomen kondylom, en sjukdom som drabbar såväl män som kvinnor. Enligt gyncanser.se diskuteras det även om vaccinet hjälper mot penis- och analcanser samt cancer i tonsillerna och i svalget.

Från och med i år är det gratis för kvinnor upp till och med 26 år att vaccinera sig!

Gustavsbergs Vårdcentral har öppen vaccinationsmottagning på onsdagar mellan klockan 13:00 - 16:30.
Själv har jag hunnit ta en av tre sprutor och klarar mig precis inom den nya åldersgränsen för att få det gratis.

/Hanna

Här finns ett av Stockholms mest förorenade vatten

2013-02-01 22:15
Mycket höga halter av bly, kadmium, koppar, kobolt, krom, nickel och zink - alla överstiger Naturvårdsverkets riktlinjer. I dagarna lanserades Svt:s tjänst "Miljöpejl" där landets alla förorenade platser listas. I Gustavsberg hittas givetvis Farstaviken - en av Stockholms 30 mest förorenade vatten och kommunens mest förorenade område.

Ända fram till 1968 gick kommunens avlopp rakt ut i viken. De inre delarna är kraftigt förorenade av tungmetaller, oljeföreningar samt dagvatten och förorenat industriprocessvatten från verksamheten kring porslinsfabriken. Under större delen av året finns därför inget syre på botten.

Farstaviken uppnår idag varken god ekologisk eller kemisk status, något alla vatten i Europa ska ha uppnått om 2 år, enligt EU. Det biologiska livet i viken är påverkat. I de inre delarna finns färre arter och färre antal av varje art än vad som är normalt. Förekomsten av tungmetaller i bottensedimenten gör att det finns stora risker för att fiskbeståendet ska påverkas. Halterna av bly, kadmium, koppar, zink och nickel i blåstången är fortfarande mycket höga, trots att inga större utsläpp av metalller sker idag. 

Idag bedöms Farstaviken som känsligt för ytterligare övergödning och föroreningar. Det kan förekomma "viss föroreningspåverkan" i dagvattnet och det kommer att öka när allt mer byggs i området. Kommunen har dock flera olika sk. åtgärdsmål för att vattnet i framtiden ska bli "en god livsmiljö" för vanligt förekommande djur och växter, kanske kommer man till och med kunna bada och fiska i de inre delarna?

Jag skulle gärna få höra mer om hur det går med åtgärdsmålen och saneringsarbetet. Under tiden tänker jag lite som Magnus Hedenfalk, fd. kommundirektör, så skrämmande uttryckte det i en artikel i DN för två år sedan: "Man kan titta på vattnet men helst inte sticka ned fötterna".

Vad tänker du om föroreningen kring Farstaviken? Har du tips, tankar eller kommentarer - maila oss gärna!

/Kim

Referenser:
- Miljökonsekvensbeskrivning av förslag till detaljplan  för Fabriksstaden (2011)
- Rapport, Dagvattenutredning Strandvik (2012)
- Sammanträdesprotokoll, Kommunstyrelsens Gustavsbergsutskott (2012)

Vad kul/läskigt att läsa. Jag hade planer på att nu i veckan ta prover från farstaviken och ta analys på metallerna i alla fall, men här finns ju svaren :)

Deet hade varit roligt att ha dina prover, men det hindrar inte att du gästbloggar i alla fall.

Julen är inte slut?

2013-01-28 22:59
På fredag är det den 1 februari och något vi lagt märke till är hur länge julen dröjer sig kvar på orten. Offentlig julbelysning må vara vacker och upplysande men visst får man lite julvibbar när de sitter kvar överallt?

I Värmdö marknad pryds hela parkeringen av de hängande julslingorna (ber om ursäkt för bildkvalitén). I centrum finns flera olika slingor kvar, men även vattentornets klassiska julljus och belysningen i ett flertal träd nedanför kyrkan lyser vidare.

Talessättet, "tjugondag Knut kastas granen ut" (20 dagar efter jul), gäller för närvarande inte i Gustavsberg. Personligen föregår jag inte med gott exempel då min adventsljusstake och stjärna plockades ner så sent som igår.

/Kim

Kajak i Gustavsbergsbadet

2013-01-18 14:18
Igår ikväll besökte jag Horisont Kajak på Gustavsbergsbergsbadet där det just nu pågår en bassängkurs. Gustavsbergsbon och kajakinstruktören Carin Green var på plats tillsammans med flera andra instruktörer för att vägleda de 7 kursdeltagarna.

Just nu är det lite lågsäsong för kajakpaddling men intressant nog finns möjlighet för vem som helst att gå en inomhuskurs. Läs mer HÄR. Både kajakerna och kursinnehållet är anpassat efter deltagarna, deras önskemål och tidigare erfarenheter.

- Vi har även sk  "skrattgaranti" vilket innebär att alla får pengarna tillbaka om man inte har skrattat, men det har aldrig hänt, berättar Carin.

När kajakerna burits in i 25 metersbassängen får jag titta på både kamraträddningar och eskimåsvängar. Jag får lära mig att man kan tävla i eskimåsvängar och tydligen finns det hela 35 olika varianter att göra det på. Deltagarna var ivriga att lära sig och det blev en hel del skratt.

