FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Leo och Leopold

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
28 juni 2017

Fem år med trång livlina till stan

2016-08-10 14:37

Om tolv dagar börjar tågen på Saltsjöbanan rulla in till stan, fulla med passagerare. Vänta, sa jag stan nu? Jag menar Henriksdal, även om Nacka (och jag själv) gärna vill att deras stadsbygge där så småningom ska kännas som en naturlig del av Stockholms innerstad. I tio år får huvudsakligen fiskis- och saltisbor finna sig i att byta till buss den sista kilometern in till Slussen, ett byte som enligt tidtabellen lägger på fem minuters extra restid. Egentligen inte så illa – om det nu inte vore så att det knappast lär stämma i praktiken. Men nu låter jag för negativ, jag är faktiskt mycket glad över att bygget av nya Slussen äntligen har dragit igång, och är villig att acceptera mer krångel under tiden, även om beskedet att vi får vänta på en ny tågstation i Slussen i tio år sved lite.

Vad som däremot känns mindre bra är att 12-minuterstrafiken på Saltsjöbanan fortfarande är planerat till 2021 – under tiden planeras det för nya bostäder i både Fisksätra och Igelboda. Även detta är jag egentligen glad över, men det kan tydas en brist på samordning mellan kommun och landsting/trafikförvaltning när tusentals nya människor förväntas klämma sig in i samma blå burk som rasslar iväg var tjugonde minut. Nu vet jag faktiskt inte vilka samtal som eventuellt kan pågå mellan de två, men tills någonting läcker ut till allmänheten förmodar jag att inget särskilt har hänt.

Framförallt det som så småningom ska bli en tvåspårig station till Fisksätra är tätt kopplat till de nya bostäderna på den norra parkeringen, och Fisksätra centrums utveckling. Skulle man kanske skapa en deal om att själva stationen byggs medan den faktiska trafikutökningen får vänta? Hur som helst kommer vi få vänta på en bekväm, miljövänlig och snabb resväg in till jobbet. Men jag tror att resultatet kommer vara värt besväret.

//Lamin

Jag har alltid undrat varför man ska köra in bussarna i en livsfarlig tunnelstation. Varför flyttar man inte in tåget i berget istället? Då kunde tåget komma igång tidigare och man kunde hålla på och krångla med resten av Slussen i lugn och ro!

Usch ja, jag har svårt att tänka mig att den extra restiden har räknat med kaoset vid framförallt morgonrusningen och de överfullsatta tåg som kommer in under den tiden. Alla vill ju såklart med den första bussen och trängseln och armbågar kommer bli vasst

Renoveringen av andra delen av torget blev nästan 3 veckor försenad. De portar som drabbades särskilt var 11, 9, 7 och 5. Blev 3 gånger så långt till affär, bibliotek och apotek m.m. Det har drabbats äldre och rörelsehindrade personer. Idag verkar det som att arbeten aldrig blir klara på utsatt tid. I början var det 2-3 arbetare som "gled omkring" på arbetsplatsen, Fisksätra torg, och det hände inte mycket. Sen regnade och snöade det och man trodde att man kunde BORSTA bort vattnet. När det närmade sig utsatt tid fanns det plötsligt 5-6 arbetare på plats och det blev till att jobba lördagar och söndagar. Blir det kanske klart innan jul ?? Undrar varför det alltid anlitas byggherrar som inte kan leverera i tid.

Välkomstskylt med välkommet budskap

2016-06-21 15:24

När jag åkte in till Fisksätra i en kokhet ersättningsbuss lade jag märke till en skylt med viss familjär känsla. ”Far sakta genom Fisksätra, där är så ljufvligt”. Det var inte många tankerundor i huvudet som behövdes innan jag förstod att den parodierade en annan skylt med liknande typsnitt och utseende, som befinner sig i Saltsjö-Duvnäs- förlåt, Dufnäs ska det vara. Roligt, fint, och användbart!

Att fordonen kör för snabbt genom ringvägen är ett erkänt problem sedan tidigare, och alla metoder som finns är behövligt. I brist på vägkameror och övergångsställen kanske en hemtrevlig skylt kan agera broms. Skylten täcks dessutom till stor del av en fönsterruta, så varken klottrare eller naturens krafter kan förstöra budskapet utan enkel återställan.

Enligt ett plakat som sitter på skyltens ena ben är det en nuvarande jämtlänning, före detta fisksätrabo som har tillverkat den. Snyggt jobbat, säger jag och säkert många andra! Kanske följer Jämtlänningen denna blogg eller fisksatra.se?

//Lamin

Woow. Hoppas skylten förblir hel och ren...

Imorgon kan man läsa mer om skylten på Fisksätra.se 😀😀

Om det nu är ett erkänt problem med fartdårar runt Fiskis så är det intressant att kommunen ignorerar problemet. Det behövs "vägbulor" och fler välmarkerade övergångsställen. Det finns bara ett övergångsställe som ingen ens kan se pga dåliga skyltningen och det är det över Fidravägen vid Ålgatans busshållplats. Skyltningen är trevlig men de som känner behovet av att visa upp sig i sin snabba bil bryr sig tyvärr inte om den.

Jag skulle önska en "sleeping police" dvs en fartbubbla över vägen längs järnvägen. Den raksträckan är ju som gjord för att busköra eller vad man ska kalla det. Någon eller några kör motorcykel på bakre hjulet och då måste man tydligen gasa på ett visst sätt för att hålla balansen. Om det inte hördes skulle jag inte bry mig om man åker på bakre hjulet, men LÅTER OCH EKAR. På vårarna är det någon eller några som trimmar sina motorcyklar av något slag. Och då körs det också i full fart, ibland uppe från bron och ner och det LÅTER OCKSÅ. Jag förstår att Stena inte kan göra något åt detta, men ett samarbete med trafikpolis kanske vore en idé.

Bristande kreativitet för lek

2016-05-19 14:17

Det var länge sen något inlägg postades på denna blogg, men jag tänker avbryta det långa uppehållet med något som kanske inte alls är så samhällsviktigt, och som de flesta inte tänker på eller bryr sig om, men som har varit i mina funderingar i ett långt tag: lekplatserna i Fisksätra!

