FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Dag, Daga

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
16 september 2014

En god bussresa för Boo-bor

2013-12-20 11:45
Ja, här är han, Nackas bussigaste busschaufför.

Staffan Ståhle, som kör buss i Nacka, ville att resenärerna på torsdagsmorgonen skulle få en julig start på dagen. Under sätena hade han tejpat fast små julklappar.

Detta kan vara en av de finaste gesterna jag hört om denna mörka december.

Nu efterlyser vi såklart er som åkte med denna buss. Berätta, vad fick ni i ert paket?

/Malin

Vad pågår egentligen?

2013-12-04 13:49
Det byggs i Björknäs. Varje morgon när jag går förbi har ett nytt hus kommit upp. Nästan. Men vad är det egentligen som byggs? Inga skyltar förtäljer något. Jag kan bara gissa att det har ett samband med den nya påfartssträckan... Jag går in på kommunens eminenta hemsida för att ta reda på fakta. Hela morgonens resa in till stan försöker jag få framett svar. Jag hittar mycket. Om byggplaner och pågående projekt. Om remisser och beslut. Men ingenstans kan jag hitta det jag söker. Nämligen vad det är som håller på att växa fram strax nedanför Daisy' s grill, mitt emot Björknäs förskola. Är det månne jag som är usel på informationssökning? Eller är det så att viss information faktiskt är svår att få fram? Någon som vet besked? Barbro

En ny start i livet för ungdomar!

Tack för ditt svar, Jöken! Du har inte lust att utveckla det lite..?

Hej. Jag frågade en av byggubbarna som sa att det skulle bli student-/ungdomsbostäder. Får se om det stämmer: Jerry

Har också undrat, men att bygga ungdomsbostäder där man planerar att en påfartsramp ska gå verkar lite korkat!! /Kristina

Nya påfartsrampen kommer att ligga mellan Kyrkan och bussgaraget

Det skall bli genomgångsbostäder (för vad ?) en fråga man bör ställa till socialtjänsten. Lämplig lokalisering med ett dagis tvärs över vägen Fritidsgård ovanför ?

Sätt upp mitträcken runt Ormingeringen

2013-11-13 22:02
Vid lunchtid i måndags blev en 21-årig man påkörd när han korsade Ormingeringen. Han skadades allvarligt och blev hämtad med ambulanshelikopter. Runt hela Ormingeringen är det 50 km/h som gäller men jag vet att en del inte håller den hastigheten. Det är rätt dålig sikt på flera ställen och där busshållplatserna ligger mitt emot varandra, som vid Skarpövägen exempelvis, är olycksrisken större.

Sveriges Riksdag har beslutat att arbetet med trafiksäkerheten i Sverige ska ha sin grund i Nollvisionen, dvs att ingen människa ska skadas eller dödas i trafiken. Vi är inte där än. Hittills i år har 15 personer dödats i trafiken och 478 skadats allvarligt, bara i Stockholm. Det finns många saker som kan öka trafiksäkerheten och Trafikverket har kommit en bra bit på väg genom att bland annat sätta upp skyltar med nya hastighetsbegränsningar, 40, 60, 80 m.m.

En sådan olycka, som den på Ormingeringen i måndags, hade kanske undvikits om det funnits ett mitträcke där busshållplatserna ligger mitt emot varandra. Jag funderar på att skicka in ett medborgarförslag om detta till kommunen och vill uppmuntra andra att göra detsamma.

Uppdatering 2013-11-14 kl. 09.29: Dagen efter att jag skrivit detta inlägg fick jag veta att mannen avlidit efter olyckan.

/Malin

Foto: Joakim Askner

Eller så ger man fan i att beträda vägbanan där det inte är markerat övergånggställe, och först när det är bedömt riskfritt. När jag var liten fick jag lära mig att vägen var livsfarlig och något som man skulle ha respekt för. Efter införandet av den s.k. zebralagen känns det som att fotgängare alltmer börjat beträda vägbanor slentrianmässigt utan att ens se sig för. All respekt för den avlidne och djupa kondoleanser till hans familj, även om ovanstående i sammanhanget kan uppfattas som grymt.

Så, Peter F, du anser alltså att inget arbete med vägarna och dess säkerhet för gångtrafikanter bör vidtas?

Helt rätt, om folk börjar använda sunt förnuft och låter bli att springa ut i vägen, så skulle olyckor som denna undvikas. Bara löjligt att diskutera mitträcke på Ormingeringen, kanske ska vi linda in varandra i kuddar också, så kan man gå runt med ögonen stängda. Givetvis tragiskt när folk förolyckas, men det var som sagt en olycka.

Jag beklagar olyckan och mannens död. Även fotgängare har ett ansvar och skall respektera gällande trafikregler. Som uppvuxen i Krokhöjden är jag väl insatt i trafiksituationen. Jag tycker att Ormingeringens trafiklösning är bra. Där man behöver korsa Ormingeringen finns gångtunnlar-det säkraste sättet att passera en väg. Polisen bör kontrollera och bötfälla fotgängare, jag har fått bromsa tvärt flera gånger när folk i mörker och utan reflexer korsar ormingeringen bl a vid Korsöstigen.

Bilister gasar ofta på för att slippa stanna för de som ska passera ett övergångsställe. När bilister inte respekterar hastighetsgränser och övergångsställen är det kanske inte så konstigt om de som går också bryter mot regler?

Jag förstår vikten av att lära sig respekt för bilvägarna som fotgängare. Det behöver inte tydliggöras. Jag har bott i Orminge i många år och som yrkeserfaren bilist är jag väl medveten om att fotgängare ofta slarvar, även väl medveten om hur många bilister beter sig i trafiken. Just ormingeringen och sträckan där olyckan inträffade har jag många gånger bevittnat bilister som med överträdd hastighet och dåld sikt gör vansinniga omkörningar vid hållplatserna. Det finns alltid en mänsklig faktor som gör att olyckan blir ett faktum. Antingen sitter den bakom ratten eller så går eller cyklar den i trafiken. Så varför inte göra det vi kan för att minimera risken och minska den mänskliga faktorn. Jag blir mörkrädd av att läsa allt gnäll, när det publiseras ett konkret förslag.