- Det är fantastiskt kul att se andra göra saker de inte trodde att de kunde. Bassängen är en trygg miljö att öva i och man kan lära sig nya saker hela tiden, säger Carin.

Övriga badgäster verkade oväntat vana av att simma jämsides med havskajaker och jag blev riktigt sugen på att pröva själv någon gång. Kika gärna på vårt BILDSPEL nedan.

/Kim http://gustavsbergsbloggen.toria.se/#46

Fina bilder, Synd att jag inte kunde närvara själv, ser härligt ut!

Kul att du kom, Kim! När får vi se dej i kajaken, då ;-)?

Haha ja det var roligt att se, ja blev riktigt sugen men alla verkade så duktiga. Har ju aldrig suttit i en kajak... Kanske ska våga pröva iaf!

Klart du ska!

Kan verkligen rekommendera Horisontkajaks kurser. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren paddlare och vill utvecklas så kommer du att lära dig massor.

Nu har jag själv prövat ett tillfälle! Fick mycket hjälp o som total nybörjare var det både nödvändigt o roligt eftersom jag spenderade stor tid i vattnet..

Ett underskattat vinternöje - Gustavsbergsbloggen testar

2013-01-14 20:47
Idag tog Gustavsbergsbloggen en kick-off och testade glidet på Ekvallens stora utomhusrink. På skakiga ben klev vi ut ensamma på bandyplanen i solskenet. Det visade sig vara både roligare och lättare än vad vi först trodde och planen var oväntat välspolad. 

Såhär en måndag förmiddag saknade vi knappast sällskap utan njöt av farten, kylan och solskenet, trots en del vurpor. Det kan alltså helt klart rekommenderas, om man har möjlighet. Vi uppmuntrar dock alla utan skridskor att hålla sig undan banan så isen kan hålla sig grusfri och glöm inte hjälmen. (OBS. Vi letade efter en hjälm till Hanna men utan att lyckas tyvärr).

HÄR kan du se vilka tider det är allmänhetens åkning!
Har du Instagram? Tagga bilden med #ekvallen så syns det här - det gjorde vi, se själva.

Kika gärna på alla våra bilder från vår skridskodag på Ekvallens Idrottsanläggning. Ha en forsatt vintrig vecka!

/Kim

Ännu ett tak som inte höll

2013-01-08 22:07
Den stora mängden snö förvånade nog oss alla och vissa pallade helt enkelt inte trycket. Speciellt inte plåtskjulet (eller vad man nu ska kalla det) som står på centrumparkeringen, intill den överfulla återvinningstationen som jag skrev om igår.

Jag misstänker att man förvarar sand/grus där under men i nuläget är taket, som många av er säkerligen redan sett, väldigt trasigt eftersom det intill nyligen låg ett tjockt lager snö på det. Hoppas det håller bättre nästa snöstorm!

/Kim

Skräpigt och proppfullt - igen

2013-01-07 22:43
Idag försökte jag slänga mina källsorterade sopor vid Gustavsbergsparkeringens återvinningsstation som ligger lägligt placerat där många kör förbi, mitt emot OKQ8. Det gick dock icke - det var bara att vända och hitta en annan.

Och det är inte första gången alla behållare är fulla heller. Julens alla kastade kartonger låg slängda runtomkring återvinningsbehållarna och det gick inte ens att trycka in minsta lilla mjölkpaket.

Det som gör mig lite upprörd är egentligen inte att behållarna alltid är fulla, att ingen ställer dit några till och att jag fick hitta en annan återvingsstation, utan snarare att det i längden gör folk mindre sugna på att sopsortera. För det första ser det skräpigt ut. Men för det andra kanske inte alla har en egen bil att transportera sitt skräp med och när de som ändå källsorterar promenerat med sina skräpkassar till en station är det minsta de vill att leta upp en ny som inte är full.

Jag upplever att välplacerade och välskötta återvingsstationer uppmuntrar till källsortering och det är jättebra att den här stationen finns just så pass centralt som den gör, därför är det extra synd när den är proppfull.

/Kim

Försökte redan fredagen den 4 januari att slänga på denna återvinningsstation och den var överfullt åkte då upp till Styrmannens återvinningsstation men det var lika illa där./Eva

Oj, där ser man! Förvånar mig tyvärr inte. Man tycker kanske att det borde tömmas lite extra nu såhär efter jul och nyår. Opraktiskt när det blir såhär.

Bra att ta upp detta! Precis det händer!

jag har ringt ansvariga och bett dom komma och tömma en gång när det va överfullt vid holmvikskogen och dom sa nej direkt... dom gör det bara när dom ska entligt schemat sa dom

Oj! Det är ju verkligen skumt, det kan ju inte kännas bra att det skräpas ner och folk blir mindre benägna att sopsortera... Såhär efter jul och nyår borde man ju absolut köra lite extra tycker man.. Pinsamt egentligen, man tycker ju att miljötänk borde uppmuntras.

