FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Isak

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
19 december 2014

Offentlighetsprincipen

2012-03-30 13:03

Vid flytten hem till Nacka hade jag några kommunala ärenden, bl.a. marklov för trädfällning. info@nacka.se var oväntat effektiva och inget svar tog över timmen. Bäst i klassen tror jag.

All skriftlig kommunikation inklusive mejladressen blir dock en offentlig handling, så länge ärendet inte omfattas av sekretess. Mina blygsamma frågor var långt ifrån att klassas så.

Vi har alla en grundlagsskyddad rätt att anonymt ta del av en kommuns offentliga handlingar. En viktig princip i en demokrati. En princip som vissa inte skäms för att slå mynt av. Jag var av det skälet en aning misstänksam och registrerade en ny mejladress, enkom för kommunikation med kommunen.

Minsann, det tog bara någon vecka innan reklammejl från t.ex. en restaurang i Sickla hamnade i den nya inkorgen.

Det var väl inte så det var tänkt med Tryckfrihetsförordningens andra kapitel? 

Vårdike?

2012-03-27 11:32

Undrar om det har sandats ovanligt mycket i vintras? Den här slänten vid trottoarkanten brukar vara fylld med gräs som spirar i vårsolen. I år täckt av vinterns sand.

Snöröjning i all ära, men kanske den ibland ska tippas på mer lämpade platser? Edinsvägen/Ektorpsvägen.

Uppdatera mera

2012-03-24 11:00
Tittade just på den lilla statistikfunktion jag har fått här. Noterar att många som kikar in har gamla webbläsare. Uppdatera den gärna, det höjer både säkerhet och prestanda på din dator när du surfar.

Varför har du ringat in Firefox 11.0 med rött? Jag kollade nu och det förefaller vara den senaste versionen. Så ny som från den 13 mars i år.

Tanken var att jämföra de röda värdena och de gröna var för sig. Kanske inte helt lyckat pedagogiskt, men har man t.ex. Firefox 3.6 ska man veta att den numera finns i version 11.

Bra tips, Chrome finns i version 18.0 sen igår såg jag

Husmanskost?

2012-03-22 11:13

Buss 409 från Slussen. Från sätet bakom hördes två unga kvinnor resonera om vad som skulle inhandlas att äta. Den ene ville kliva av vid Nacka forum för att köpa sushi. Den andre vägrade, med motiveringen att hon bara åt svensk mat "typ pizza".

Det fick mig att minnas när hela familjen satt på Saltsjöbanan 1969, på väg till den nyöppnade restaurangen Piazza Opera vid Gustaf Adolfs torg. Stockholms första pizzeria.

Okej, Östergök hade en pizzahörna redan året innan, men det här var den första renodlade pizzerian i stan. Nu har jag tre strycken inom 300 meters radie. Ingen av dessa anar nog att pizzasalladen har sitt ursprung på Gustav Adolfs torg.

Undrar hur många år det tar innan sushi betraktas som svensk mat av kommande generationer Nackabor?

En hastighet som inte fanns

2012-03-20 11:05

Hastigheterna 40, 60, 80 km/h osv. på våra vägar har inte varit möjliga att besluta om i särskilt många år. Trots detta fanns det redan på 70-talet två vägar i landet med 60 km/h.

Det var Järlaleden och den parallella delen av Värmdövägen. Detta var unikt i landet och man kan fråga sig hur beslutet ens kunde fattas.

Järlaleden har fortfarande 60 såg jag häromdagen, Värmövägen fick sin sänkt till 50 i samband med att lagen om att lämna bussar företräde från hållplats infördes.

Vårrabatt

2012-03-16 12:16

Det putsas och fejas i mångas rabatter nu, veckans sol synes ha inspirerat. Så även hos en lokal näringsidkare, som våren till ära bytt sin rabattskylt.

Rabattsatserna är desamma, men läsbarheten har ökat. Det gäller nog att passa på, de har nu gällt minst sedan 2005 och kan omöjligt vara aktuella länge till.

Konstigt att dom inte lagt till "butiken upphör" för att det ska bli komplett...

Det mest förbjudna

2012-03-14 17:01

Vid infartsparkeringen, nära det som en del vill kalla Nacka centrum, sitter denna intressanta skyltkombination.

Smaka på tilläggstavlans meningsbyggnad; "Förbud mot olovlig...". I min värld så är det olovliga per definition förbjudet, men jag är kanske dåligt uppdaterad. Dessutom lyckas man dra alla lastbilar över en kam, medan den runda förbudsskylten endast riktar sig mot de över 3,5 ton.