Håller med Peter ge fan i och gå ut på vägen om det inte är övergångsställe.. och använd hjärnan om ni nu måste gå ut på vägen som är till för Fordon . och framför allt till alla er som bär svarta kläder använd för fan reflex,,,,, eller stanna hemma .

Vem bryr sig om regler när Polisen som man ser 1 ggr i månaden ungefär i Orminge Centrum alltid kör mot färdrickningen (enkelriktat) och parkerar gärna på trottoaren mot färdrickningen, alltså dom är bara där och hälsar på senast 15/11 och ändå beter sig så illa.

>>>Olle - Tror du är väldigt glad att polisen parkerar vart fan dom vill när du är i nöd eller "hälsar" på dig. Brist på respekt och dålig inställning till livet.

Ursäkta. Men att på något sett insinuera att mannen i fråga var till skuld för sin egen död känns enormt okänsligt då en stor del av Nackas ungdomar sörjer mannen/pojken/grabben som var en stor del av deras liv och som de aldrig fick se bli vuxen. Det är klar att situationen inte skulle inträffat om han sprang över vägen, samtidigt som ett långsiktigt säkerhetstänkande måste appliceras på trafikfarliga platser där dessa typer av situationer kan uppstå. Om det är dina barn eller din vän som springer över vägen nästa gång, så kanske du inte skulle vara lika benägen att skylla på offret i fråga.

Stolpe med egen ägare

2013-08-22 15:03
Det är inte alla som har en egen stolpe. I Orminge finns det i alla fall en, han heter Robban. Vem Robban är eller varför han har en egen stolpe på parkeringsplatsen i Orminge centrum är okänt. Kanske du vet? Hör av dig i så fall. Barbro

En vinterkväll sladdade Robban in i just den stolpen, i hans BMW. Därför har hans kompisar varit så snälla att dom tilldelat honom stolpen, med en skylt.

En vinterkväll sladdade Robban in i just den stolpen, i hans BMW. Därför har hans kompisar varit så snälla att dom tilldelat honom stolpen, med en skylt.

vandalisering av trafikvärkets skyltar är väl straffbart,måste va lätt att identifiera Robban.och åtala han.

Hej Anders! Om det nu var Robban som ägde denna BMW så heter det "sladdade in med sin BMW". Inte "sladdade in med hans BMW". För i det senare fallet var det någon annans bil.

Hej P.lo! Skylten ifråga behöver inte vara trafikverkets skylt! Om de är så att skylten suttit på ett privatområde där trafikverket inte är väghållare så är de kommunen eller liknande som äger och står för skyltning! De är alltså fullt rimligt att få tag i skyltar som plockats ner pga att de tappat skärpan i reflexen tex!

Unga snattare i barnbutik

2013-08-16 12:14
På onsdageftermiddagen ertappades ett par barn i en barnklädesbutik i Björknäs med att försöka ta innehållet i en sparbössa. Barnen, några pojkar i 11-årsåldern, hade gått in i ett inre rum och där hittat en sparbössa med innehåll. I ett obevakat ögonblick tömde de bössan med okänt summa och stoppade den på sig. Pojkarna upptäcktes och fick lämna tillbaka pengarna. Ingen polisanmälan gjordes. Barbro

Dags för Östersjölopp

2013-06-12 22:26
För fjärde året i rad hålls nu på söndag ett Östersjölopp i Boo. Loppet är 5,5 km långt och arrangeras av Skepparholmen spa tillsammans med bland andra Boo IF och Boo Energi.

Östersjöregionen har, som en del kanske känner till, utsetts av WWF (Världshälso-organisationen) till en prioriterad ekoregion. 
- Det känns bra att vi kan uppmärksamma ett mycket känsligt innanhav och samtidigt lämna ett bidrag till Projekt Rädda Östersjön, säger Gabriella Persson Klahr, vd för Skepparholmen. 

Hela arrangemanget går i miljöns tecken och pengarna man får in kommer oavkortat att gå till Världsnaturfonden och dess arbete för ett renare innanhav. Man vill samtidigt få Nackaborna att röra mer på sig, säger Eva Suits, Marknads- och PR-chef på Skepparholmen.

 Löparna kommer att springa runt Skepparholmens område, över Hasseludden och Orminge industriområde och Myrsjön. Ett udda inslag kommer att vara Laserlerduveskytte, också det miljövänligt och något alla kan prova på, kanske i väntan på att få starta eller när man kommit i mål. För de som önskar finns möjlighet att mysa på spa efter loppet. I samband med tävlingen bjuds det också på förtäring, fruktspett och smoothies till exempel. 

Enligt Skepparholmen finns det fortfarande platser kvar, dock har man satt en maxgräns på 150 deltagare. Sista anmälningsdag är den 15 juni och fina priser utlovas. Det är synd att jag har annat inbokat den dagen...

Barbro

Glad Nationaldag!

2013-06-06 10:27
Plötsligt är det sommar. Och Nationaldag. För den som ville se flaggan hissas var det bara att bege sig till Boo hembygdsgård till klockan 9 i morse. Trevlig tradition tycker jag, men lite för tidigt för att vi skulle hinna dit. Tycker du att Nationaldagen ska firas traditionsenligt? Eller har du andra förslag? Hör av dig till Ormingebloggen. Barbro

Så skapades Orminge

2013-05-21 10:40
Vet ni vem som skapade Orminge i slutet av 60-talet? Om inte, läs detta.

Kallvarmt dopp i Glasan

2013-05-08 12:16

Värmen som kommit inbjöd igår till en cykeltur i kvällningen. Känslan när vi kom dit var paradoxal. Stranden helt öde och löven ännu dolda i sina knoppar.  Allt kändes avskalat, naket. Och samtidigt värmen som var en sommarkvälls. 