Jag har aldrig sett någon åka annat än bil för att källsortera(antagligen slösar det så mer på miljön att källsortera kartong är att bara lägga det i samma kärl som hushållssoporna). Jag personligen brukar cykla när jag ska utföra källsorteringssysslor, visst det blir oftare än då man skulle fylla bilen med liknande material, men lite extra motion ibland lär ju inte skada. Jag har aldrig varit med om att det har varit så fullt att det inte går att tömma, i alla fall kartong och plastburkarna brukar man kunna få i mer i om man bara trycker rätt hårt, för övrigt är öppningarna så små till plastholken att den lätt upplevs som full då den bara är halvfull, det har då ansamlats en stor hög (i ofta den främre delen av holken).

Jag har aldrig sett någon åka annat än bil för att källsortera(antagligen slösar det så mer på miljön att källsortera kartong är att bara lägga det i samma kärl som hushållssoporna). Jag personligen brukar cykla när jag ska utföra källsorteringssysslor, visst det blir oftare än då man skulle fylla bilen med liknande material, men lite extra motion ibland lär ju inte skada. Jag har aldrig varit med om att det har varit så fullt att det inte går att tömma, i alla fall kartong och plastburkarna brukar man kunna få i mer i om man bara trycker rätt hårt, för övrigt är öppningarna så små till plastholken att den lätt upplevs som full då den bara är halvfull, det har då ansamlats en stor hög (i ofta den främre delen av holken).

Två fula smeknamn, håller ni med?

2013-01-03 21:19
‎Ni har väl inte missat att vi finns på twitter under namnet @G_bloggen? Här hjälper vi våra följare att hålla sig uppdaterade om vad som händer i Gustavsberg och samtidigt tar vi själva del av vad som skrivs.

Idag har vi uppmärksammat en tweet som handlar om namnen på orten. Gustavsberg är namnet som står på pappret men både "Gurra" och "Gurraberg" hörs lite här och var. Gurraberg har även blivit namn åt den frittidsgård som invegs mars 2011 och som ligger placerad mitt i centrum.

Delar ni en av våra följares åsikt om att Gurra och Gurraberg är fula smeknamn eller har ni andra tankar och funderingar?

/Hanna

Hanna ! Gurraberg ÄR ingen Fritidsgård!!!!!!!!!!!!. Gurraberg ÄR Värmdö kommuns Ungkulturhus för mer info titta in på gurraberg.se. Fritidsgården som finns i Gustavsberg heter " träffpunkt 222" och har adress Skärgårdsvägen 7 granne med delselius konditori.

Tack för att du uppmärksammade detta, ber om ursäkt för den felaktiga formuleringen.

Så hjälper du en skotträdd hund under nyår

2012-12-30 21:25
Nyår är alltid lika roligt för min hund - den spenderas mestadels skakandes av rädsla under sängen. 
Om ni precis som jag har en hund som är rädd för smällare och raketer kanske ni vill ha/dela med er av lite tips? Värmdö Djurklinik har några värdefulla tips inför nyår som vi gärna sprider vidare.

Som hundägare vet jag mycket väl att jag inte kan hindra folk från att smällare raketer, men uppmuntra gärna era nära och kära att hålla det kring tolvslaget och gärna inte resten av nyårshelgen, eller i tätbefolkande områden. Även små smällare gör vissa hundar och även katter livrädda.

Värmdö Djurklinik tipsar till exempel om att höja volymen på musiken eller tvn för att på så sätt dränka de höga fyrverkeriljuden. Numera finns till och med specifika doftavgivare som gör att omgivningen känns mer trygg och trivsam för hunden.

Att undvika de mest fyrverkeritäta områdena och att ta långpromenaderna på lite mer udda tider kanske är en självklarhet för många hundägare över nyår. Jag kommer ha min hund så långt borta från Gustavsberg och mitt eget bostadsområde som möjligt, tyvärr "firas" det extra mycket just där..

Läs fler tips HÄR.

Gott Nytt år på er & era fyrbenta vänner!

/Kim

Usch ja, samma här. Smällare klarar hon rätt bra men just de tjutande raketerna är ett gissel:-( OM OM OM det nu kunde bara vara runt tolvslaget så går det att distrahera om man är i trygg miljö med trygga lugna människor men tyvärr så firas det lite väl mycket innan och efter.....Hoppas du och din vovve får en lugn, fin nyårsafton!

Gäller inte bara hundar och katter för den delen. Hästarna springer oroligt runt i hagen varje nyår. Jag gillar fyrverkerier väldigt mycket, men djuren gör det inte och dessvärre inte miljön heller. Nej, det känns bättre att lägga pengarna på annat!

Tack Camilla! Jo precis, tyvärr är det knappast koncentrerat kring tolvslaget, när det väl sätter igång skakar fönsterrutorna lika mkt som hunden. Personligen har jag aldrig förstått hur man heller kan bränna så mkt pengar som folk gör, på ngt som tar slut så pass fort och dessutom är skadligt för miljön. Men djuren slipper det iaf under största delen av året..

God Jul!

2012-12-23 22:38
Vi vill passa på att tacka våra läsare och önska er alla en riktigt god jul!
/Hanna & Kim

De tävlar om en toalett

2012-12-23 17:31
Snart börjar Gustavsbergs Tennisklubbs årliga handicapturnering - Julmuggen. Både barn och vuxna spelar i den numera klassiska tävlingen, som alltid pågår mitt i jultider, i år mellan den 25 - 31 december.