När jag tillbringade mina första tio år på Sikgatan så spenderade man minst ett par timmar per dag bland de höga, långa och runda konstruktioner som fanns placerade i gigantiska sandlådor. I Sikgatans fall handlade det om en båtliknande struktur, med ett trögt och gnälligt roder på toppen, stora metallrör som man kröp igenom (eller gick i om man nu var så liten), och klätterställningar av rep som jag dock aldrig riktigt vågade testa.

Nu är det borta. Rubbet. Kvar på Sikgatan finns just denna gigantiska sandlåda, bortmonterad sen några månader eller något år tillbaka. Men redan under mina sista år på Siken så minskades omfattningen av båtkonstruktionen. Jag kände ändå att den kreativa och komplexa lekplatsen uppmuntrade till tänkande (hur når man högst upp?), fantasifullhet (nu är jag kapten över båten!) och risktagande (klättra bland smala stolpar och ovanpå runda rör).

Kanske var det just *riskerna* som avgjorde bortplockandet. Det fanns trots allt en risk att falla hårt och skadas allvarligt. Men finns inte dessa risker *överallt*? Genom att presentera en torr, standardiserad och enligt rykten EU-godkänd (?!) konstruktion som syns på bilden ovan, presenteras en känd och säker produkt. Jag skulle däremot påstå att det är en större ”risk” att leta sig från bostadsgatorna till t.ex. Braxenparken, istället för att vistas inom synhåll från lägenheten där föräldrarna hela tiden har uppsikt.

Detta kan vara något som Stena bör tänka på när det är dags att bygga nytt. Ta inspiration från de coola lekplatser som Stockholms kommun har smällt upp, med ”städer” i miniatyr och små bodar med fejkade kök. Ibland önskar man att man fick uppleva de lekplatserna själv…

//Lamin

Fest & föreläsning

2016-04-11 12:43

Jag skulle vilja slå ett slag för två evenemang som inträffar den kommande helgen, 15 – 16 april. Den 15 april är det exakt ett år sedan fisksatra.se slog upp sina digitala portar, och det ska firas! Det blir tårta och dryck (till ett extremt billigt pris), mingel, dans, och grundaren PiaMaria Pettersson kommer också hålla tal om året som har gått och vad som händer härnäst. Runt 18:30 startar tjohejet.

Nästa dag, den 16 april, är det författarträff på Fisksätra bibliotek när boken ”Sverige – en (o)besvarad historia” ska presenteras och diskuteras med författarna Lejla Hastor och Nivin Yosef. Flera historier om livets resa till och inom Sverige, med en berättelse som handlar om normer och stereotyper i dagens Sverige. Detta evenemang är ett samarbete mellan biblioteket, Fisksätra Kulturförening och bokförlaget Wahlström & Widstrand.

Du kan hitta mer information här respektive här.

//Lamin

Jag har bott här i Fisksätra i många år. Jag har även bott på andra ställen, i Stockholm och i två andra städer. Fisksätra är fint med allt grönt och man kan röra sig fritt etc. Men, det finns en sak med detta område som jag aldrig varit med om tidigare, nämligen att det är aldrig tyst och rofyllt, inte ens på lördag och söndag. Det hörs alltid maskiner och borrande och spikande av alla de slag. Lägenheterna är verkligen lyhörda, i alla fall min. Grannar bråkar och skriker, och verkar inte fatta att de faktiskt stör och att de hörs. Och jag menar inte barn då. Folk som röker står på balkongen eller står i fönstret och röker. Det betyder att man kan inte sova med öppet fönster, inte ens en liten glipa. Detta störande av alla de slag är det enda jag inte trivs med.

Gemensamt ansvar för gatorna!

2016-03-19 12:03

Gästinlägg av Faouzi Jeddi

Jag skulle vilja säga till alla er där ute att man inte bara ska klaga. Det är vi tillsammans med Stena som har ett ansvar för det som hänt på till exempel Forellgatan med soporna.

Jag sitter i Forellgatans styrelse, är nattvandrare, en driven person i hyresgästföreningen, och jag njuter av mitt engagemang, men det gör mig ledsen att se att Fisksätra börjar falla. När jag flyttade till Fisksätra på 70-talet så blomstrade våra gårdar, folk tog ansvar och det var rent och snyggt, nu skiter folk i det mesta.

En dag när jag var ute för att vattna våra gemensamma blommor kom en granne och frågade; ”Varför gör du så, det där är ju är Stenas ansvar”. Jag förklarade då att Stena hade gett oss möjligheten att plantera och nu är det upp till oss att vårda blommorna och det som Stena gett oss.

Jag vill att det ska se snyggt ut när jag tittar ut genom fönstret, och jag kan inte enbart tänka att det är Stenas ansvar, det är lika mycket mitt, för jag bor där.

Jag skulle vilja efterlysa engagemang. Vi kommer alla från flera olika kulturer och det är dags att vi lär oss samarbeta. När vi har städdag är det alltid samma personer där, och jag undrar, vart är alla de andra? Många hälsar och säger ”Hej vad fint” och bara går förbi sen klagar det på Stena, men hur ska Stena hinna göra det som vi borde göra tillsammans?

//Faouzi Jeddi

Bra Faouzi, det är så roligt när någon tycker om att ta ett ansvar. Du gör ett bra jobb för Fisksätra.