Då dyker två tonårstjejer upp och, om än med viss tvekan, hoppar i vattnet under frustande skratt.
- Det känns både kallt och varmt! var kommentaren. 

Sen fick kvällen ytterligare en paradox när vi, tillbaka på asfaltsvägen, mötte en tillfixad raggarbil som körde över diket, upp på parkeringsplatsen och "burnade" däcken så dammolnen yrde. Visst ja, de kommer också med temperaturer runt +20.

Fortsätter värmen är det slut på de stilla kvällarna.

Barbro

Äntligen säkrare i tunneln

2013-04-17 13:48

Vid tunneln mellan Eknäs och Björknäs (Eklundavägen-Korsbergavägen) händer alltid ett par, mer eller mindre allvarliga tillbud varje barmarkssäsong. Det är främst snabba cyklar som är orsaken. Med hjärtat i halsgropen har jag sett cyklister i full karriär som i sista sekund vejat för impulsiva lågstadiebarns oväntade språng. För alla går faktiskt både på trottoaren och mitt i vägen här, eftersom det mest av allt känns som en gångväg.

Nu har kommunen satt upp en ny typ av vägspärr som tvingar cyklister att ta det lugnare, man måste helt enkelt sakta ned för att komma förbi. 

D
e så kallade gråsuggorna som stod där tidigare, och som Ormingebloggen tidigare skrivit om, var mer lättflyttade, om det var så att man ville åka genom tunneln med bil. Något som faktiskt inträffade då och då.

Återstår nu att se hur länge det tar innan första mopeden smyger sig förbi spärren. En överträdelse som för övrigt kostar 500 kronor. 

Barbro 

 

Om problemet alltså är att det cyklas på cykelbanan... varför inte bara ta bort cykelbanan?

Skall se om jag förstår det rätt. Istället för att ha en bra infrastruktur med separerade gång och cykelbana, så sätter man upp hinder för cyklisterna. Nacka kommun är i alla fall konsekvent.

Borde det inte vara så att man skulle sätta räcke mellan trottoar och cykelbana? För dyrt?

Varför inte lära skolbarnen trafikvett och se till att de inte går i cykelbanan? Det borde väl inte vara omöjligt för barn i skolåldern. Istället för att sätta upp ett hinder mitt i cykelbanan, där man ju faktiskt ska cykla.

Vi ger hård pengar lån Vi beviljar hårda pengar lån och alla andra typer av lån, med en ränta på mellan 3% - 5%. Vi beviljar ut lån Nation Wide, från 1,000.00 till 100 miljoner USD / pund / euro. Vi finansierar 100% och med en belåningsgrad på 75% -85% på fastighetsförvärv. Vi erbjuder följande typer av hårda pengar lån: Hårda pengar Lån, kredit, Kommersiella hårda pengar lån Personliga hårda pengar lån Business hårda pengar lån Investeringar hårda pengar lån Utveckling hårda pengar lån Förvärv-Lån Equipment Leasing Lån till nystartade företag Kommersiella Fastigheter Lån Inventering Lån utan säkerhet Lån Konstruktion lån Kundfordringar Lånefordringar kreditlöften Factoring Warehouse Finansiering Maskiner lån Rörelsekapitallån Flooring Lines Jordbruks Lån, Internationella lån Inköpsorder Finansiering: nästan alla typer Lån E.T.C. .. Vid intresse kontakta oss via e-post; fredlenders01@gmail.com Hälsningar Mr Fred finländare

största faran i viadukten är väl överfall o rån o våldäkt kvällstid.

Good Day, Välkommen till Richard Dean Jones Finans Abp, vi ger omedelbar beslut säkrade lån, skuldkonsolidering lån och inteckningar, oavsett dina omständigheter. De är vårt första val för omedelbar beslut, problemfri, något ändamål, låg ränta och inteckningar. Ansök nu, ingen skyldighet offert och låt Richard Dean Jones Finans Abp göra det hårda arbetet för dig! Intresserad sökande bör kontakta oss via vårt företag e-post: rdj.1961@yandex.com Intresserad sökande bör bör också fylla och tillbaka lånet ansökningsblanketten nedan: Fullständigt namn: Adress: Land: Lånebelopp behövs: Lån Varaktighet: Ändamål: Telefonnummer: Vi väntar dina uppgifter för att vi ska gå vidare med lånetransaktionen. Med vänliga hälsningar. Richard Dean Jones.

Så dyrt är det i Orminge

2013-04-12 10:22
Orminge har tydligen blivit riktigt hett på bostadsmarknaden. För några år sen kostade lägenheterna här inte många hundratusen men på senare år har de stigit rejält i pris. Anledningen till att jag vet det är, förutom att jag är en hemnet-fetischist, så håller jag och familjen på att leta boende i detta nu.

Jo, det är dags för större men jösses vad det blivit dyrt. Nog för att räntorna är väldigt låga men hur kommer det sig att ett radhus i Östra har stigit med miljonbelopp på bara ett par år?

Man får helt enkelt se sig om efter hus lite längre bort, men vem vill flytta ifrån Orminge? Det känns tungt i hjärtat. Pratade med en vän häromdagen som är på jakt efter lägenhet. Han har bott i sin lägenhet i Orminge i 16 år och kan inte se sig själv bo i något annat område. Det säger en del om hur bra det är här.

Hur känner ni andra som bor i Orminge? Skulle ni kunna tänka er att flytta, och i så fall, var?

/Malin

Det har blivit dyrare för att bankerna fortsätter att låna ut pengar utan att egentligen kräva att de betalas tillbaka. Då ökar priserna. Jag skulle kunna tänka mig att flytta, men vart? Allt är ju dyrt.

På tal om bostadspriser, året var 1971. Vi köpte en av HSB:s bostadsrätter på Ormingeringen till rådande marknadspris: 9000,00 kronor, kanske ca tre vanliga månadslöner! Senare (1974) sålde vi samma 2:a för ungefär samma pris. Snacka om värdestegring från det decenniet fram till nu :=)!