Antalet anmälda har slagit rekord i år och allmänheten är givetvis välkommen att komma och titta. Turneringen är sponsrad av Gustavsberg och därför får vinnaren i A-klassen givetvis en toalett. Andrapriset är ett tvättställ. Men så har det inte alltid varit - från början var förstapriset faktiskt riktiga muggar, det var först för cirka 20 år sedan som förstapriset ändrades till en "toalettmugg". 

Gustavsbergsbloggen önskar alla tävlande lycka till och en såklart en riktigt God Jul!

/Kim

Gustavsbergsbutik misstänkte mig för snatteri

2012-12-20 09:23
Julhandeln kan vara jobbig på flera sätt. Att trängas med andra sistaminuenjulklappsköpare är en sak, att pengarna inte räcker till är en annan. Igår när jag besökte en av gustavsbergs butiker blev jag ofrivilligt medveten om ytterligare en jobbig företeelse. Att bli oskyldigt anklagad av personalen.

Jag besökte butiken under förmiddagen. Besökarantalet var lågt vilket gjorde att jag stod ensam bland hyllorna. Efter ett tag såg jag en människa i ögonvrån en liten bit bort. Vi fick snabb ögonkontakt. Personen i fråga flydde sedan snabbt ur mitt synfält, men skadan var redan skedd.
- Ja hon står fortfarande här... hörde jag personen säga. Ett kvinnligt butiksbiträde. Under den snabba tid våra blickar möttes hann jag se att hon höll en interntelefon i handen. Att det var mig hon syftade på i samtalet gick inte att ta miste på.

Jag fann situationen väldigt olustig och fann inget intresse av att vara kvar i butiken. Istället för att kolla vidare bland affärens andra varor tog jag mig direkt till kassan för att betala det jag redan hade plockat på mig. Där såg jag hur den här kvinnan pratade med kassapersonalen. Deras miner när de gestikulerade med varandra går inte att beskriva i ord. Att sedan stå där och betala, när jag visste att de trodde att jag var snattare, var inte roligt.

I efterhand har jag funderat på varför jag inte konfronterade dem, att jag inte sa någonting. Nu var det så uppenbart att kvinnan hade gått runt i affären för att se vad jag höll på med. Osmidigt att tala så högt att jag själv hörde. Nu var jag ingen snattare och även om de inte hade misstänkt mig så var det känslan jag fick och så ska det inte vara! Ett osmidigt misstag hos personalen som gjorde att jag inte kommer sponsra dem genom att handla där igen. Jag har dessutom redan avreagerat mig på min omgivning som är informerad om vilken butik det handlar om. Det kan tyckas att jag är barnslig som tänker så, men det står jag för. Har du som läsare blivit utsatt för liknande saker? Hur tänker och resonerar du?

Det är alltså inte bara människotätheten i butikerna eller pengar vi behöver oroa oss för utan även att av misstag bli tagna för att vara snattare. Jag tänker inte ändra mitt sätt att bete mig i en butik, det vill säga stoppa ner mobltelefonen i fickan efter att jag pratat i den. Jag gissar att det var det som fick personalen att misstänka mig. De flesta av er butiksbiträden gör ett strålande jobb, framförallt nu i juletider! Sedan finns det ett och annat biträde som hade gjort sig bättre hemma än i en affär.

Tack alla gustavsbergsbutiker som behandlar mig som en kund och inte som en snattare!

/Hanna

Jag kan absolut relatera till den känslan Hanna... Det är inge kul alls.

Jag har tack och lov inte blivit behandlad så men jag kan tänka mig att det är väldigt obehagligt. Jag vet vilken affär du menar och jag sprider det bland mina vänner!

Du skulle ha frågat vad det gäller direkt på plats istället för att åka hem och börja snacka skit där ??!?! o sen att smutskasta en butik för att det jobbar en idiot eller två där är väl inte rätt heller ?

Det är av den anledningen jag medvetet har valt att inte outa butiken här, vilket jag hade kunnat göra. Jag har mailat ansvariga så de är väl medvetna om det hela och känner till vad som står på blogen. Jag håller med dig om att jag borde ha sagt något på plats, vilket jag även skrev i inlägget, men det är lätt att vara efterklok. Jag står för mina åsikter och hemlighåller det inte bakom butikens rygg, de känner även till att jag kommer fortsätta att handla av kedjan, dock inte ur värmdö-butiken.

Hejsan Jag tycker att Du skall gå till chefen för affären och berätta detta så att hon/han får veta det ! Säg även att Du skrivit om detta på bloggen utan att ange att det gäller just dom, och att det inte finns så många affärer att välja på i Centrum. Jag tycker att de skall be om ursäkt och ge Dig en julklapp! Dom kan inte bli bättre om Du inte hjälper dom! God Jul o Gott Nytt 2013 Margita

Jag tycker du gjorde helt rätt och förresten finns det en hel del butiker i Gustavsberg, även Mölnvik och Värmdö Marknad. Det handlar om service. Man ska inte känna sig misstänkliggjord på det sättet.