Det blir lite som min norrländske väns dubbel- och trippelnegationer. Han är int´ oäten han int´. Förstår ni om det betyder att någon är mätt eller hungrig?

Om man är oäten har man inte ätit, alltså hungrig. Om man inte är oäten har man ätit, alltså inte hungrig. "han int'" på slutet är bara ett förstärkande element och tillför ingen jakande eller nekande information till satsens betydelse, utan understryker bara att personen ifråga är valdigt mätt. :)

Haha ja den där skylten är så dum så jag fotade den och la upp på min facebook sida (vi som älskar udda vägmärken) då denna kombination är helt vansinnig.

Nyskyltat

2012-03-10 12:47

I höjd med Skogalund, har Värmdövägen begåvats med en skylt som visar aktuell hastighet.

Siffrorna är gröna under 50 km/h, annars röda. Möjligen kan man tycka att även 50 borde vara grönt. Effektivt är det, de flesta som fick röda siffor bromsade in. Tiden får visa om det är nyhetens behag.

Det är lite tokigt att den visar även olagliga farter. Det lär blir tävling bland några unga män i vem som får det att visa högst värde. Inte utan anledning att den vid Skuru skola visar "Du kör för fort" istället för verklig hastighet.

Torn från ovan

2012-03-08 19:32

Tidigare skrev jag jag om några vattentorn i Nacka. Missade minst ett av dem, Ektorps. Såhär ser det ut från en plats något högre än vattentornets topp.

I bakgrunden skymtar Lidingön och delar av Vaxholm. Utsikten är från en bostad i Nacka, översta våningen på Edinsvägen 1. En av våra högst belägna våningar.

Tack moster för att jag fick ta bilden, jag vet att andra är nyfika på hur långt man kan se. Nu ser ni, utsikten är makalös.

Men även detta vattentorn är skabbigt. Dags att måla!

Lapp på rätt sida framrutan

2012-03-06 13:05

Ett snabbt dopp innan den långa flygningen hem. Ni vet hur det är, resan har varit härlig och man vill njuta av de varma vågorna en sista gång. Naturligtvis blev det närkontakt med en brännmanet, klev ur havet inlindad i illavarslande blåa trådar.

Något väldigt efffektivt fanns i dessa trådar, så ett besök på närakuten vid Nacka sjukhus var nästa stopp. Receptionen frågade då om jag behöver en parkeringslapp till bilen.

Efter att ha läst arga insändare här på NVP, visade jag nog upp ett förvånat ansikte. Fick snabbt förklarat att besökande på närakuten hade egna platser, allt som krävdes var en särskild lapp i rutan.

Nu hade jag gått dit, så behovet fanns inte. Men visst blir man glad av små saker ibland, som att någon tänkt till på parkeringsbehov för de som inte har planerade besök. Och att kortison verkar på 20 minuter.

Trevligt bemötande! Hade de bara undvikit den språkliga grodan med versalt "N" i närsjukhus, skulle de fått fem solar.

Tidigt aprilskämt?

2012-03-04 12:03

Jag åkte taxi i helgen, tyvärr inte med en bil från vårt lokala bolag. Klev aningslöst in och bad att bli körd till Slussen. Föraren började knappa på sin GPS för att till slut fråga om jag menade "Slussen, Stockholm?". Inget rörde sig förutom taxametern. Vi befann oss på Sicklaön.

Detta trots att Länsstyrelsen har ett krav på förarens lokalkännedom, för att få ta köruppdrag inom länet. Något som tydligen även prövas för taxilegitimationen. Påstås det.

Från den 1 april har Transportstyrelsen valt att slopa detta krav. I sin oändliga vishet anser man att det är konkurrensbegränsande.

Om nu någon åkare vill framhäva att deras förare hittar vägen, så gärna för mig. Vi får hoppas att Socialstyrelsen inte hakar på trenden och tycker det är konkurrensbegränsande med yrkeskunnig vårdpersonal.

Transportstyrelsens beslut finns här. Taxin på bilden åkte jag med vid ett annat tillfälle. Den hade vare sig GPS, kvällstidning eller miljöbilsklassning. Men föraren hittade direkt.