Våldsam brand i garage

2013-03-27 21:22

Vid 18-tiden på onsdagskvällen utbröt en brand precis bakom busshållplatsen vid Sonjas kiosk. Kraftig rök bolmade upp från Orminge. När Ormingebloggen kom till platsen visade det sig att röken kom från ett garage som låg intill en villa i korsningen Värmdövägen/Telegramvägen.

Enligt en av de många som var på plats innan brandkår och polis hann dit, var branden "explosionsartad".
- Jag satt i bilen och kände värmen ända inne i bilen, säger Jan-Erik Granqvist. Man fick först intryck att det var hela villan som brann.

Polis och brandkår kom snart till platsen och hade snart fått kontroll över elden men garaget blev totalförstört.

Barbro

Foto: Jan-Erik Granqvist

sluta lägga ut massa skit det här ska vara en orminge blogg ? var är mina höghus ? sluta dölj det som igentligen händer ? grabbar hugger varan bre och ni lägger ut såna här grejer tro hop och kärlek till vår betong är allt vi har så när vi dör ut skriv förort på vår grav !

Snakecity, du är välkommen att höra av dig till redaktionen så kan vi prata. Säkert har du mycket att tillföra som är användbart för oss.

Kall mat i Earth Hour´s tecken

2013-03-22 10:40

På lördag är det Earth Hour, då ska alla lampor vara släckta mellan halvnio och halvtio på kvällen. Det har vi upplysts om i några veckor nu. Eftersom dagen inträffar på en lördag tjuvstartade Björknässkolan på torsdagen med att släcka lamporna under en timme av skoldagen. 
- Vi behövde bara släcka i hallen. De andra lamporna har vi nästan aldrig tända i alla fall, bara när vi jobbar, sa en av skolans yngsta elever. 

Det var inte bara lamporna som inte fick användas. Spisarna kunde förstås inte heller vara igång när man "firar" Earth Hour och eleverna på Björknässkolan fick på torsdagen därför äta kall mat, kalla makaroner och ost- och skinksås.
- Jag tycker det var ganska gott att äta det där kallt, sa en annan elev. 

Ska vi andra försöka vara lika positiva i morgon kväll?

Barbro

Pantade cyklar

2013-03-19 10:16
Jag gick för att handla på Willys i Orminge centrum för några dagar sen och fick se detta. Vid pantautomaterna, fyra upp- och nervända cyklar.  En annorlunda cykelparkering.

/Malin

Isigt värre kommunen

2013-03-04 17:27
Jag brukar inte klaga på snöröjningen, tvärtom. Jag är glad när de inte plogat och sandat gångvägarna då jag kan dra dottern i pulkan till skolan. Med det är bara egoistiskt tänkt.

Så här såg det ut utanför Orminge skola i morse klockan 07.30. En stackars pappa hade kört fast i isen men kom, efter en hel del hjälp av en annan pappa, loss och kunde köra till jobbet.

Jag tycker att det är bedrövligt att det ska vara sådana isgator på platser där det rör sig mycket människor. Att halka på gatan, som den ser ut idag, kan innebära både spräckt skalle och brutna ben. Ska vi behöva bära lekhjälm för att minimera risken för huvudskador när vi lämnar hemmet.

Jag kan förstå att det är svårt för kommunen att hinna sanda och röja snö på alla platser men borde det inte vara självklart att platser, där det rör sig många människor, prioriteras.

Nej fy, ledsen att det blev så gnälligt inlägg idag men ibland blir det sådana också.

Vet ni några andra platser där det sandas eller röjs dåligt? Tipsa oss. Skicka gärna bild.

/Malin

Det hjälper inte att sanda på is. Gör man det å den smälter så sjunker sandkornen ner i isen och det blir lika halt igen. Men så'nt förstår inte snöröjare.

Just nu: Olyckan på Värmdöleden

2013-02-20 08:47

En olycka som inträffat på Värmdöleden i rusningstid nu på onsdagsmorgonen, gör att det fortfarande är långa stillastående köer i hela Boo för att ta sig ut på Skurubron. Många försöker komma snabbare fram genom att ta småvägarna, också de vägar som har skyltar med ej genomfart. Faktiskt rena rusningstrafiken.

Inte bara bilarna står stilla utan även bussarna, vilket ger kö till och med på busshållplatsen. Idag får ni ha tålamod alla arbetsgivare. 

Barbro

Dålig koll på bussarna

2013-02-18 11:10
Eftersom jag inte så ofta, eller rättare sagt aldrig, läser SL:s nyhetsbrev var jag helt omedveten om att vissa busslinjer bytt namn. Det resulterade i att jag en morgon hamnade på en buss som inte alls körde den vägen jag tänkt ta till jobbet.

Jag stod och väntade på bussen i Orminge centrum och jag var redan något sen. Då kommer buss 441. Min första tanke var att det stod fel nummer på bussen och att det egentligen var 446. Men tji fick jag, tydligen är buss 441 nya 448, som går genom Björknäs innan den kör motorvägen mot stan.  

Enligt SL är anledningen till det nya linjenumret att 448 är ett ologiskt linjenummer och 441 tydligen är mer logiskt. Så här skriver SL i rapporten Trafikförändringar 2012-2013. ”Anledningen är att tydligare markera att linje 441 går vidare till Slussen medan linje 421 med det lägre numret endast går till Orminge och att linjerna ändå hänger ihop.”

Att buss 448 bytt namn är inte den enda förändringen i busstrafiken från Orminge. Buss 446C som går motorvägen direkt från Orminge till T-centralen har nu fått färre avgångar. Sammanlagt åtta avgångar har tagits bort under förmiddag och eftermiddag och har istället ersatts med buss 448C som går till och från Gustavsvik.

Förutom dessa två har 471 fått fler avgångar på grund av trängsel på en del av linjesträckningen.

Kanske borde SL gått ut med tydligare information om förändringarna eller vad tycker ni? Visste ni om allt detta?

Här kan ni läsa mer om trafikförändringarna.