Jag blev kontaktad av butiken som bjöd in mig för att överlämna en gåva. Det hela sköttes mycket snyggt! Bra jobbat!

Så blir ICA-maxis parkeringahus

2012-12-19 09:59
Värmdö kommer att få både parkeringshus och rullband. 144 parkeringasplateser står redan färdigbyggda, under tak! Byggandet av den nya butiken i Mölnvik är i full gång och kommer att öppna för sina kunder i mars. Bilarna kan parkeras direkt under affären.
- Kunder tar en snöfri kundvagn och kan antingen ta hiss eller rullband upp i butiken, säger Pelle Paulsson, ICA-handlare.

- Parkeringen är självklart gratis, dock kommer vi ha p-skiva i max 2 timmar, säger Pelle
Det kommer att finnas parkeringsplatser både för personer med funktionshinder, strategiskt placerade vid hissarna, samt stora familjeparkeringar. Utöver iomhusparkeringarna så kommer ca 200 platser att finnas tillgänliga direkt utanför butiken.

All personal och ledning kommer att flytta från ICA-kvantum till den nya byggnaden, ICA-maxi, på andra sidan vägen. Vad som kommer att hända med kvantums lokaler efter flytten är ännu oklart.

/Hanna

Blir härligt med ett trafikkaos som följd, hur ska alla kunna åka in via rondellen? Alla som kommer från Ösbydalen eller Gustavsberg hur ska man kunna passera genom rondellen när alla ska svänga in i rondellen? Jag ser ett gigantiskt kaos framför mig.

Blir härligt med ett trafikkaos som följd, hur ska alla kunna åka in via rondellen? Alla som kommer från Ösbydalen eller Gustavsberg hur ska man kunna passera genom rondellen när alla ska svänga in i rondellen? Jag ser ett gigantiskt kaos framför mig.

Du har en poäng där Björn. Jag kan uppleva att det är lite kaotiskt redan idag till och med.

Det är en mycket intressant fråga, lär ju helt klart bli lite småkaos sådär kring jul- och midsommarhelgerna..

Vad hände med julbelysningen i hamnen?

2012-12-14 16:32
Nyligen har Gustavsbergsbloggen fått ett uppskattat brev från en läsare som i likhet med oss funderade på var julbelysningen i Gustavsbergs hamn tagit vägen. Förra året hängde imponerande längder med isdroppar längs med vattnet i hamnområdet. Vackert och trevligt tycker vi.

I år känns det väldigt tomt eftersom de inte hänger där längre - vi har därför pratat med Mats Ströby, arbetsledare på gatu- och parkavdelningen. Han berättade att 2 av 4 slingor var trasiga när de skulle sättas upp. Nya är dock beställda och förhoppningsvis hinner de komma upp innan jul, förklarar Mats. 

Vill du också skicka oss ett tips/idé eller bara en kommentar? Gör det, vi lyssnar.

Text: Kim
Foto: Hanna

Tack Ewa Forsman för tipset!

Alla ska ha tillgång till vatten, även vid strömavbrott

2012-12-12 23:16
Senast i onsdags var jag utan ström i drygt en timme och de senaste veckorna har strömavbrotten kommit titt som tätt och varat i 13 timmar som längst. När stora mängder snö faller ökar risken för strömavbrott. Krisinformation.se ger oss bra tips på vad vi bör tänka på om elen försvinner:

- Ha tillgång till en batteridriven radio. P4 Radio Stockholm 103,3 rapporterar om det är större strömavbrott.
- Husen kan snabbt bli kalla, samlas därför i samma rum för att hålla värmen.
- Tappa upp vatten då trycket i ledningarna snabbt kan försvinna.

Kommunen ansvarar för att vatten skall finnas att tillgå för allmänheten. I Gustavsberg finns det ett tappställe vid kommunhuset på Skogsbovägen 9.

Visste du att en del elnätsföretag erbjuder sms-prenumerationer om aktuella strömavbrott och att ersättning och rätt till skadestånd går att få? Se här för mer information.
Här listar vattenfall aktuella strömavbrott och här går att läsa mer om vad just Värmdö kommun skriver om elavbrott.

Låt oss nu hoppas på att vi slipper vara strömlösa en tid framöver!
/Hanna

Ja det var fint skrivet. Men lite naivt. Vi får nog klara oss ändå. Värmdö är glesbygd fast det ligger endast 2-3 mil från Slussen.

När strömmen går så tystnar även telefonerna och datorerna tyvärr

Ja tyvärr fungerar inte ens 3G-täckningen alla gånger om strömmen går. Personligen kan jag tycka att strömavbrott generellt är mysigt.

För alla som bor i skärgården är det långt att hämta vatten vid kommunhuset

Skrev bara ut kommunhuset eftersom det är en blogg om Gustavsberg. Som tur är så har kommunen sju olika tappställen runt om på Värmdö, vilket är sju ställen mer än vad jag kände till innan gårdagen. Att alltid ha minst en dunk med vatten ståendes hemma är ett bra tips. Här är kommunens alla tappställen: https://www2.varmdo.se/Resource.phx/plaza/publica/invanare/va/tappstallen.htx

Ordning i snökaoset?