Jag vill veta hur Fisksätra har 'börjat falla'? Jag har inte märkt det? Det är självklart att samtliga hyresgäster ska ges tillfälle till synpunkter på sitt boende! Det finns väl åtskilliga hyresgäster som inte vet hur de ska engagera sig i området av olika skäl! Gör något konstruktivt åt saken i stället! Hur göra för att människor från olika kulturer kan samarbeta? Fisksätrabo sen 1974

Han har massa idéer men man behöver vara fler! Du som bott här lika länge som honom måste väl också se en förändring från förr till nu, eller? Det ända han efterlyser är engagemang inget annat. Som en person kan man inte göra allt men med ett större & bredare engagemang kan vi göra mer som att tex förverkliga hans idéer kring städ & miljödagar där man lär folk ta ansvar. Men frågan är hur man får fler att delta! /P

Jag har verkat i Fisksätra i olika former sedan 70/80 talet. Jag flyttade dit med mina föräldrar 1974. Vi drev kiosk o butik under 10 årstid o jag var ordförande i företagarföreningen under några år i början på 90-talet o idag verkar jag i båtklubben. Fisksätra för mig är att "Fiskis" står för samarbete o att enskilda människor bryr sig om andra o det område man bor i. Jag hoppas o tror att det fortfarande är så, att man är stolt över sitt Fisksätra. Att ni som gör ett bra jobb fortsätter så o förhoppningsvis förstår många andra att bostadsområdet är o blir de område som man skapar själv, o inte beror så mycket på fastighetsägaren.

Den där mellanperioden på 30 år...

2016-03-10 18:41

Jag vet inte om jag kanske är ensam i att gå hemma på dagarna och klättrar på väggarna.

Jag är hemma i form av mammaledighet, men man kan ju vara hemma av fler skäl och trots att Fisksätrakalendern är full har jag inget att göra...

På TV:n går "efter tio med Malou" och "Djurakuten". Inget man direkt blir mer lycklig av även då båda är bra TV.

Men vad kan man begära? Hade det varit bättre att bo i Djursholm?

Idag i Fiskis kan man

  • Gå på samtalsgrupp
  • Få hjälp med läxorna
  • Gå på dataverkstad
  • Gå på seniorgrupp
  • Äta på Saltsjö Pir från 11:00, och från 12:00 på Folkets Kafé.


Jag tänkte kolla vad man kan göra i Djursholm men hittar inga "dagsprogram" ,så antar att de inte finns något... Det finns i och för sig ett kafé som öppnar halv nio på morgonen och där skulle ni nog hitta mig VARJE dag runt nio, men vad vill jag säga med detta då?

Jo att vi i Fiskis har det jädrans bra, men jag önskar ändå att vi var fler som orkade dra igång nya grupper som inte tillhör åldersspannet 13-19 och 55+ eller är utlysta för de ekonomiskt svaga eller för enbart för nysvenska.

Tänk om man kunde göra grupper för föräldrar som har barn mellan 5-12, för mammalediga (öppna förskolan är toppen så länge man inte är snorig, vilket man alltid är), för tjejer mellan 20-50, för pappor, för män.

Tänk om alla föreningarna som redan finns kunde gå samman och inte vara rädda för konkurrens utan istället se att ett samarbete skulle gynna hela Fisksätra.

Tänk om någon skulle våga starta ett litet kafé där man kan möta vårsolen i en fåtölj utanför dess dörrar, där man kan köpa en smörgås på vägen till tåget eller bara sitta medan man ser sina barn springa i detta vackra bilfria område.

Nu kanske ni undrar samma sak som vi alla med föreningar undrar och det är hur når vi dessa mammor, pappor, kvinnor och män, och jag ska vara ärlig och säga jag vet inte.

Det jag dock vet är att de som är engagerade i Fiskis är inte så många om man tänker på hur många som bor här och vi behöver bli fler!

//PMP

Hej Håller med dig fullt ut,har under många år varit engagerad i hyresgästföreningen ,med en fin kvarterslokal som en knytpunkt för träffar med barn i olika åldrar och deras föräldrar.Vi hade några roliga år ,men mycket jobb var det. Att få andra vuxna,föräldrar att delta/att ta något extra ansvar,det var svårt.Det blev till slut barnpassning,tyvärr.

Det fattas ett gym ! En tränings lokal så man kan aktivera kroppen ! Skulle många må bättre av här plus kanske en till buss ut till Nacka Som går från fisksätra senare än klockan 18 :p

5-12 ska gå i skola/förskola dom behöver absolut inget " fik " tillräckligt med problem kring detta tema. Jag föreslår en parklek i braxen parken som ska vara öppen efter skolan, på lov och på helger. Som det finns i innerstan ? Barn behöver fler vuxna två baracker skulle räcka med lite inne och ute verksamhet. Grilla korv osv. Med vänlig hälsning Anneli Lewis

En filmklubb, bokklubb, fotoklubb. En allmän cykelverkstad och en snickerilokal där det t.ex. går att laga och putsa på sina möbler.

Cykelväg mot fallgropen

2016-03-06 16:16

Den kom, och den finns… halvt. Cykelbanans första etapp mellan Igelboda och Fisksätra trafikplats blev klar utan fanfarer och med en sällan skådad kvickhet. För ett par år sedan skrev jag om den cykelplan för Nacka som hade tagits fram, och jag ansåg att den ”cykelmotorväg” som skulle anläggas mellan Saltsjöbaden - via Fisksätra - till Storängen, var av positiv nytta för cyklister, såväl ur säkerhetssynpunkt som restidsmässigt.

Nu finns som sagt den första etappen färdig, men man har börjat vela angående resterande sträckan. Åsikter från flera håll har kommit om det verkligen var det bästa alternativet att anlägga en helt ny cykelbana, men det som jag tänker fokusera på är frågan om banans fortsättning.

I en tidigare publicerad artikel av NVP säger Kristofer Rogers, trafikplanerare på kommunen, att det är svårare att motivera en fortsättning av cykelbanan från Fisksätra. En av anledningarna är enligt Kristofer att många redan uppskattar gamla Saltsjöbadsvägen trots lutningar, skarpa kurvor och döda vinklar. Tidvis dräller lastbilar och ersättningsbussar genom vägbredden, och gående har lättare att dra sig undan mot det skitiga, leriga diket än vad cyklister har. Samtidigt drar Kristofer Rogers upp liknande problembeskrivning för den nu redan färdigbyggda etappen mellan Tippen – Fiskis:

”Den nya cykelbanan blir en snabb, gen och trafiksäker väg för cyklister vilket inte riktigt är fallet idag där cyklister kan komma i konflikt både med gående i bland annat Gröna dalen och Fisksätra allé och med motorfordon längs Fisksätravägen och Fidravägen.”