/Malin

Tack Malin, för lite klargörande angående förändringarna! Själv hade jag inte hunnit märka det men nu slapp jag sätta stå och vänta på nästa buss... För att jag inte vågade gå på det nya "logiska" numret...

spelar nog ingen större roll hur mycket man informerar, med tanke på att de flesta sluter sig inåt meddelst hörlurar på huvudet och mobiler eller modernare påfund för ögonen, helt omedvetna om sin omvärld. för övrigt undrar jag vem på sl som bor eller har någon bekant i gustavsvik. antalet resande därifrån motiverar inte en buss till cityterminalen. det luktar nepotism

Busschaufförerna finns för oss passagerare, så det går alldeles utmärkt att fråga dem om vilken buss som är mest lämplig att åka. Svårare än så är det inte...

det är enbart ditt eget fel,om jag åker någonstans,och inte åkt på länge så kollar jag nog så det stämmer med min ,inje.MEN DET SKA JU ALTID VARA NÅGON ANNANS FEL,

Vem avgör att det inte finns tillräckligt underlag för direktbuss till Cityterminalen? Det är väl äntligen på tiden att vi som bor åt detta håll får mer att välja på. Västra Orminge har ju onormalt många bussar att välja på medan vi på andra sidan får stå och vänta i Orminge Centrum 20-tals minuter när vi ska hem

Så du hoppade på en okänd busslinje utan att fråga vart den gick? Ja det verkar ju vara SL´s fel...

Det är ingen som infört några extra avgångar i o m 448C, utan istället för att bara köra 446C runt Västra Orminge i tät trafik med ringa beläggning, har man styrt om c:a varannan avgång till Gustavsvik för att fler ska kunna åka. Att köra till Gustavsvik tar ungefär lika lång tid som runt Ormingeringen, sålunda behövs inte fler bussar anskaffas för förbättringen. Jag tror att bättre hade varit att köra till/från Kummelnäs/Vikingshill, men det kräver genast fler bussar än tidigare eftersom körtiden blir längre. Man hade dock kunnat köra till Hasseludden.

Tack för alla kommentarer. Självklart kan jag inte skylla på SL för att jag kliver på fel buss. Jag menade bara att det är så lätt att missa när informationen inte gått ut på ett tydligt sätt. Det är inte SL:s fel att jag är disträ, det hade ju inte skadat att ställa en fråga till chauffören :-) Fortsätt gärna kommentera!

bredvid linjenumret brukar ofta stå namnet på en sluthållplats, kan va ett litet tips. ha de

Hej Hasse! Ja det står vilket sluthållplats som bussen har men i detta fall står det ju då Slussen, inte vilken väg mot slussen som bussen kör. Men nästa gång jag blir osäker blir det att fråga chauffören.

Logiskt... eller bara ett utslag av numerologi?

Björknässkolan firar "snällvecka"

2013-02-12 10:17

Läste en (annan) känd gratistidning igår. Den som finns vid busshållplatser och t-banestationer... 
Där kunde man läsa om Björknässkolans "snällvecka", den som hålls i samband med Alla Hjärtans Dag nu på torsdag. Trevligt initiativ tycker jag. Något för fler skolor i Orminge/Boo att ta efter? Eller vad säger ni?

Barbro

Vad fint! Mysigt med "snällvecka"! Önskar jag fick vara med... MVH Elina

Vad fin du är Elina!

Undrar om inte redan Myrsjöskolan har "vänliga" veckan redan? Låter det vara osagt men har ett vagt minne.

Robert, stämmer bra. Fick just veta det av en ung människa jag känner. Det kanske finns ännu fler?

barnen på sågtopskolan har även snällvecka med vänliga rastlekar på gården, uppmärksamma vänliga gester i klasserna och arbetet med värdegrunden stärks ytterligare denna vecka. Iår har även vi satsat på vänliga veckan och IKT hanteringen med eleverna med material från statens medieråd. dessa material släpptes isamband med safe internetday som infaller under vänliga veckan. självklart uppmuntras barnen och pedagogerna att vara vänliga emot varandra hela året om:-)

barnen på sågtopskolan har även snällvecka med vänliga rastlekar på gården, uppmärksamma vänliga gester i klasserna och arbetet med värdegrunden stärks ytterligare denna vecka. Iår har även vi satsat på vänliga veckan och IKT hanteringen med eleverna med material från statens medieråd. dessa material släpptes isamband med safe internetday som infaller under vänliga veckan. självklart uppmuntras barnen och pedagogerna att vara vänliga emot varandra hela året om:-)

Återvinn när du handlar

2013-02-07 21:54

Nu kan Booborna slå två flugor i en smäll och lämna saker till återvinning i samband med veckoinhandlingen. Många tycks redan ha hittat till skåpet som kallas Samlaren och finns i Orminge centrum, vid pantstationen i entrén till Coop Extra.

 

Här kan man lämna diverse färdiganvända grejjer, så som glödlampor, lågenergilampor, lysrör och batterier. Småelektronik går också bra, till exempel mobiler, sladdar, tandborstar...

 

Tidigare hamnade den här sortens skräp ofta i papperskorgen. Genom att i stället lämna det i retur kan ju produkterna användas igen. I nya varor. 

Skåpet lär tömmas en gång i veckan. Sist jag var där var det dock väldigt fullt... Vilket betyder att många som sagt redan hittat det. Det gäller bara att komma ihåg att ta med sig skräpet när det är dags för matinköp...

Barbro

Fairtrade Orminge?

2013-02-04 13:24

Begreppet Fairtrade är kanske numera välkänt? Socialdemokraterna i Nacka vill att kommunen ska handla rättvisemärkt och föreslår att kommunen blir en Fairtrade City. Och med flera nedlagda röster beslutade Kommunfullmäktige nyligen att återremittera ärendet.

Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina egna och familjens levnadsförhållanden. Genom att köpa Fairtrade-produkter (rättvisemärkta produkter) bidrar man alltså till att förbättra arbets- och livsvillkoren för människor i utsatta länder.