2012-12-11 21:42

Förra veckan blev jag en av många som fastnade hemma efter att bussarna slutade gå och bilen satt fast i snön (se bild). Snöröjningen på orten är dock väldigt varierande. Iband känns vägbanan väldigt välplogad medan den på andra platser är väldig snömoddig. Idag meddelade kommunen vad som gäller kring snöröjningen.
 
Ägaren till respektive väg ansvarar för snöröjningen. Gamla Skärgårdsvägen, Gustavsbergsvägen och Skeviksvägen ägs av kommunen medan övriga vägar ägs av trafikverket eller vägföreningar. Kommunen är även ansvarig för cykel- och gångvägar, skolgårdar etc. På Värmdö saltas vägarna ner till minus 5-6 grader, vid kallare temperatur används så kallat halkstopp.

Inom en timme kan snöröjningsmaskiner kallas ut och de viktigaste vägarna prioriteras först. Snön ser ut att fortsätta under veckan, se lokal prognos på yr.no. På Trafikverket kan du läsa mer om när plogbilen kommer.

Under eftermiddagen idag hade bussarna till Gustavsberg en del förseningar under rusningstid, "Oregelbunden trafik på grund av framkomlighetsproblem". Kanske är räddningen nära? Äntligen (!) har vinterdäck på bussar testats på allvar - från och med årsskiftet är det lag på att bussar måste ha vinterdäck. Här kan du läsa om hur vinterdäcksförsöken har gått.

/Kim

 

Museum lyfter fram kvinnliga profiler

2012-12-07 14:21
Gustavsbergs Porslinsmuseum har en pågående utställning vid namn "Tyra Lundgren - Märkeskvinna". Tyra Lundgren var en verksam keramiker och bildkonstnär i Gustavsberg under en tioårsberiod mellan 1941-1951 där hon arbetade med formgivningen till arabia. Dessförinnan arbetade hon bland annat som formgivare åt flera stora europeiska keramikföretag och glasbruk.

Utställningen har tidigare visats på flera håll i Sverige och bygger på ny forskning om hennes liv och verksamhet. 1947 gjorde hon en stengodsrelief vid namn "märkeskvinnor".

Gustavsbergs Porslinsmuseeum har valt att uppmärksamma det här med framstående kvinnliga profiler från den svenska historien i anslutning till utställningen. Varje dag fram till och med julafton lägger de upp en bild på en kvinnlig profil på sin facebooksida.  Vi på bloggen uppskattar att de delar med sig av kulturen och vår historia genom att låta sina facebookbesökare gissa vilka kvinnor som publiceras. Porslinsmuseum har valt att kalla den digitala adventskalendern för "Märkeskvinnor i juletid" och varje dag finns chansen att vinna fribiljetter för två personer till museet.

Utställningen pågår fram till den 24 februari. Museets öppetider är tisdag - söndag klockan 11:00-16:00. Stängt på måndagar samt under jul- och nyårshelgerna. Mer information finns på dersa hemsida.

/Hanna

Tack för att Du uppmärksammar våra ansträngningar! Hälaningar Kjell Lööw, museichef

Olycka på hemmaplan gör att önskan om att få behålla helikoptern ökar

2012-12-06 15:33
I helgen ramlade min syster ner för min hala yttertrappa. Högst upp föll hon rakt ner på marken vilket var ett fall på två meter. Det enda jag hann se var hur hennes ben for upp i luften och hur hennes skor flög av i fallet. Jag och systerns pojkvänn släppte vad vi hade i våra famnar och sprang till olycksplatsen, pojkvännen barfota.

Med blod i ansiktet och en bruten handled gnydde hon och strök sig över nacken. Nackskada befarades. 112 sände Mölnviks ambulanshelikopter då en vanlig ambulans hade fått svårt att ta sig fram de hundra metrarna i snöterrängen från parkeringen ner till olycksplatsen. Som tur var kunde helikoptern landa på gräsmattan precis utanför huset.

Värmdöcentern föreslår att helikopterbasen ska flyttas till Ingarökrysset istället för dess nuvarande plats i Mölnvik. På grund av för mycket buller och tätare bebyggelser kommer det att vara svårt att ha kvar basen där den är idag. Vad som kommer att hända med ambulanshelikoptern i framtiden är ännu oklart. Som det ser ut nu så finns det stora planer på att helikopterbasen kommer att flyttas till Haninge kommun istället, skriver Nacka Värmdö Posten. Läs här för mer information.

Själv är jag glad över att vi än så länge har kvar ambulanshelikoptern inom kommunen. Min syster flögs snabbt in till Karolinska Institutet där hon blev väl omhändertagen efter olyckan. Hennes ena sko är fortfarande borta och begraven i snön och hon går idag omkring med nackkrage och gips.

Hur ska vi bära oss åt för att få kommunen att inse att vi behöver ha kvar helikopterbasen i Gustavsberg med tanke på alla öar, närmare 11.000 stycken, och våra svårframkomliga platser på Värmdö?