Det MÅSTE vara ett tidigt aprilskämt! Eller har inte Transportstyrelsen någon kontakt alls med verkligheten? Jag som är rullstolsbunden, lever i likhet med tusentals andra taxipassagerare i verkligheten. Vi kan konstatera att dagens taxiförare blir allt sämre på att hitta. Tydligen hjälper inte alla tekniska prylar... Jag minns när min pojkvän skulle ta taxikort 1966. Då gällde det att plugga in gatunamn, var de olika förorterna låg etc. Dessa kunskaper sitter kvar än i dag. Att bara förlita sig på GPS är ohållbart. Den talar inte om var det är långa bilköer. Personlig lokalkännedom om trafiken är helt ovärderlig. Behåll Länsstyrelsens krav. Men kanske är det dags att uppdatera utbildningen i lokalkännedom?

Transportstyrelsen gör som RPS, vill fokusera på sin "kärnverksamhet". De behöver lära sig lite om hur krävande det är att bli taxiförare i t.ex. London. Men de fegar ut och tror en GPS löser allt. Suck.

Åkte med ett av de tre stora etablerade bolagen i Stockholm för drygt ett år sedan. Skulle från World Trade Center på Klarabergsviadukten till Ingarö. Efter en del förklarande åt vilket håll Ingarö låg knappade föraren in detta på GPS:en. När vi kommer till Nybroplan stoppar jag föraren och säger att han är på helt fel väg. Då bär det av mot Stureplan och sedan ner på Hamngatan igen. När jag tittar på GPS:en visar den rätt körväg men föraren fattar inte eller kan inte skilja på höger och vänster. Efter att vi tråcklat oss ner till Gustav Adolfs Torg bestämmer vi att jag ger instruktionerna.

Överhört

2012-03-02 15:00

"Mamma, mamma, varför har de tuttar i taket?"

Den mycket unge mannen, med mamman i sin ena hand, tittar nyfiket upp på en konstnärlig installation. Hennes svar var kanske en aning svävande, men pojken verkade glömma sin onda arm för ett tag.

Vi andra log brett och var nog tacksamma att slippa den rättframma frågan.

Nacka sjukus, alldeles nyss.

Öst eller väst

2012-03-01 11:08

När man kör 222:an på Värmdölandet, är delar av vägen typ 2+1. Vid färd österut, uppmanas trafikanterna på skyltar att tillämpa blixtlåsprincipen där det blir enfiligt.

Intressant nog ska den principen tydligen inte tillämpas vid trafik västerut på samma väg. Det är skyltat annorlunda. Då blir man ju lite nyfiken - varför då? Särskilt när man sett en del incidenter trafiktunga söndagar.

Det borde väl vara lika många bilar som kör i båda väderstrecken? Det är något här jag inte begriper, undrar vad.

Idiotiskt att ha denna skyltning över huvud taget. Det bästa är om man alltid strävar efter att ligga i den högra filen. Det blir ofta köer på grund av inbromsningar på denna sträcka. Dessutom borde uppmaningen att bilda 2 köer vid tät trafik ändras till att bilde en kö vid tät trafik, det skulle bli bättre flyt då.

Håller med "q". Det är alla trängidioter som skall vinna några billängder genom att trycka i vänsterfilen som orsakar problemen. Konstigt att man inte tillämpar samma principer i till exempel kön på ICA? Bara går förbi och klämmer sig in i någon lämplig lucka.

Jag håller med om att blixtlåsprincipen inte fungerar vid köbildning.Alla dessa idioter som kommer i ytterfilen för att tränga sig in så långt fram som möjligt med tvära inbromsningar och arga bilförare som följd.Vid kö skall en kö bildas-den som kom först kör först,heder åt bussförare och andra med breda fordon som lägger sig mitt i och blockerar alla idioter.

Enkel Matematik: Bygg 4-filigt på hela vägen mellan Mölnvik och bron över till Nacka så är problemet med alla idiotiska incidenter när vägen går från 2 till 1 fil borta. Det är inte många meter väg som behöver kompletteras med en extra fil. 2 1-väg fungerar på landsbygden men inte inne i tätortskommuner med stressade morgon- och kvällsbilister.

Idioter som ska tränga sig fram finns överallt. Förr stog folk alltid snällt i kö, men numera finns det ingen kömentalitet kvar i samhället. Ta t.ex vid en busshållplats. Står man hyfsat till så ser man hur många bara går förbi och låtsas titta på tidtabellen och sen ställer sig först. Ingen kö, alla står i en klump längst fram. Snart finns dom också i trafiken, använder cykelbanan för att stå först vid rödljuset. Har sett detta beteende i stan två gånger tyvärr.

