FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Elias, Elis

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
17 april 2014

Reversibelt minne

2011-11-30 23:31
Grisslingerakan har sedan några år begåvats med ett s.k. reversibelt körfält, där mittkörbanan ändrar riktning efter trafikbelastning. En smart lösning.

Teknikleverantören och Trafikverket slog sig för bröstet och talade i pressreleaser om att "Lösningen med reverserad trefältslösning är den första i sitt slag i Sverige".

Minnet verkar kort. Faktum är att det redan har funnits en sådan lösning i närområdet. Värmdövägen öster om Sickla bro hade tidigare ett reversibelt mittkörfält, innan Värmdöleden var i full drift.

Som liten och teknikintresserad grabb tvingande jag min far att stanna bilen, för att få titta på när polisen ställde om de stora elektromekaniska skyltarna över mittfilen.

Så om någon undrar varför körbanorna förbi Nacka kyrka verkar ovanligt breda, är det för att tidigare var det tre filer där.

Årtal? Bilder på detta?

Motorvägen till Skurubron invigdes 1972, så det var fram tills dess. Det stämmer med mitt minne, pappa hade en senapsgul Volvo 144 av 1971 års modell vid händelsen ovan. Något foto har inte jag tillgång till, men kanske någon läsare har det? Mejla gärna redaktionen, så kan jag lägga upp det.

Kommer väl ihåg det, när den kommunala Nackapolisen varje morgon och kväll ställde om skyltarna, som knappast var elektromagnetiska utan högst mekaniska. En låsbar vajerstyrd konstruktion fick skyltarna att snurra runt en axel, is och snö ställde till det på vintrarna, någon skylt kunde hamna snett ibland. Men även hjulet har uppfunnits mer än en gång. Reversibla körfält tillsammans med hastighets begränsning och laglydiga medborgare fungerar tämligen väl. Men jag ser ofta Mörtnäsbor som gör lagvidriga vänstersvängar och aldrig några poliser som övervakar`?

Ett litet fel dock! Det reversibla körfältet sträckte sig inte bort till Nacka kyrka. det var endast över Sickla bro ner mot Nacka station. Har själv suttit som barn vid kyrkogårdsmuren och skrivit upp bilmärken vid söndagsköerna från Värmdöhållet!

Tack Ingvar och Rolf, era kommentarer glädjer mig! Då vet jag att det jag skriver också blir läst. Polisen förstatligades väl 1965, men även i den senare regin skruvade de på skyltarna i mittfilen. Över Sickla bro var det knappast trefiligt, det får liksom inte plats. Men hur långt det reversibla körfältet sträckte sig är jag en aning osäker på. Tacksam för uppdatering. Poängen var dock att Grisslingerakan inte är unik i Sverige, även om tidseran inte medgivit så tekniskt sofistikerade lösningar.

Mörtnäsbor, liksom huvuddelen av Värmdöborna har Stockholmsområdets sämsta regelkunskaper i trafiken. Ett exempel i mängden är de olagliga vänstersvängerna av och på 222 vid Mörtnäs, och när man tar sig tid att påpeka tillltagen blir man ovänligt bemött av dessa marodörer.Ytterligare exempel är oförmåga att köra, dvs hantera bilen och därtill oförmåga att både köra och kontrollera hastighetsmätaren samtidigt. Nej söder om storstaden är det mycket bättre, tex. väg 73.

Hemliga skyltar

2011-11-28 13:53
Ibland är det otydbara som väcker mest intresse, t.ex. den här "skylten" vid Ektorpsvägen strax öster om 222:an. Nyfiket följde jag den stig som skylten pekar mot, med en lika intresserad fyrfota vän i koppel.

Det visade sig vara en bakväg in till de fina promenad- och löparspåren i Nyckelvikens naturreservat. Det är en förmån att vi har en sådan oas i närområdet. En promenad ner mot Stockholms inlopp är en upplevelse, även på hösten.

Även Nyckelvikens herrgård har fått en omtänksam renovering. Mina senaste, något diffusa, minnen därifrån var några studentfester 1979. Herrgården ger ett mera värdigt intryck idag.

Ju fler vi är tillsammans

2011-11-21 23:12

Det ska erkännas - senast (sist?) jag hade ett kort hos SL, var priset för en månads resande 70 kr.

Färska påståenden om lokaltrafikens positiva effekter har dock inte passerat obemärkt förbi. När det som nu, nära mitt hem, rullar ett pärlband av bussar fanns det inte någon ursäkt för att inte prova på.

Ett gyllene tillfälle uppstod i lördags. Vi var några vänner som skulle sammanstråla på en liten krog på söder (där även gästernas hundar är välkomna). En eftermiddag visserligen, men sannolikheten för en öl till maten var hög. "Testa bussen" tänkte jag. Billigt, enkelt och nära!