Vad i ovanstående beskrivning kan inte lika gärna stämma in på gamla Saltsjöbadsvägen?

Vad ger den överdimensionerade ringvägen för konflikt mellan cyklister och motorfordon? Vem har ansett det vara ett problem att cyklisterna använder allévägen? Man måste vara extremt fartblind om man inte uppmärksammar gående och anpassar farten därefter.

Jag är fortfarande positiv till en cykelmotorväg. Jag anser att den ska byggas ut i sin helhet och därefter uppmuntras till utnyttjande. En halvfärdig bana förstärker bilden av ett rikt område i öster, belönad med en väg som undviker Fisksätra i väster, samtidigt som de motsägande argumenten för byggstopp inte gör något för att tvätta bort den bilden.

Gamla Saltsjöbadsvägen är en fantastiskt fin och naturskön cykelväg med MYCKET måttlig biltrafik. Hela cykelmotorvägsidén känns för mig helt verklighetsfrämmande och slösaktig.

Sammanfattning februari månad

2016-02-29 12:08

Så har det blivit dags för den sammanfattning som är tänkt att läggas ut i slutet av varje månad. Flera tidningar har skrivit reportage om personer med anknytning till Fisksätra, bland annat om artisten och låtskrivaren Sabina Ddumba samt författaren America Vera-Zavala, du kan läsa mer i respektive blogginlägg på fisksatra.se.

Jag skulle också vilja påminna om de gästbloggare som förekommer där, till exempel Konsumentverket som skriver om ekonomisk hushållning, viktigt för många och särskilt för en student som mig, med extremt tajt budget att fördela! Nu har årets omgång av skolval blivit avklarad, och jag passar på att puffa för mitt eget blogginlägg på fisksatra.se som handlar om mina egna erfarenheter. Det finns anledning att anta att såväl föräldrar som barn har likadana funderingar idag.

Slutligen ett medgivande om att det faktiska innehållet på Fisksätrabloggen återigen sinar en del, men jag har några skisser på framtida inlägg, så förhoppningsvis åker de upp snart!

//Lamin

Heja, heja! Ta fatt i de små hugskotten, ha inte för stora krav på att inläggen måste vara så långa (även om de tenderar att bli det när man väl börjar skriva).

Det är vi som skapar Fisksätra

2016-02-15 14:21

Det är vi som skapar Fisksätra, du och jag, vi tillsammans.

Jag har tänkt mycket på vad Fiskis är och för mig är det hem, ett hem jag känner trygghet i, ett hem där jag har vänner, ett hem där mina barn kan växa upp, ett hem av mångkultur och kärlek men jag ska inte sticka under stolen med att detta område som många andra har problem. Vi är ett stort område med ca 8 000 invånare, varav ca 6 500 bor i 30 hyreshus med 2 600 lägenheter i Centrum, och 1 500 bor på höjderna Fiskarhöjden, Båthöjden och Fågelhöjden.

Här som i hela Stockholm är det bostadsbrist och många bor trångt, det är ingen hemlighet. I Fisksätra sägs det även finnas fattigdom men i ett område med cirka 8 000 människor finns allt! Men det jag vill komma till är att oavsett kultur, religion, ekonomiska förutsättningar och så vidare, är det vi som bor här som gör Fisksätra. Jag hör ofta att det är kommunens ansvar, att politikerna satsar på övriga Nacka och struntar i Fiskis och så kanske är fallet MEN vi måste se bortom det! Det är vi som medborgare som kan göra skillnad, det är vi som röstar på politikerna i kommunen, det är vi som vet vad vi behöver och om det nu är så att vi måste skrika högre än andra, låt oss göra det då!

Jag är ledsen att säga det men jag är trött på att se offer, jag är trött på att vi skyller ifrån oss, jag är trött på att hitta ursäkter. Nu är det fasiken dags att ta tag i detta du och jag, alltså vi. Låt oss gå samman, fånga upp våra barn, ungdomar och vuxna. Låt oss bestämma hur vår framtid ska se ut.

//PMP

Spännande saker på gång för bloggen...

2016-02-12 16:44

…men kanske inte särskilt överraskande. Som ni har märkt har PiaMaria Petterson gästbloggat här ett antal gånger om ämnen och problem som är väldigt viktiga att diskutera, men som inte passar den fakta- och nyhetsbaserade bloggen på fisksatra.se. Nu har Fisksätrabloggen och PiaMaria med flera kommit överens om att starta ett samarbete där vi båda bloggar via varandras kanaler – fisksatra.se för tidigare nämnda nyhetsliknande inlägg, Fisksätrabloggen för egna åsikter och opinionsliknande inlägg. En gång per månad kommer båda bloggar att lägga ut en sammanfattning över de senast publicerade inläggen. Det är inte bara PiaMaria ni kommer se som bloggare heller, även YuSie Rundkvist Chou kommer posta inlägg, och eftersom jag ser de som en del av bloggen blir det inte heller något tal om gästbloggande.

Dessutom kan jag passa på att nämna att jag numera är en del av en idégrupp bestående av fem personer som ska utveckla fisksatra.se till en (ännu bättre) informationskanal som alla ska ha nytta och glädje av, vilket du kan läsa mer om här. Förhoppningsvis kan detta innebära att ni läsare får se ett mer varierat utbud där olika åsikter får komma fram, och möjligen innebär detta även att bloggen uppdateras oftare och mer regelbundet!

//Lamin

Det fria skolvalet

2016-01-24 15:04

Gästinlägg av PiaMaria Petterson

Det fria skolvalet 

Den 1 februari är det dags att välja skola för de som är födda 2010 och i och med det fria skolvalet är möjligheterna oändliga.

Inte nog med att vi föräldrar redan har ett tajt schema där vi dagligen ska göra val i vad som är bäst för våra barn i mat, kläder, aktiviteter & dylikt - nu ska vi ta det extremt stora beslutet i vad som kommer vara bäst för våra barn i sju år framöver...