/Hanna
Foto: Inger Åsberg

Åh jag önskar också helikoptrarna får vara kvar här på Värmdö! Alla kan vi faktiskt vara beroende av dem eftersom vi inte vet när olyckan/sjukdomsfallet kan slå in och DÅ vill alla ha nära till hjälp. Tycker vi ska vara stolta över våra ambulanshelikoptrar och JA, innan nån skriver nått, jag har bott granne med dem. Vi borde helt klart ha en bit av vårt Värmdö att ge till helikopterbasen!

Åh jag önskar också helikoptrarna får vara kvar här på Värmdö! Alla kan vi faktiskt vara beroende av dem eftersom vi inte vet när olyckan/sjukdomsfallet kan slå in och DÅ vill alla ha nära till hjälp. Tycker vi ska vara stolta över våra ambulanshelikoptrar och JA, innan nån skriver nått, jag har bott granne med dem. Vi borde helt klart ha en bit av vårt Värmdö att ge till helikopterbasen!

Det är otroligt konstigt att folk kan klaga på att helikoptern låter, den räddar liv ! Det är otroligt viktigt att få behålla helikoptern speciellt för alla boende i glesbygd i Värmdö kommun. Kanske en organiserad demonstration kan vara något ?

Tjäna extrapengar

2012-12-06 10:23
Vill du tjäna en extraslant eller känner någon som är ledig för stunden? Gustavsbergs Vårdcentral söker akut efter folk som kan skotta fram deras bilar så de kan ta sig till sina patienter!
Hör av er till Hanna: 0702737823

Vi tackar för de samtal vi fått in! Bilarna är nu framskottade. Fortsätt håll koll på bloggen för blir det aktuellt i framtiden igen så skriver vi om det.

5-minuterstrafik, ny tabell för 474:an

2012-12-05 11:10
En dag som denna när snökaoset gör att våra bussar är inställda känns nyheten något avlägsen. På söndag uppdaterar SL sina busstidtabeller och flera av våra Värmdölinjer förbättras. Störst förbättriing har vi på linje 474 som nästa vecka och framåt kommer att avgå med 5-minuterstrafik under dagens mest påfrestande restider.

Från Mölnvik till Slussen kommer bussarna att avgå med tät trafik på morgnar mellan klockan 06:45-09:30.
På eftermiddagarna kommer bussarna att avgå med tät trafik från Slussen till Mölnvik mellan klockan 14:30-19:30.
SL skriver att de utökar antalet turer på busslinjen som en följd av att fler resenärer åker med buss 474.

Bussarna kommer alltså att avgå oftare än vad vissa tunnelbanelinjer gör. Det tycker jag känns imponerande och SL ska ha beröm och inte bara negativa anklagelser, snökaosdagen till trots!
Bra gjort SL och Keolis.

/Hanna

Dags att köpa julgran?

2012-12-01 13:58

Hur tidigt köper du din gran? Utanför Lidl har årets granförsäljning startat och imorgon är det första advent. Jag hann inte gå förbi för att ta en närmare titt men vad jag minns brukar det vara väldigt dyrt med granar. Ska man köpa en redan nu lär de i och för sig behöva vara billiga eftersom man lär behöva två innan det är julafton.

Personligen orkar jag inte städa efter julgranar som ofta barrar konstant, men de luktar gott och det var trevligt att åka förbi dem med vinyls julmusik i bilen. (Och ja, vinyl 107 spelar nu endast julmusik ända fram till annandagen.)

Trevlig första advent på er och om ni inte redan har gjort det - BYT till vinterdäck. Idag är det lag att använda vinterdäck om det är (som att det inte undgått någon) vinterväglag ute. Läs mer här.
Jag föregår med gott exempel såklart och var ute i extremt god tid, dvs igår kväll...

/Kim

40 ungdomsbostäder i Gustavsberg

2012-11-29 20:47
Idag, den 29 november 2012 finns det 2 lediga lägenheter i Värmdös kommunala bostadsförmedling. Det är knappast en ovanlig syn, alla känner vi till bristen på bostäder i Värmdö. För ungdomar är situationen än värre. 

Några av oss kanske minns NVPs intervju i september med Kommunstyrelsens nya ordförande, Monica Pettersson. 2000 bostäder kommer att byggas i Gustavsberg, berättade hon. Samtidigt gavs rådet till unga att "om man vill ha ett eget boende kanske man initialt inte kan vara kvar i vår kommun. Kanske kan man behöva flytta på sig ett tag för att senare kunna återvända".

Idag kom beskedet att Värmdö kommun bygger 40 ungdomsbostäder i Charlottendal. Inflyttning påbörjas preliminärt  under årsskiftet 2013/2014. Dock behövs slutgiltigt beslut från kommunfullmäktige. 

Bra att det byggs, och jag är tacksam att jag har en egen, billig lägenhet. Just dagens lediga lägenheter för 5333 (2:a) och 8536 (3:a) kr i månaden är i alla fall inget jag personligen har råd med. Dessutom saknar jag, efter 4 år i bostadskö, de 288 köpoäng som behövs för att ens bli erbjuden visning. Inte konstigt att Värmdös unga tar rådet och flyr kommunen eller bor hemma allt längre.