 
Ragnar Lindberg är Nackabo igen, och bor i Ektorp. Han har varit på annan ort i 30 år.

På NVP.se bloggar han om då och nu.

Läs de fem senaste inläggen

Sök

Här kan du söka blogginlägg.

KULTUR
/Global/Nyhetsbilder/2014/December/Saltkrkan-MalteHannapuff.jpg

Saltkråkan blir barnteater

Ensemble från Nacka och Värmdö
NÄRINGSLIV
/Global/Nyhetsbilder/2014/December/superhjltebok-LovisaLundmark_JoachimCederblad-foto-Emil-Malmsten.jpg

Styrelseproffsets barnbok

”Bra vara rak mot barn”
SPORT
/Global/Nyhetsbilder/2014/December/Karolin-silversmed-NE1puff.jpg

Silversmeden går för guld

Siktet inställt på Tasmanien
KULTURMILJÖ
/Global/Nyhetsbilder/2014/December/stra-lvsala-grd-puff.jpg

Ett upprustat vattenhål

Klarade sig undan ryssen
LEDARE
/Global/Personal/andersmilde250x130.jpg
ÅRETS NACKABO
/Global/Nyhetsbilder/2014/December/arets-Nackabo-ny-1.jpg

Energin blev segermelodin

Stringent duo prisad
SAMTIDEN
/Global/Nyhetsbilder/2014/December/shoppingkritik.jpg

"Såg skumma ut"

Människan och gallerian
KULTUR
/Global/Nyhetsbilder/2014/December/Konstnr-Bengt-NE3.jpg

Skev och skör revolution

Verk i keramik och emalj
SALTSJÖBADEN
/Global/Nyhetsbilder/2014/December/grandhotelsaltis.jpg

Nacka kommun drar
in alkoholtillstånd

"Överdrivet"
STADSBYGGET
/Global/Puffbilder/Nacka-stad-planering-NE4.gif

Här ska 11 000 nya invånare få plats

Småskaligt jätteprojekt
TEKNIK
/Global/Nyhetsbilder/Augusti/puff-robot.jpg

Robottävling för åttor

Har jobbat sedan februari
NATUR
/Global/Puffbilder/Alg-LT-1.gif

Så minskar älgjakten

Färre älgar skjuts
BLOGG
/Global/Puffbilder/Blogg-Ragnar-CL1.gif

Byter blogg mot politik

Nu tackar Ragnar för sig
NACKA
/Global/Nyhetsbilder/2014/november/Centrala-Nacka-plan3.jpg

Framtidens Nacka stad

Så kommer det att bli
VÄRMDÖ
/Global/Nyhetsbilder/2014/november/Hlspuff-JF1.jpg

Kulturmiljöer samsas i bok

Anrika områden dokumenteras
BARN
/Global/Nyhetsbilder/2014/november/pedofiler-pa-natet.jpg

Fler unga brottsoffer på nätet

"Föräldrarna har för dålig koll"
FATTIGDOM
/Global/Nyhetsbilder/2014/november/FATTIGDOM.jpg
GUSTAVSBERG
/Global/Nyhetsbilder/2014/november/bildarkivet-Mlarsalenpuff.jpg

Ljus på fabrikshistoria

2000 historiska bilder
SPORT
/Global/Nyhetsbilder/Augusti/Golf_Oscar-puff.jpg

Vår nästa golfstjärna?

Oskar Bergqvist lever för sporten
BIL & TRAFIK
/Global/Nyhetsbilder/2014/november/Tema_reservdel2puff.jpg

DNA-skydd mot tjvuar

Tekniskt avancerad brottslighet
POLITIK
/Global/Nyhetsbilder/2014/oktober/kinbergbatrapuff.jpg

Moderat kronprinsessa?