Många som bor i Fisksätra väljer Igelbodaskolan, då negativa rykten om våra närmaste skolor frodas i tvättstugor, lekparker och när vi möts över en middag.

Jag själv hade bestämt mig, Igelboda. Det är ju det självklara valet för oss i Fisksätra, det är ju det alla andra väljer. Så utan efterforskning satte jag glatt min äldsta son i kö men någonstans i bakhuvudet kändes det fel, varför ska jag överge Fisksätra, varför ska jag komplicera mornarna med en extra lång väg till skolan?

Varför väljer vi bort skolorna i Fisksätra, vad grundar sig ryktena på?

Jag besökte Fisksätraskolan när det var öppet hus och där satt vi, jag och en annan mamma... Var var alla andra som ska välja skola? Varför tror vi blint på det som sägs utan att kolla själva?

Jag blev positivt överraskad. Där, nära tågstation och hemmet, har vi en liten skola med en otroligt engagerad rektor. Men självklart vet jag inte om den är bättre än Igelboda. Hur ska jag veta?

Det jag vet är att jag skäms över att jag valde innan jag tog reda på fakta, att jag förutsatte att ryktena var sanna, att mångkulturen i skolan skrämde mig.

Jag har skrivit in Akademiska skolans öppna hus i almanackan och som tur är har jag några veckor kvar att ändra mina val.

Någonstans känns det som jag tillsammans med alla föräldrar i Fiskis måste bestämma oss om vart vi står. Det är bara vi som kan bryta trenden och göra skolorna i vårt eget område attraktiva igen, men frågan är om vi vågar...  Jag har fortfarande inte bestämt mig.

//PMP

Det är inte lätt att välja. Man märker ganska snabbt om man gjort rätt val för sitt barn! Lycka till!

Så himla viktigt ämne! Och ett viktigt val. Det bästa vore om ni var några som gick ihop och lät barnen börja samtidigt. Eller så går du före och visar vägen. Förstår att det är svårt när barnets bästa står på spel.

Jätteviktig fråga. Det hänger på föräldrarna. Läs om en skola i Oslo som hade liknande problem som Fisksätraskolan. Där vände en aktiv föräldragrupp med femåringar trenden. http://www.dagsavisen.no/.../rekordmange-barn-i-f%C3...

Rätt länk: http://www.dagsavisen.no/oslo/rekordmange-barn-i-f%C3%B8rste-p%C3%A5-t%C3%B8yen-skole-1.391390

Lika försiktiga med att döma skolor på förhand bör vi vara med att döma andra föräldrars skolval. Jag valde Igelboda skola av andra orsaker än rykten och jag är säkert inte ensam...

Bara en sådan sak som att alla elever i Fisksätraskolan, oavsett deras religion, serveras muslimskt ritualslaktat kött skulle få mig att välja en annan skola för mina barn.

Gustav, i Fisksätraskolan serveras ett veg alternativ och sen vanlig "svensk" mat, de som vill ha specialkost kan självklart få det men det serveras inte till alla. Tips på bra läsning http://fisksatra.se/2016/01/14/fisksatraskolan-valet-dina-barn/ http://fisksatra.se/2016/01/28/962/ Men självklart alla väljer olika av olika anledningar MEN bra att kolla upp skolorna innan man bestämmer sig och inte bara gå på rykten.

P: Sedan 2010 är all mat som serveras på fisksätraskolan `halal` dvs att samtliga elever - oavsett religion - serveras muslimsk mat. Mångkultur?

Vet ni vad Halal är?? Samma ko kött som alla andra äter men när man slaktar säger man något speciellt det är ända skillnaden. Om barnen inte får mat i skolan så blir det väl gnäll ändå. Många skolor har alternativ och passar det inte gör matsäck! !! Finns värre saker att gnälla på !!

Mamma: Är det verkligen rimligt att de barn som av etiska eller religiösa skäl inte äter muslimsk mat tvingas ta med matsäck eller äta vegetariskt? Lämpligare vore väl att servera icke-religiös mat enligt svenska traditioner och låta barn med speciella/religiösa krav ta med matsäck eller äta vegetariskt.

Trodde det gällde skolval! Hur många barn har du "gustav"? Finns andra bekymmer i skolan än maten!! Ville förtydliga vad Halal är!! De flesta skolor har fler olika maträtter!!

Frågeställningen var väl varför skolorna i Fisksätra väljs bort? För mig och många andra vore det otänkbart att placera våra barn i en skola där de tvingas anpassa sig efter vidskepliga religiösa regler och fråntas rätten till sin egen kultur. Halalslakt innebär att djuret vänds mot Mecka och utan bedövning får halsen avskuren samtidigt som en imam uttalar besvärjelser.

Men jösses "gustav" välkommen till verkligheten! ! För de som ska välja skola, gå på öppet hus och titta välj sedan själva inte på rykten!! Om barnet trivs och mår bra i den skola man väljer har man gjort ett rätt val själv!!

Gustav, i Fisksätraskolan är det ej halal till alla, dubbelt kollat detta! Det är Akademiska skolan i Fisksätra som valt att enbart ha halalslaktat och så är det bara. Alla djur som slaktas i Sverige måste bedövas även halal, men visst om dina barn inte vill äta ritualslaktad mat är det er sak. Jag tänker att maten är en liten del av skolan & undervisningen är den stora. Är det enbart maten som gör att man väljer bort Fisksätra kan man ju prata med rektorn på skolan & lösa det. Men återigen sprid inte rykten om sånt ni inte vet som tex att Fisksätraskolan serverar enbart halal för det är fel. Vi alla måste ta reda på fakta, annars blir världen jävligt ostabil...

P: Enligt Nacka kommuns egen kvalitetsanalys av Fisksätraskolan (2013/2014) är all mat som serveras halal sedan 2010. http://www.nacka.se/underwebbar/Fisksatraskola/Nyheter/Documents/Grundskola%20%20kvalitetsanalys%202013_14.pdf

Tack Gustav för att du visar att det inte var rykten du gick på!! Tror de måste ändrat detta för när jag frågade rektorn så var det inte halal. Jag har dock inget emot det men men...