Nåja. SMS-biljett är tydligen modellen för oss prova-på-resenärer. 36 kr för en enkel resa. Intressant. Med mina referensramar ett drygt halvt månadskort. Men kanske överkomligt, nya fina bussar och inga problem med parkering.

Missade en buss vid hpl Ektorps centum (tidigare hette den Nacka sjukhus), men behövde inte vänta mer än 6-7 minuter på nästa. Visade min SMS-kvittens och tog plats i den glest besatta, förlängda och LED-glittrande transporten. Lovande tänkte jag.

Ack så fel man kan ha. Redan vid hpl Storängen var antalet påstigande noterbart, för att vid Nacka Forum fylla hela bussen. Nu började det ta rejält med tid vid hållplatserna.

Något stopp senare öppnades inte ens dörren för påstigande, medan anarki utbröt vid utgångsdörrarna. Jag satt på höger sida i färdriktningen och såg på de blivande/önskande passagerarnas härdade miner att detta var som förväntat. Ingen ombord fällde ens en kommentar om kaoset. Normalläge tänkte jag.

Mitt försök att kliva av vid Londonviadukten höll på att fallera pga passagerarmängd och massinvasion via utgångsdörrarna, trots att jag initierade avstigning redan vid Henriksdal. Resan skulle ta 13 minuter enligt SL:s reseplanere, men pågick i 31. Är det så här att åka buss en lördagseftermiddag, bävar jag för en tur i rusningstid.

Fy SL. Inte prisvärt. Inte alls. Även de dagar jag får betala biltullar, är det biligare än en ToR med er. Och nu visar sig priset inte ens vara den avgörande faktorn.

Vem hade fel?

2011-11-18 16:01
Tidigare gick ett tv-program, där man fick gissa på vem som bedömdes vållande i trafikolyckor. Inte helt lätt.

Detta program dyker upp i minnet, när man passerar Värmdövägens trafikljus vid övergångsstället i anslutning till Ektorpsrondellen. Ljusen har funnits så länge jag vet, nu i en lite uppgraderad version. Bl.a. är gul blink borttagen.

Det märkliga med detta övergångställe, är att man även monterad en skylt för obevakat övergångsställe, en "Herrgårman".

Då uppstår det farliga att när ingen av trafikantslagen har rött ljus (inget ljus alls), så borde väl zebralagen träda i kraft? Jag ser risken att någon nackabo kan resonera så och en otrevlig olycka kan uppstå.

Vem har fel då?

När trafikljus inte lyser alls, gäller regeln för obevakade övergångsställen dvs zebralagen. Gående ska ges företräde. Så har jag lärt mig.

LED-ljus som ledljus

2011-11-10 15:59
Nyhet i Nacka Forums garage; LED-lampor i taket som med färg visar vilka platser som är lediga och vilka som är upptagna. Dessutom en variant med blått ljus vid handikapplatserna.

Smart lösning. Den förenklade mer än jag trodde när man letade p-plats. Det kallar jag en riktig trend. Tack!

Högtflygande planer

2011-11-09 14:05
En tidigare mycket ovanlig syn - gympaskor hängande i lyktstolpar och luftledningar. Dessa dekorerar en stolpe vid Gamla landsvägen. Många fler par hänger runt om i Nacka.

I USA fick jag förklarat betydelsen av skor hängande i luften, men förklaringarna var många och väldigt olika. Någon som vet varför detta fenomen har spridit sig även vår kommun eller vad det kan betyda?

Kom och köp konserverad gröt

2011-11-05 15:57
När man upphandlar en större mängd reklam, är det inte ovanligt att några byråer får komma och göra en s.k. pitch för att locka en presumtiv kund. En slags reklam för reklamen alltså.

Inte oväntat fokuserar reklam normalt på de positiva egenskaperna hos en produkt eller upplevelse, medan de mindre åtråvärda helt tonas ner.

Ibland blir det märkligt nog tvärtom. Jag är oerhört nyfiken på hur pitchen såg ut, när Nacka Forum valde sin reklambyrå.

Det är för mig inte lockande med en 30 sekunders tv-spot innehållande separationsångest, väktarvåld och gråtande barn. Men det kanske är en lokal trend, precis som avgiftsbelagd parkering en gång ansågs vara?

Nu har de dessutom kryddat inslagen med att man ska klicka "gilla" på Facebook. Sällan har jag saknat en knapp med prefixet "o" så mycket.   

Gratis målgruppstips inför vintern: De som normalt parkerar utomhus och behöver tina upp såväl bil som kropp.

Inget stopp i Fiskis

2011-11-01 12:58
Återvinningscentralen i Skuru kör med tredagarsvecka, så jag hamnade i Östervik istället. Det var med lite nostalgi turen gick längs den gamla vägen från Duvnäs. Den enorma stridsvagnsgrinden var borttagen, men annars är det sig likt.