NVP träffar Anna Kinberg Batra
NACKA
/Global/Nyhetsbilder/2014/november/sovjetbomberpuff.jpg

Sovjet bombade Nacka

70 år sedan marken gungade
KULTUR
/Global/Nyhetsbilder/2014/november/Inger-Andersson-RQ-puff.jpg

Inger är på spaning efter den tid som flytt

Gustavsbergsminnen
POLITIK
/Global/Nyhetsbilder/2014/oktober/Magdalena-Andersson-puff.jpg

Sveriges mäktigaste kvinna

NVP träffar Magdalena Andersson
KULTUR
/Global/Nyhetsbilder/2014/oktober/AllWeHaveIsNow_puff.jpg

Vulkano skildras på film

En fucking regidebut
UTBILDNING
/Global/Nyhetsbilder/2014/november/brains.jpg

Lura hjärnan att minnas

Visualisera groteska jultomtar
HANDBOLL
/Global/Nyhetsbilder/2014/oktober/Handboll-skuru-savehof-puff.jpg

"Det är inte hopplöst"

Skuru om suveräna Sävehof
BOSTAD
/Global/Nyhetsbilder/2014/oktober/Maklare-forvisning-NE1_puff.jpg

Radhus är allt hetare

Men villapriserna sjunker
DJURÖ
/Global/Nyhetsbilder/2014/Juli/Djurohemmet-puff-2.jpg

Hästsuccé på hemmet

Djuröhemmet blev djurhemmet
HUS & HEM
/Global/Nyhetsbilder/2014/oktober/Ikonhus-puff.jpg

De utmanar husjättarna

"Varför ska ett hus resa 150 mil?"
KULTUR
/Global/Nyhetsbilder/2014/oktober/eatitpuff.jpg

Ideal, komplex och hets

Cirkus mot osunda kroppsideal
HAMMARBY SJÖSTAD
/Global/Nyhetsbilder/2014/oktober/Lekplats-i-hammarbysjostad-puff-4.jpg

Ny spännande lekplats

Har kostat 30 miljoner kronor
KULTUR
/Global/Nyhetsbilder/2014/oktober/Lisa-Larsson-puff-3.jpg

Lisa Larson jubilerar

Inbjuden av Stig Lindberg
NÄRINGSLIV
/Global/Nyhetsbilder/2014/oktober/stjarnkrogaren-Daniel-Lindebergpuff-2.jpg

Den motvillige Michelinstjärnan

Vill bli en mjölig gammal gubbe
ENGAGEMANG
/Global/Nyhetsbilder/2014/september/Dunya-NE1_puff.jpg

Sara hjälper utsatta kvinnor

"Värt allt jobb"
SAMTIDSKRITIK
/Global/Nyhetsbilder/2013/december/liljeqvist-puff.jpg

Danielle vill leva mer
och jobba mindre

"Slå hål på myterna om arbete"
TIPSA NVP.SE

Vet du något vi borde skriva om? Tipsa!
Erik Ljones, webbansvarig
Telefon: 08-55526628

FRÅGAN

Har du körkort och bil?
Se resultat
 
 
RSS - BLOGG
/Global/Puffbilder/RSS2.gif

Få kontinuerlig uppdatering från bloggarna genom att använda vår RSS-funktion.

RSS - blogg
SÖK PÅ NVP.SE
MEST LÄST IDAG
FACEBOOK

REKOMMENDERAT PÅ FACEBOOK

NVP.SE PÅ TWITTER

EVENEMANG

Håll koll på allt som händer i Nacka och Värmdö i veckan.

Evenemangskalendern
NVP:S NYHETSBREV

Här anmäler du dig till NVP:s nyhetsbrev, med lokalnyheter varje tisdag och torsdag.

OM NVP

Nacka Värmdö Posten
Besöksadress: Värmdövägen 205
Postadress: Box 735, 131 24 Nacka

Tel Annons: 08-555 266 10
Tel Red: 08-555 266 20
Fax: 08-555 266 41

Mer om tidningen
Tipsa anonymt
Facebook
Twitter
RSS-flöde

ANNONS

Bortsprungen:

Svart katt m några vita strån på bröstet, försvann från Kolvik 24/11. Kännetecken: Öronmärkt 5405F, ett blomkålsöra, svans knäckt vid roten. Pratar mkt. Kan vara på väg mot Ingarö där han tidigare bott. Tel 076-235 24 77, 070-733 58 35.

Se fler annonser
SUDOKU
/Global/Puffbilder/sudoku250.jpg

Spela det omtyckta spelet Sudoku på NVP.se. Klicka på länken nedan för att spela.

Spela Sudoku
COOKIES

NVP.se nyttjar cookies för att underlätta användarens aktiviteter. Det gäller både redaktionellt och kommersiellt material. Om du vill veta mer eller stänga av cookies på din dator, klicka på länken nedan:
Minacookies.se

 
 

Creative director: John Bark | Formgivare: Ivica Prgomet

Producerat av