Fisksätrasokolan serverar inte fläskkött då många elever inte äter det. Halal har varit ett önskemål från många föräldrar min företrädare , förra rektorn, trodde att det skulle få fler elever att välja skolan. Så vara inte fallet! Sedan jag blev rektor har vi fasat ut detta då av respekt för alla trosriktningar. Vi serverar halal i de fall att det är av starka religösa skäl, samma sak när det gäller nötkött, dvs att det finns vegetariska alternativ. Vår målsättning är att vara skolan för alla barn i Fisksätra, oavsett ursprung, akademisk bakgrund, religon etc///Gabriella

Skolan ska vara politiskt och religiöst neutral och inte ta hänsyn till folks religion gällande mat etc. endast hänsyn till allergi ska gälla i skolbespisningen. Alternativet är att alla får äta vad de vill ha-hur skulle det se ut?

"Vad är Fisksätra?" - Rapport & samtal

2016-01-21 19:24

Snabb notis om en rapport som kommer presenteras nu på lördag 23/1 samt torsdag 28/1 i Fisksätra museum. Rapporten är skriven och ledd av Amelie Tham och Ida Madsen, och belyser Fisksätra ur olika forskningsfält med ambitionen synliggöra vardagslivets villkor och samtidigt bidra med ett perspektiv annat än den typiska om Fisksätra och andra förorter som ”problematiska satellitområden”, med en svag koppling till resten av samhället.

Presentationerna kommer också inkludera samtal med diverse inbjudna gäster, och jag tror att det kommer bli en riktigt intressant diskussion för alla som är intresserade om samhällets villkor! Så småningom lär jag skriva ett längre inlägg om vad som har presenterats.

//Lamin

En smakrik jul på holmen

2015-12-20 17:12

Under dessa juletider samlas många kring familjen, umgås och äter god mat, men det är många som kanske inte har någon att vara tillsammans med, eller så kanske man helt enkelt känner sig för att göra något annat än sitta runt ett köksbord och äta. PiaMaria, som driver fisksatra.se, anordnar en grilleftermiddag på Fisksätra holme tillsammans med sin familj, och alla är välkomna! Mat (helst i form av grillkorv) tas helst med själv, men om det inte går ihop ekonomiskt kan det ordnas på annat sätt.

Ett perfekt tillfälle för alla som vill känna gemenskap och glädje med personer som man kanske inte känner annars, och kanske extra passande under dessa extremt varma vintertider. Du kan läsa mer på i blogginlägget på fisksatra.se

//Lamin

Lämna en julklapp till en som annars inte skulle ha fått något

2015-12-03 10:01

Gästinlägg av PiaMaria Petterson

Det är fortfarande full fart bland föreningar som tar emot flyktingar, hjälper EU-migranter och stöttar familjer bosatta i Sverige.

Man hör dock inte lika mycket längre och det finns inte lika många aktiva volontärer. Det som för ett tag sedan var en stor "kris" och fortfarande är en stor "kris" märks inte lika mycket nu, men behovet är ändå stort!

Jag var för ett tag sedan på informationsträff i Fisksätra kyrka angående deras behov av volontärer i Källans verksamhet. Till deras verksamhet kommer…

EU-migranter

Från början pratade man om den fria rörligheten som något positivt. Men eftersom många som förflyttar sig inom EU kommer från de länder som är fattigast eller har drabbats hårdast av den ekonomiska krisen, handlar plötsligt den fria rörligheten om en förflyttning av fattigdom snarare än en förflyttning av högutbildade och välmående människor. Detta är något som gör att många reagerar och regeringar runtom i Europa konstaterar att den fria rörligheten av människor inte blev som de hade tänkt sig. Därför använder många nu begreppet "EU-migranter" istället för "EU-medborgare" om de fattiga människorna som kommer.

EU-medborgare har rätt att vistas i Sverige i tre månader. Efter den tiden har man rätt att stanna om man arbetar, aktivt söker jobb och har en verklig möjlighet att få jobb, eller studerar. I lagens mening heter det att man ska vara ekonomiskt aktiv, alltså du får inte vara en belastning för biståndssystemet.

Som ekonomiskt aktiva räknas företagare, arbetstagare och arbetssökande som aktivt söker arbete och anses ha en verklig möjlighet att få en anställning i Sverige.

Om man inte är ekonomiskt aktiv, studerar och inte är släkt med en EU-medborgare som uppfyller kraven för uppehållsrätt har du inte rätt att vistas i Sverige och ska därför lämna landet.

Källans personal berättar att när man pratar om EU-migranter tänker folk ofta på de rumänska tiggarna, men det grupper Källan ofta möter är EU-migranter från bland annat Spanien och Italien, dit människor flytt från olika delar av Afrika. Några kommer från Kongo där det mellan åren 1998-2003 pågick den blodigaste konflikten i världen sedan andra världskriget.

Att komma till ett nytt land, utan att kunna språket och varken ha bostad eller pengar sätter dessa människor i en otroligt svår situation och som EU-migrant kan du inte få någon ekonomisk hjälp i Sverige. Du kan dock få vård och hjälp med resan hem, men många lever i extrem fattigdom eller har flytt sina hem. Deras vistelse i Sverige är ett desperat försök att förbättra sina chanser till ett ”värdigt” liv, säger Källans personal. Den andra gruppen som kommer till Källan är...

Utsatta/fattiga människor i Sverige

Vissa säger att det inte finns fattigdom i Sverige, men det är fel. Det är inte bara papperslösa, EU-migranter och människor på flykt som har det svårt, utan även vissa svenska medborgare lever idag under svåra ekonomiska förutsättningar.

För att få hjälp av socialen måste man uppfylla vissa kriterier. Man får inte äga sin bostad, man från inte äga ett fordon och man får inte ha haft någon som helst inkomst de tre sista månaderna.

Möjligheten att få ekonomiskt bistånd påverkas av hela hushållets inkomster och tillgångar.