Vem som helst kan egentligen inleda ett arbete för att nå en Fairtrade-diplomering i sin kommun.
Fairtrade City är en diplomering som kan ges till kommuner som engagerar sig för rättvis och etisk handel. En slags rättvise-certifiering. Att bli diplomerad innebär att kommunen lever upp till vissa kriterier. Till exempel måste det finnas en styrgrupp som driver rättvisearbetet framåt. Det måste också finnas ett visst antal Fairtrade-märkta produkter i kommunen, i butiker ochh på arbetsplatser. Hittills har 54 svenska kommuner diplomerats och blivit en Fairtrade City.

Och vem vill inte ha en rättvisare värld? Visste ni att det i Kyrkans Hus i Orminge centrum finns en liten butik som enbart säljer rättvisemärkta produkter? Fairtrade Orminge.

Barbro

Fakta Fairtrade City: Konceptet Fairtrade City lanserades av Fairtrade Sverige 2006. En diplomering visar på en kommuns engagemang för rättvis handel och etisk konsumtion. Konceptet kommer ursprungligen från Storbritannien (år 2000) men har spridit sig världen över. Idag är över 1000 städer diplomerade. Ungefär 20 kommuner arbetar aktivt med frågan idag i Sverige.

Foto: Fairtrade Sverige

Jätteviktigt att den här frågan kommer upp! Att göra sin kommun till en Fairtrade-kommun är både positivt för att höja medvetenheten kring frågor om rättvis och hållbar konsumtion, liksom det gagnar kommunens "varumärke". Det brukar vara lättare att få en fairtrade-certifiering än man tror, det enda som krävs är att kommunpolitikerna också kan enas om att det är nödvändigt! Tack Barbro för en viktig artikel!

ja det behövs Eddys är helt värdelöst ställe och personalen skit otrevlig På Dag och natt är ägaren ,med personal helt underbara bra service till alla där

Kung i baren - på fler ställen?

2013-01-31 14:06

Orminge har fått en ny krog/bar/restaurang.  Man kan fundera på om det behövs en ny krog i centrum, med tanke på den legendariska Eddys Bar.

Dag och Natt sportbar club, som nu varit öppet i några månader, har tagit över Nazdrowjes gamla lokaler i gamla Boo sjukhus. Nazdrowje, vars ljusshow på himlen man kunde se på flera kilometers avstånd, fick lägga ner förra året - oklart varför.

Efter en hel helg med födelsedagskalas för dottern gick vi ner till Dag och Natt för att varva ner, på vuxenvis. Stället, som är helt inrett i betong och stål, hade då fem gäster, klockan 19 en söndag. Det var bara att välja och vraka mellan platserna.

Ägaren av baren har nog inte riktigt bestämt sig för vilket klientel han vill ha. Sportbar heter det, men de visar inte ens de viktiga matcherna på sina tv-skärmar. Nu vet jag ingenting om sport, utan detta fick jag höra från en bekant som är sportintresserad och har varit där några gånger. Ölutbudet var en besvikelse. På fat finns bara tre sorter, varav en var slut. Men plus ska de ha för att de var trevliga, gör goda alkoholfria mjölkdrinkar, drog igång en discokula så dottern kunde dansa och för priserna, öl från 28 kronor.Vill man däremot festa efter klockan 01.00 får man nog söka sig in mot stan.


Vad tycker ni? Behövs det fler uteställen i Orminge?

/Malin

Den behövs!!

Hade de haft avtal med C More Sport hade det varit kul att gå dit,igen. Men att se div1 fotboll från England är helt ointressant. Nä kommer hålla mig till Edsys

Vart ör piltavlan som en sportbar bara måste ha .)

Ett större utbud är alltid positivt! Men det gäller nog att folk börjar gå dit, annars går stället snart samma öde till mötes som det förra.

Ett större utbud är alltid positivt! Men det gäller nog att folk börjar gå dit, annars går stället snart samma öde till mötes som det förra.

Den behövs! På Eddies är personalen inte så trevlig:( Och stamgästerna är alkisar;-)

vinnande koncept med bra KARAOKE!

Gratisaktiviteter värda att pröva

2013-01-21 14:34
Det finns dåligt utnyttjade resurser här i Boo. I alla fall om man längtar efter lite sport- och friluftsliv i den lilla skalan. Bra också när man inte känner för att åka för långt iväg för att sporta. 

Det första tipset gäller Fregattbacken i Boo. Hit kan man med fördel ta med sig både små och större barn för pulka och slalomåkning. Vissa helger finns en lift öppen, i övrigt får man traska upp själv så långt man orkar. Perfekt för de minsta som ska lära sig åka. Här finns också en stor grill som vem som vill får använda, bara att ta med korv och virke alltså. När Ormingebloggen var på plats var det endast en förskoleklass som hade träff i den lilla stugan vid backens fot, när de gått där ifrån blev det TOMT. Visserligen var det kallt, men ändå. Bästa pulkatiden var det, lördag eftermiddag. 

Mitt andra förslag är Glasbrukssjön. Isen är en dryg decimeter nu och någon har gjort en trevlig liten skridskobana innanför bryggorna. Även här är det kanske främst barn i de yngre åldrarna jag tänker på. Vill man vara ute i naturen och slippa de mer skräniga idrottsplatsisarna är Glasbrukssjön ett perfekt alternativ. Ett hemmagjort skidspår går också runt hela sjön. Denna soliga söndag var det sammanlagt tre skidåkare som tog tillfället i akt, så länge jag var på plats ett par timmar. Fler borde pröva den häftiga känslan att vistas på vatten.

Barbro

Numera finns det en bred plogad bana runt hela Glasbrukssjön. Hoppas kylan kommer åter.

Orminges nya Kina-restaurang

2013-01-14 11:57

Finns det behov av en ny restaurang i Orminge? Det ser ut som att någon tycker det i alla fall, att döma av denna nya sylta som dykt upp i Centrum. Faran är väl att det främst är fyrbenta typer som är matgäster...