Det är inte så väldigt länge sedan detta var den enda vägförbindelsen till Saltis. Då stannade heller inte tåget vid Fisksätras eller Österviks enkla träperronger, med mindre än att man sa till konduktören. Jag kan inte komma ihåg att det någonsin hände.

Hittade en bild från 1967 av Fisksätra station och dess lilla väntbås. Flakmopeden kör på höger sida av vägen mot Saltis (idag Fisksätra-vägen), så den lär vara tagen efter högertrafikomläggningen den 3 september samma år.

Idag är det andra stationer som Saltsjöbanan inte stannar vid, att be konduktören lär inte hjälpa. Om jag förstår saken rätt, är ljudet från det som en gång var bebyggelsens livsnerv numera ett problem.
 
Ragnar Lindberg är Nackabo igen, och bor i Ektorp. Han har varit på annan ort i 30 år.

På NVP.se bloggar han om då och nu.

Läs de fem senaste inläggen

Sök

Här kan du söka blogginlägg.

KULTUR
/Global/Nyhetsbilder/2013/december/Stig-Lindberg_puff.jpg

"Han drevs av
en lust att arbeta"

Stig Lindberg inpå livet
BÅT & SJÖVLIV
/Global/Nyhetsbilder/2014/April/Batgyggare-JF-puff2.jpg

"Ångbåtsinredning
på tio veckor"

Anders är av det rätta virket
LEDAREN
/Global/Personal/anders250.jpg

Anders Milde:
"
Politik kanske ändå gör sig bäst i tv?"

Nya salar – då krymper demokratin
KLASSIKER TILL HAVS
/Global/Nyhetsbilder/2014/April/Stjarnbaten.jpg

Överlevde glasfiber
och majbrasor

Stjärnbåten – ett levande minne från förr
KULTUR
/Global/Nyhetsbilder/2014/April/danspuff1.jpg

"Min kropp är som ett material"

Kroppsfixerad koreograf
VÄRMDÖ
/Global/Nyhetsbilder/2014/April/gaddpuff.jpg

Nu gäddrar ska det bli fisk

"Det är rena ruschen"
SPORT
/Global/Nyhetsbilder/2014/Mars/supporterkartan_liten.jpg
MITT KVARTER: ALPHYDDAN
/Global/Nyhetsbilder/2014/Mars/Alphyddan_puff.jpg

Alphyddan: Gränsen mellan nytt och gammalt

Husen som skulle upp till himlen
BOO
/Global/Nyhetsbilder/2014/Mars/Myrsjoskolan-appar-puff-NE4.jpg

Apptillverkning på schemat

Spel som kan spelas världen över
KULTUR
/Global/Nyhetsbilder/2013/december/Hembygdsforeningen_puff.jpg
FRÅGAN

Vilket lag hejar du på?
Se resultat
 
BIL
/Global/Nyhetsbilder/2014/Mars/BildtemaNE1.jpg

SÅ FÅR DU BILEN VÅRFIN

En femstegsraket
SPORT
/Global/Nyhetsbilder/2014/Mars/Rodel-NE1_liten.jpg

Drömmen om en
egen rodelbana

Hemmaplan ligger i norska Lillehammer
HÄLSA
/Global/Nyhetsbilder/2014/Mars/screening_liten.jpg

Testa dig som eliten

Träningshajpens senaste grej
LOKALT
/Global/Nyhetsbilder/2014/Mars/Strandskydd1.jpg

Strandskyddet väger lätt

Hårt tryck på kommunerna
UNG TRÄNING
/Global/Nyhetsbilder/2014/januari/140304_NvP_bootcamp_liten.jpg

Tung allsidig träning

"Tränar allt på en gång"
MODE
/Global/Nyhetsbilder/2014/Mars/NvP_Mode_liten.jpg

Killar – så klär ni er rätt i vår

"Byxor som framhäver rumpan"
VÄRMDÖ
/Global/Nyhetsbilder/2014/Mars/Fardtjanst-och-pensionarer-NE1_250.jpg

Missnöjet med
färdtjänsten pyr

"Det är inte acceptabelt"
REPORTAGE
/Global/Nyhetsbilder/2014/Mars/God-man-Benjamin-och-Catharina-NE2_liten.jpg

Många ställer upp för flyktingbarn

"Påminner om mamma"
VECKANS MEST KOMMENTERADE
/Global/Nyhetsbilder/2014/Mars/Infartsparkering_Sickla_MF1_255.jpg