För att kunna få försörjningsstöd krävs det att man ska ha hushållit snålt (som om man levde på försörjningsstöd) de senaste 3 månaderna om man kunnat förutse/anta att man skulle hamna i en ekonomiskt utsatt situation. Undantag kan göras om den ekonomiskt utsatta situationen kommer helt oväntat.

När du har pågående försörjningsstöd kollas dina inkomster och utgifter kontinuerligt. Får du t ex en Swish-överföring från någon som du lånat ut kontanter till så betraktas den summan som inkomst trots att den inte är det.

Det krävs även en mängd pappersarbete för att kunna få hjälp, vilket kan vara svårt för människor i utsatta situationer. Ibland tar det även lång tid från ansökan till beslut, och om man då saknar ett privat skyddsnät kan väntetiden bli ordentligt knaper.

Det är även många som via telefon får avslag på sin ansökan utan att ens ha ansökt, då många kommuner vill att man ringer till en mottagningstelefon på vissa tider för att få en första bedömning. Detta är ett enkelt sätt få folk att tro att de fått avslag, trots att det inte är ett avslagsbeslut utan bara någon sorts muntlig gissning. Så man ska alltid kräva att få lämna in en skriftlig ansökan, för då måste kommunen ge ett skriftligt avslag.

Skriftliga avslag går att överklaga, dessutom måste kommunen motivera sitt avslag och du får veta vad du ska göra annorlunda för att få ett ja istället: t ex lämna in något mer papper eller sälja din moped.

Under volontärträffen på Källan letade man efter människor som kunde hjälpa utsatta människor att fylla i blanketter, bidra med en matkasse eller dylikt för att få rätsida på deras situation.

Om du inte vill bli volontär på Källan kan du ändå hjälpa till genom att lämna in torrvaror till matkassar eller delta fredag 4 december och lämna en julklapp till någon som annars inte skulle fått något i jul.

För mer information om Källans Tomteverkstad den 4 dec kolla Fisksätrakalendern på www.fisksätra.se

TEXT PMP

Bra information.

Övergivet, skräpigt, och farligt

2015-11-22 14:00

Man har ofta undrat över alla de fordon som står på uteparkeringarna längs ringvägen. Några av dessa fordon har stått där i åratal, andra är mer än bara en bil – ibland husvagnar! Kanske åker några av dessa iväg under extremt udda tider när ingen uppmärksammar det? Många verkar i alla fall inte ha rubbats en centimeter på ett långt tag.

Förutom att dessa skrotbilar självklart tar plats (nu är det en minoritet i Fisksätra som äger bilar, men siffran lär öka med åren), så handlar det också om förfulande, och en säkerhetsrisk. Vid en eventuell brand i närheten kan den lätta sprida sig vidare till det lättantändliga material som tenderar att finnas i fordon. Vid närmare inspektion av en av bilarna syns det att den sen länge har belagts med en varning om avlägsnande – den 10 december 2014 var ett av flera möjliga datum som bilen skulle ha kunna tas bort.

När parkeringsytan börjar bebyggas med bostäder kommer förhoppningsvis kontrollen av övergivna fordon att öka.

//Lamin

Finns många fordon i Fisksätra som borde transporterats bort för längesen. Men kommunen är väl inte den som bryr sig, framförallt inte om Fisksätra. Den där som hade belagts med en varning för 1 år sen?!. Skriv en rad till Kommunen och påtala det vetja.

Hur vill DU att Fisksätra ska utvecklas?

2015-11-12 18:28

Det är (tyvärr) inte ofta som medborgare har en direkt chans att påverka detaljer i sitt bostadsområdes utveckling, såsom lokala mötesplatser och rekreationsområden. Nu har du dock chansen när Stena anordnar flera möten där man kan uttrycka sina synpunkter.

"Workshop Fisksätra" heter det, och i samarbete med kommunen ska vi utveckla och diskutera idéer om flera framtida aktivitets- och mötesplatser. Mat och dryck serveras, MEN för att kunna veta hur många som faktiskt kommer ska alla som vill delta anmäla sig. För att det inte ska bli allt för många som kommer är det också uppdelat så att boende på olika gator kallas till olika datum.

För Harrgatan, Forellgatan, Braxengatan och Mörtgatan är det den 25 november 18:00 - 20:00 i Folkets Hus som gäller, och du anmäler dig till adressen gustav.pierrou@stena.com och senast 20 november måsta denna anmälan komma in!

//Lamin

Minskat sopsug

2015-10-15 16:37

Ett återkommande problem i Fisksätras trappuppgångar: igentäppta sopnedkast. Hushåll som trots upprepade instruktioner och upplysningar fortsätter att dels inte knyta ihop soppåsarna rätt, dels slänga in rent olämpliga saker såsom pizzakartonger och andra stora, lösa föremål. Nu har Stena gått ut med en allmän varning om att sopsugssystemet helt kan stängas av ifall hushållen inte skärper till sig, och då innebär det istället att containrar ställs ut på parkeringsplatsen. Vill någon verkligen ha det så…?

Visserligen skulle en avstängning kunna innebära större användning av de sopsorteringsrum som finns på garageplan, vilket delvis också är varför nya flerfamiljshus inte byggs med sopnedkast längre. Men att släpa ned en eller flera potentiellt tunga påsar fulla med skräp kan av fysiska skäl vara jobbigt för vissa som bor längre upp i dessa upp till 6 våningar höga hus. Sen så finns det även de typer som uppenbarligen inte har något emot att lämna skit på gatan och därmed bidra till en osanitär och otrevlig omgivning. Det finns förstås en bra kompromiss mellan dessa positiva respektive negativa skäl till att bomma igen nedkasten: skärp er och släng bara det som går att slängas!

//Lamin

Gående bereds plats

2015-10-01 15:28
Bakom det byggstängsel som utgör förgrunden i ovanstående foto, läggs en gångväg som eventuellt ska leda en till de nybyggda bostäderna uppe på Lännbohöjden. Vad som syns på bilden är dock bara en liten snutt av vad som anläggs och kommer anläggas. Även nära infarten till ringvägen, vid macken, har nya trottoarer börjat föras upp till ett fordonskörfälts bekostnad, men är det någon som tror att det någonsin kommer behöas två körfält i varje körriktning på Fisksätravägen?