Barbro

Varg - inte räv

2013-01-09 09:29

Häromdagen kom min dotter, som är sju år, hem och berättade att man sett varg i skogen i Nacka. Bensäker på min sak sa jag lugnt: Nej, det var nog ingen varg utan en räv. För rävar har vi gott om i Nacka. Har själv sprungit på flera stycken tidiga morgnar i Orminge.

Men nu får jag svälja min stolthet och erkänna att jag hade fel och dottern hade rätt. Det har setts varg i området och nu ska den enligt uppgift smyga runt i Boo-trakten.

Nackas viltvårdare går nu ut och varnar hundägare att hålla hundarna kopplade. Vi som har hund som alltid får springa lös i skogen vid Kummelbergets industriområde får tänka om.

 

OM du skulle stöta på en varg, tänk på följande:

  • Gå sakta och ljudligt därifrån. Du kan sjunga, prata eller ropa högt.
  • Om vargen följer efter – stanna upp och verka stor och farlig genom att hålla armar och väskor eller dylikt i luften. Ta hellre ett par steg mot vargen än från den.
  • Om vargen mot all förmodan skulle angripa ska du slå och sparka så mycket du kan.

(källa: www.viltskadecenter.com)

/Malin

Foto:
Gary Kramer/Wikipedia

SL:s uppmaning till nackaborna i stan

2013-01-08 09:40
Vi inleder det nya bloggåret med ett foto från Huvudstaden. Hur många av boo- och ormingeborna har noterat denna chans till medbestämmande? Varför inte passa på att göra sin röst hörd och skicka ett mail till SL?

Fotot finns vid t-banenedgången T-centralen, uppgång Sergels torg. 
Webbadressen är sl.se/Tbananacka

Barbro

Gott Nytt År 2013 önskar Ormingebloggen

2013-01-04 14:49
Vi ser fram emot ett nytt bloggår och hoppas på att ni hör av er om tips och förslag på ämnen så att vi kan göra bloggen till ett ännu bättre forum för oss boo- och ormingebor. Ett forum till för att ventilera lokala frågor, små som stora. 

Det går även bra att höra av sig om sådant som irriterar, om saker som fungerar överraskande väl eller kanske helt enkelt en bild fångad i rätt ögonblick. Kanske det hänt något som bör spridas vidare. Oavsett vad, är vi glada för allt som förmedlas till oss. 

Allt gott! 

Barbro och Malin  

Kom du också försent i morse?

2012-12-03 12:53
I dag var det verkligen svinkallt. Termometern visade -16 grader när jag lämnade huset strax före 8, snacka om vargavinter. Jag är dock glad att vi fått snö och att det är riktigt kallt, lockar liksom fram barnasinnet i en. För vem blir inte sugen på att rulla runt i snön eller rota fram en svart sopsäck och slänga sig nerför backen…jag blir i alla fall det. Men nu var det ju inte lek jag skulle skriva om utan trafikkaoset som uppstår så fort det fallit lite snö. Nu har det i och för säg kommit väldigt mycket snö på kort tid och bussarna har gått hyfsat i tid. Förutom i morse. En bussresa som brukar ta 20 minuter från Skarpövägen därifrån jag åker, tog i dag en timme. Varför? Jo, för att alla bussar var 20 minuter försenade och när det kom en 471: a vågade jag inte chansa på att det snart skulle rulla in en 446:a så jag tog det säkra före det osäkra. Frågan är om jag tjänade någon tid på det. Från Telegramvägen till Skurubron gick det i snigelfart, ingen nyhet kanske men det fick mig att bygga upp en irritation över att det inte görs något åt Björknäsavfarten. Det blir ju alltid stopp i den flaskhalsen, som en kork som inte ville släppa. Visst kan jag vara ego och tänka att det inte gör mig något att det blir stopp i backen vid Björknäs eftersom jag oftast bara åker motorvägsbussen, men nu är jag inte ego och tänker på alla dem som bor mellan Orminge och Björknäs, de har ju inget val. Så jag hoppas på att politikerna ser detta som något akut och gör något åt den hemska trafiksituationen i Björknäs. /Malin

Malin, Du belyser ett stort problem och jag kan bara hålla med dig. Som bussförare i Nacka/Värmdö är det frustrerande att inte kunna hålla tiderna och att våra pauser/raster många gånger fryser inne pga trafik och väderförhållandena. Men det jag ser som ett annat problem med just köerna från orminge centrum och till björknäs är ju att alla motorfordon släpper ut avgaser och hur bra kan det vara för miljön för de som bor inom nämda vägsträcka? Kanske folkvalda borde ta sig mer än en funderare på hur man snabbt kan lösa detta problem? En tillfällig lösning kanske vore att stänga av höger körfält på 222´an mot stockholm strax före påfarten från björknäs i rusningstrafik?

Jo ja vet.. igår va de ju tvärstopp i sl trafiken. Var själv vid forum Nacka när de ställde in all trafik så man fick promenera i motvind och snön som smattra i ansiktet ut till orminge. den sträckan som normalt tar 10-15min med bussen tog igår drygt 2 timmar. de va inte plogat på några gångvägar.

Beundrar ändå dom som snöröjer dom jobbar både natt o dag vad mer kan dom göra Har en bekant som sliter dagar o nätter men dom kanske skulle vara fler Men det är väl som allt annat det är pengarna som styr

Alfred plockar piller åt kunderna

2012-11-29 10:41
För snart två månader sen fick vi ett till apotek i Boo. Bara 250 meter från apoteket i Orminge Centrum och det tredje inom en och en halv kilometers radie. Det nya apoteket ligger i Orminge Hus, i markplan nedanför trappan som leder upp till Boo vårdcentral. 

Det är Leg apotekare Barbara Gilber som öppnat det nya apoteket tillsammans med en kollega. De hade tidigare arbetat ihop och kände att de nu var redo att möta nya utmaningar. De letade ett tag runt om i Nacka innan de hittade rätt. 

- Vår tanke är att vi ska finnas nära vårdcentralen, så att man kan gå till oss direkt när man kommer ifrån läkaren, säger Barbara Gilber. Det är en av våra fördelar och det som vi hoppas kommer att göra så att vi klarar oss. Men det första året är förstås tufft. 