INFÖR SLUSSENKAOSET

800 kronor för att parkera?
MÖTET
/Global/Nyhetsbilder/2014/februari/sahar.jpg

”Livet i fält blir allt farligare”
Möt läkaren Sahar Nejat från Nacka

Ser livet från ett annat perspektiv
SNACKIS
/Global/Nyhetsbilder/2014/februari/Duvnas-strand_LITEN.jpg

Kissbråket i Duvnäs

Mest kommenterad på webben
NOMINERING
/Global/Nyhetsbilder/2014/februari/nvpse250.jpg

Juryn: "Den självklara
digitala mötesplatsen"

NVP.se kan vinna pris
SPORT
/Global/Nyhetsbilder/2014/februari/ridhus250.jpg

Nu har klubben ett nytt hem

Tillbaka efter raset: "Redo att satsa"
OVANLIGA BOENDEN
/Global/Nyhetsbilder/2014/januari/alternativ250.jpg

Bo på en ö – inte alls ensamt

"Det blir ju en del att göra"
NÄRINGSLIV
/Global/Nyhetsbilder/2014/februari/Akzos-tomma-lokaler2501-JB.jpg

Nackas yttersta hus
står tomt efter avhoppet

"Har aldrig varit med om det"
FISKSÄTRA
/Global/Nyhetsbilder/2014/februari/Kallan-NE250.jpg

De delar ut en
matkasse – per dag

Ministern kom på besök i Fiskis
TIPSA NVP.SE

Vet du något vi borde skriva om? Tipsa!
Jörgen Löwenfeldt, webbansvarig
Telefon: 08-55526628

MILJÖ
/Global/Nyhetsbilder/2014/januari/gift250.jpg

Din nya lägenhet
– ett sätt att rensa gift

Men bör man vara orolig?
FRÅGAN

Har du körkort och bil?
Se resultat
 
NÄRINGSLIV
/Global/Nyhetsbilder/2014/januari/forrad250.jpg

Goda förråd har blivit dyra

"Kommer att fyllas första kvartalet"
SKÄRGÅRDEN
/Global/Nyhetsbilder/2014/januari/obo240.jpg
NACKA
/Global/Nyhetsbilder/2014/januari/hyresratt455.jpg

Hyresrätterna tappar
mark – trots byggboom

S kritiskt: ”Talk is cheap”
NACKA
/Global/Nyhetsbilder/2013/december/222.jpg

Nacka vill gömma 222:an
och "förnya" villaområden

"Man borde tänka tanken"
KULTUR
/Global/Nyhetsbilder/2013/december/gardell250.jpg

Jonas Gardell hissar
prideflaggan i Solsidan

"Solsidan är som i serien"
NACKA/VÄRMDÖ
/Global/Nyhetsbilder/2013/december/polisen250.jpg

Nu måste polisen
ta över väktarnas sysslor

Resultatet av tufft sparkpaket
SLUSSEN
/Global/Nyhetsbilder/2013/december/slussens250.jpg

Bussar i limbo – men
Slussen byggs om ändå

"Vi har inte haft parallella spår"
LUNCHPATRULLEN
/Global/Nyhetsbilder/2013/april/koloni250.jpg

Behöver du lunchtips?
Här finns alla lunchpatruller

 
RSS - BLOGG
/Global/Puffbilder/RSS2.gif

Få kontinuerlig uppdatering från bloggarna genom att använda vår RSS-funktion.

RSS - blogg
SÖK PÅ NVP.SE
MEST LÄST IDAG
FACEBOOK

REKOMMENDERAT PÅ FACEBOOK

NVP.SE PÅ TWITTER

EVENEMANG

Håll koll på allt som händer i Nacka och Värmdö i veckan.

Evenemangskalendern
NVP:S NYHETSBREV

Här anmäler du dig till NVP:s nyhetsbrev, med lokalnyheter varje tisdag och torsdag.

OM NVP

Nacka Värmdö Posten
Besöksadress: Värmdövägen 205
Postadress: Box 735, 131 24 Nacka

Tel Annons: 08-555 266 10
Tel Red: 08-555 266 20
Fax: 08-555 266 41

Mer om tidningen
Tipsa anonymt
Facebook
Twitter
RSS-flöde

ANNONS

Björkved

Fin torkad björkved 3m3, 30 cm, travad och hemkört på pall. 070-2151550

Se fler annonser
SUDOKU
/Global/Puffbilder/sudoku250.jpg

Spela det omtyckta spelet Sudoku på NVP.se. Klicka på länken nedan för att spela.

Spela Sudoku
COOKIES

NVP.se nyttjar cookies för att underlätta användarens aktiviteter. Det gäller både redaktionellt och kommersiellt material. Om du vill veta mer eller stänga av cookies på din dator, klicka på länken nedan:
Minacookies.se

 
 

Creative director: John Bark | Formgivare: Ivica Prgomet

Producerat av