Trottoarerna kan anses vara det första konkreta påbörjade projektet från det detaljplaneprogram för Fisksätra som har upprättats sedan några år tillbaka. Med det överges 60-talets ideal om ett bostadsområde där gående helt separeras från fordonstrafiken, och tillsammans med den eventuella exploateringen av parkeringsplatserna framtäder istället en mer stadsliknande miljö, som jag och jag tror även många andra kommer gilla. Självklart ska man även ta hänsyn till trafiksäkerheten, men med de mer eller mindre naturliga hinder för bilar som detta innebär, kommer det nog att lösas av sig själv.

//Lamin

Äntligen. Men det är ju intressant att det nu, i samma veva som man bygger bostadsrätter kommen en ordentlig trottoar.

Fortsatt näckenbadande

2015-09-22 15:26
Igår, den 21 september, kom beslutet. Med röstsiffrorna 31-30 (en folkpartist röstade emot partilinjen) bestämdes det att den nya simhallen ska ligga vid Näckenbadets nuvarande läge. Tråkigt, tycker jag och många andra. Det pratas istället om en idrottshall med potentiell inriktning mot friidrott i Fisksätra, men för hur många kommer något sådant vara till nytta?

En simhall utnyttjas av såväl privatpersoner som skolklasser som idrottsföreningar. Det brukar ofta finnas underlag för ett café och kanske även andra verksamheter i lokalen. Det är däremot inte särskilt många som känner sig manade att springa en inomhuslöprunda på 400 meter vilken dag som helst (framförallt inte när vi har så fantastiska motionsspår ute i naturen!).

Nu gäller det för kommunen att visa att de menar allvar med en idrottshall eller liknande i Fisksätra. Det finns säkert en del av kostnadsberäkningarna från simhallsutredningen som kan tas en extra titt på i samband med projekterandet av idrottshallen. Närheten till kommunikationer har förstås redan påpekats. Så det är bara att börja planera...

//Lamin

Simhall i Fisksätra - en uppföljare

2015-09-01 14:57

Det är nu september månad, sommarledigheten har kommit och gått, och strax samlas Nacka kommunfullmäktige för höstens första sammanträde. Exakt vad som ska gås igenom vet jag inte (de brukar vara rätt sena på att lägga upp handlingarna), men en fråga har varit brinnande aktuell under de månader som har gått sen sist: var Saltsjöbaden-Fisksätras nya simhall ska placeras.

Det har gjorts en ny utredning om var simhallen ska ligga. Det används i princip samma argument som i den första utredningen, det vill säga att det rent ekonomiskt är mest lämpat att återanvända den färdiga mark och detaljplan som finns vid Saltsjöbadens IP.

Sociala faktorer nämns bisarrt nog inte alls i den tjänsteskrivelse som finns tillgänglig för allmänheten. Istället är bland annat ”tidsfaktorn” ett av flera avgörande kriterier för var simhallen ska placeras.


Tidsfaktorn är försumbar.
Enligt utredarna själva kan en simhall i Saltsjöbaden bli klar *senast* år 2020, för Näckenbadet gäller *tidigast* 2018/2019. De här icke-oviktiga ordvalen tyder på att man räknar med överklaganden för boende nära Näckenbadet, och erfarenheter från tidigare projekt tyder på att det inte är ett orimligt antagande.


Över till den politiska delen. Samtliga vänsterpartier, plus Nackalistan, Kristdemokraterna, och som det verkar även Sverigedemokraterna, är för en simhallsplacering i Fisksätra. Det är värt att notera att den minoritetsremiss som gick igenom förra sammanträdet berodde på att en centerpartist valde att stödja oppositionens förslag, vilket (bland många andra exempel) visar på att blockpolitiken inte riktigt är lika stabil kommunalt som den är på riksplan.


Allt som i så fall krävs
är att ett par borgerliga politiker vågar gå emot partilinjen och rösta för det i mitt tycke bästa förslaget. Om så händer, ska det kommas ihåg som den gång folkets vilja fick den hemska blockpolitiken att sprängas sönder i en av Sveriges största borgerligt styrda kommuner.

Du kan läsa fler argument för en simhall i Fisksätra på denna Facebooksida, där finns även adress till en naminsamling på nätet.

//Lamin

 
Det här är Fisksatrabloggen.se – Hemsidan för alla Fisksätrabor.

Bloggen drivs av Lamin Jatta Modigh

Vill du bidra med tips eller texter?
Mejla redaktionen.


Sök

Här kan du söka blogginlägg.

FÖLJ OSS PÅ TWITTER

 
FACEBOOK

SÖK PÅ NVP.SE
MEST LÄST IDAG
FACEBOOK

NVP:S NYHETSBREV

Här anmäler du dig till NVP:s nyhetsbrev, med lokalnyheter varje tisdag och torsdag.

NVP.SE PÅ TWITTER

EVENEMANG

Håll koll på allt som händer i Nacka och Värmdö i veckan.

Evenemangskalendern
OM NVP

Nacka Värmdö Posten
Besöksadress: Värmdövägen 205
Postadress: Box 735, 131 24 Nacka

Tel Annons: 08-555 266 10
Tel Red: 08-555 266 20
Fax: 08-555 266 41

Mer om tidningen
Tipsa anonymt
Facebook
Twitter
RSS-flöde

ANNONS

Köpes

Äldre porslin, ljusstakar, glas, karaffer mm med kräftmotiv, bestick, vinkylare, gamla kräftlyktor. Tel 08-22 95 14.

Se fler annonser
SUDOKU
/link/eafc4609a34f4306bee78e68b47ddad5.jpg

Spela det omtyckta spelet Sudoku på NVP.se. Klicka på länken nedan för att spela.

Spela Sudoku
COOKIES

NVP.se nyttjar cookies för att underlätta användarens aktiviteter. Det gäller både redaktionellt och kommersiellt material. Om du vill veta mer eller stänga av cookies på din dator, klicka på länken nedan:
Minacookies.se