- Vi har en plockautomat som vi kallar Tysken Alfred, säger Barbara och skrattar. Hon förklarar namnet med att uppfinningen är tysk och den som monterade apparaten hette Alfred. 

Jag tittar fascinerad på när Alfred plockar ihop medicinerna åt en kund, det går på ungefär 10 sekunder, sen ligger askarna där och det är bara för Barbara att gå och hämta dem.

När vi pratar om konkurrensen med de andra apoteken säger Barbara att de tycker att det stora apoteket i Orminge behöver lite konkurrens. 

- De kommer att klara sig även om de tappar lite kunder till oss. Hon berättar att många kunder med rollator kommit till dem och varit mycket glada och nöjda över det nya apoteket. 

Jag noterar att det här apoteket öppnar redan klockan åtta på morgonen, samtidigt som vårdcentralen. Det är en service som jag uppskattar! På 40-talet såg apotekssituationen annorlunda ut. Då fick man gå till färgaffären i Björknäs på morgonen och beställa all medicin från apoteket i Gustavsberg. I bästa fall kunde man sen hämta medicinen på eftermiddagen.  

Vad tycker ni, Boobor? Behövs det tre apotek? Är konkurrensen om oss kunder positiv och kommer alla tre att kunna överleva?

Barbro

Bilden: Barbara Gilber får hjälp att samla ihop medicinförpackningarna av plockautomaten "Alfred"

Om Apoteket i Björknäs räknas som ett av de tre, så behövs det absolut. Lättillgängligt och aldrig kö.

Hej Hans, Björknäs räknas till ett av de tre. Jag känner inte till hur pass välbesökt det är men jag tycker också att det var väldigt välkommet och hoppas att det kommer att klara sig! Vi får gå dit ofta :-) Hälsningar Barbro

lycka till barbara ta kunder från tumlaren i centrum

Björknäs apotek är toppen. Ofta öppet och alltid hjälpsamma.

Vågar vi hoppas på en vit jul?

2012-11-29 10:04
Äntligen – Orminge har klätt sig i sin vinterskrud. Precis lagom till advent! En underbar syn att promenera genom västra Orminge och se alla glada barn kasta sig i snön. Vågar ni hoppas på en vit jul? För att sprida lite julstämning inför helgen när julkalendern drar igång och vi får tända första ljuset vore det underbart att lägga upp era vintriga bilder här på bloggen. Mejla din bild till malin@ormingebloggen.se

Julklapp som engagerar barn i Boo

2012-11-22 22:44
Idag var sista dagen att lämna paket  till Aktion Julklappen, som arrangeras för 16:e året i rad av Läkarmissionen. Fyra av Boos tio skolor medverkar i år (Björknäs, Myrsjö, Orminge och Sågtorp). 

Det går till så att alla elever/familjer som vill, i medverkande skola, köper innehållet till julklappen och slår in den tillsammans med en personlig julhälsning. Innehållet är i förväg angivet och uppgår till ett värde av cirka 150 kronor: penna, pennvässare, suddgum, skrivhäfte, tvål, tandborste, tandkräm, tablettask, ritblock och en ask kritor. (Kritor! Vi sökte i varenda mataffär i Boo efter vanliga kritor, min dotter och jag, de fanns inte att uppbringa någonstans.)

Paketen samlas sen in i skolan för vidare transport i till behövande barn i Östeuropa (Rumänien, Ukraina, Moldavien och Georgien). Det är framför allt barnhemsbarn och barn på sjukhus men också barn i fattiga familjer som får motta en julklapp från barn över hela Sverige. De packas i banankartonger och fraktas i december med lastbil till respektive land.

Just nu finns det 25 896 paket insamlade. Lika många barn kommer att bli glada. Minst. Det känns bra att veta att en förhållandevis stor del av klapparna kommer från barn och familjer i Boo. 

/Barbro
 
Det här är Ormingebloggen.se
– Hemsidan för alla Ormingebor.

Redaktionen består av ortsborna
Malin Askner och Barbro Liljenström.
Foto: Jan Oscarsson/Jenny Frejing

Vill du bidra med tips eller texter?
Mejla redaktionen.

Sök

Här kan du söka blogginlägg.

FÖLJ OSS PÅ TWITTER

EVENEMANG

Vad händer i dina kvarter?

Här är evenemangstipsen för dig
 
FACEBOOK

SÖK PÅ NVP.SE
MEST LÄST IDAG
FACEBOOK

REKOMMENDERAT PÅ FACEBOOK

NVP.SE PÅ TWITTER

EVENEMANG

Håll koll på allt som händer i Nacka och Värmdö i veckan.

Evenemangskalendern
NVP:S NYHETSBREV

Här anmäler du dig till NVP:s nyhetsbrev, med lokalnyheter varje tisdag och torsdag.

OM NVP

Nacka Värmdö Posten
Besöksadress: Värmdövägen 205
Postadress: Box 735, 131 24 Nacka

Tel Annons: 08-555 266 10
Tel Red: 08-555 266 20
Fax: 08-555 266 41

Mer om tidningen
Tipsa anonymt
Facebook
Twitter
RSS-flöde

ANNONS

Köpes

Äldre sportfiskeredskap i bra skick, drag, rullar, ABU, Record, Pebeco amb. mfl. Pris enl ök. Hämtas omg. Tel 0739-32 99 73.

Se fler annonser
SUDOKU
/Global/Puffbilder/sudoku250.jpg

Spela det omtyckta spelet Sudoku på NVP.se. Klicka på länken nedan för att spela.

Spela Sudoku
COOKIES

NVP.se nyttjar cookies för att underlätta användarens aktiviteter. Det gäller både redaktionellt och kommersiellt material. Om du vill veta mer eller stänga av cookies på din dator, klicka på länken nedan:
Minacookies.se

 
 

Creative director: John Bark | Formgivare: Ivica Prgomet

Producerat av