/Kim

Ny hamburgerrestaurang öppnar i Mölnvik

2012-11-21 22:16
Utbudet i Mölnvik växer. Som den suddiga bilden visar är bygget av hamburgerrestaurangen Max i full gång. McDonalds i Mölnvik får nu konkurrens av den svenska hamburgerkedjan som ligger intill Byggole och det snart nyöppnade Ica Maxi. Vid sjutiden idag var byggandet i full gång.

Restaurangen kommer ha en klassisk drive-in och har sökt personal under inledningen av oktober Förra året hade Max 86 restauranger i Sverige med ca 3000 anställda. Tidigare har Gustavsbergs närmaste Max varit i Hammarby Sjöstad.
 
Mölnvik och Gustavsberg växer nu alltså med ytterligare en restaurang. Gustavsbergsbloggen gissar att Max inte får några problem att locka besökare, snarare tvärt om. Vilken hamburgerrestaurang föredrar du?

/Kim

Rättelse 1: Byggole, inte Byggmax. Rättelse 2: Max säjer inte hamburgare de säljer pannbiff i bröd. Det är nästan lika mycket potatismjöl i deras "burgare" som det är kött. Bedrägeri och lögn som lurar omedvetna konsumenter.

För min del är det smaken som räknas och jag föredrar generellt MAX hamburgekött framför McDonalds. Däremot har McDonalds godare cheeseburgare då jag av någon konstig anledning gillar när det är segt. Gratis kaffe hos MAX är ett stort plus, dessutom har de självservicesystem som de andra kedjorna i dagsläget saknar i Sverige.

Mycket sant, det är Byggole! Det blev lite hektiskt igår, sorry för det. Går in och ändrar så det blir rätt :) Jag har hittat en favorit på Max faktiskt och det kan vara trevligt med en svensk snabbmatskedja.

ja gu va mörkt det är den här årstiden men bara en månad till jul, gillar Max det heter min son!

Då är vi fler som gillar det :) Och ja, visst är det mörkt, det var knappt så det blev någon bild när jag kom till Mölnvik.

Härligt Max-Burgers.VÄLKOMMEN TILL WERMDÖ. Jag med fler blir er stammis direkt.Se nu till att ha höga priser så vi kan få slippa BMW,AUDI,Volvo-Sossecontainers Familjeligorna.

Lite trist med en till hamburgerkedja...föredrar dock grillat framför allt annat.

En till hamburgerrestaurang var ju precis vad vi behövde...

Nej jag håller med om att det inte alls var det vi behövde.. men om det nu nödvändigtvis måste vara snabbmat föredrar iaf jag Max

Alla föredrar Max, men likt förbaskat äter alla ändå på MacDonalds.

Haha det har du rätt i. Än så länge finns det ju dock några fler donken än max.

McDonalds är ju överlägset bäst. Max burgare är inte ens 100 procent nötkött. Massa potatismjöl och skit.

nu har vi fått en max restaurang till till mölnvik,, jag har varit där nu några gånger o ätit,,,, jag tycker inte alls den max restaurangen,,först är de kaos i köket och andra är det mycke folk i köket, ( kanske samma sak),,,köttet är inte lika goda som mac, donals,,,och andra är när man går in i kassan så är många som hänger på bodet när folk kommer in o bästeller.... annars är de ok,

 
Välkommen till Gustavsbergsbloggen.se – Gustavsbergsbornas hemsida.

Här skriver
Hanna Olsson och Kim Engstrand Lund båda uppvuxna och boende på orten. Tipsa och kommentera!

Sök

Här kan du söka blogginlägg.

FÖLJ OSS PÅ TWITTER

BILDSPEL
/Global/Nyhetsbilder/2012/maj/bildspelgblogg.jpg

Har du fotograferats av
Gustavsbergsbloggen?

Här samlar vi alla bildspel.

 
FACEBOOK

SÖK PÅ NVP.SE
MEST LÄST IDAG
FACEBOOK

REKOMMENDERAT PÅ FACEBOOK

NVP.SE PÅ TWITTER

EVENEMANG

Håll koll på allt som händer i Nacka och Värmdö i veckan.

Evenemangskalendern
NVP:S NYHETSBREV

Här anmäler du dig till NVP:s nyhetsbrev, med lokalnyheter varje tisdag och torsdag.

OM NVP

Nacka Värmdö Posten
Besöksadress: Värmdövägen 205
Postadress: Box 735, 131 24 Nacka

Tel Annons: 08-555 266 10
Tel Red: 08-555 266 20
Fax: 08-555 266 41

Mer om tidningen
Tipsa anonymt
Facebook
Twitter
RSS-flöde

ANNONS

Resepresentkort köpes

Ving, Ticket, Solresor, Apollo, Resia, Fritidsresor. Ring 073-501 4563

Se fler annonser
SUDOKU
/Global/Puffbilder/sudoku250.jpg

Spela det omtyckta spelet Sudoku på NVP.se. Klicka på länken nedan för att spela.

Spela Sudoku
COOKIES

NVP.se nyttjar cookies för att underlätta användarens aktiviteter. Det gäller både redaktionellt och kommersiellt material. Om du vill veta mer eller stänga av cookies på din dator, klicka på länken nedan:
Minacookies.se

 
 

Creative director: John Bark | Formgivare: Ivica Prgomet

Producerat av