FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Vega

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
24 april 2014

Galet

2014-04-17 11:38
Satt på buss 471 igår. Bläddrade i en gratistidning, den där som inte delas ut i brevlådorna. Många annonser såklart, det är ju levebrödet.

Copywriters på reklambyråerna vill gärna fånga vårt intresse. De väljer noga bland ord och typsnitt. Att något är "galet", anses som en god egenskap.

För en gångs skull känns det som en annons som verkligen beskriver priset korrekt.


Glad påsk!

Bänkad

2014-04-09 19:59
Även om buss 449 tar en liten omväg in till stan, kan det vara en snabbare resa. För när Södra länken stängs allt oftare på mornarna, blir även Värmdövägen en lång bilkö. Då visar det sig vara smart att åka lite österut först, för att ansluta till bussfilen på 222:an vid Skurubron.

Många ombord verkar vara stammisar och det hejas på bekanta ansikten och även chauffören får ibland ett god morgon. Trevligt.

Skurusundsvägen är krokig, så man hinner kika omkring i grannskapet. Vid Anna Visborgs bleknande minne återstår bara två bottenstockar i diket av den forna busskuren. Hållplatsen heter Kungshamn.

Någon har där ställt ut en rejäl bänk som alternativ. Förmodligen en attraktiv sådan, för den kedjades fast i en stadig tall. Nu är tallen nersågad, kraftledningsgatan rensas.

De som väntar på bussen här, hoppas jag får fortsätta kunna sitta ner ändå.

Dubbel omtanke

2014-04-06 16:16
Jag var i Finntorp i för ett tag sedan. Av misstag. Skilda uppfattningar om vad Gamla Värmdövägen egentligen är, förvirrade de som skulle mötas.

Helt i onödan var det inte. Medan jag väntade, såg jag butiken märkt MT i skyltfönstret. En butik för yrkeskläder, en plats där även vi inte särskilt professionella kan handla riktigt tåliga kläder till bra pris. Slog till på några svarta t-tröjor, som senare vare sig tappat färg eller passform.

Men det mest oväntade var bänken utanför butiken. Eller sandlådan om man så vill. Den har intressant nog dubbla funktioner. Sand och vila. Jag har inte sett en sådan förut. Men jag har sympati för omtanken.

Trångt på bussen

2014-03-25 14:01
Det fungerar oväntat bra att åka buss till och från stan. Möjligen är det minnen av halvtimmestrafik med Saltsjöbanan, som först gjorde mig felaktigt negativ till kommunala färdmedel.

Vi på Östra Sicklaön har det kanske extra bra, med många turer och nästan alltid sittplats. Men så händer det där märkliga ibland. Bussen är knökfull och det armbågas och stönas.

Luttrade chaufförer ser redan vid Slussen att det blir en kaosresa och öppnar alla dörrar för påstigning. Förmodligen är det just där och då alla framtida bussresor fortsätter att vara just kaosresor.

All reseplanering bygger på statistik. Så även för SL. Men när bara ett fåtal kan registera sitt SL-kort i läsaren på dessa kaosresor, ser det i SL:s rapporter ut som om det var en väl planerad kapacitet.

Moderna tunga fordon rapporterar i realtid hur de nyttjas och hur föraren hanterar dem, s.k. fleet management system. Men när SL inte äger bussarna, finns ju risken att sådan info fastnar. Såklart borde den ingå som en del i trafikplaneringen.

Byns bästa vårdcentral

2014-03-20 12:52
När jag flyttade hem till Nacka igen, fylldes brevlådan med reklam från diverse lokala avsändare. Ett stack ut, A-postbrevet med handskriven adress från Landstinget. De var måna om att jag skulle välja just Ektorps vårdcentral. Tydligen finns det en peng kopplat till antal registerade "kunder".

Jag hade valt dem ändå, 200 meters gångavstånd kan få en att bortse med en hel del. Nu ser jag att valet var lyckat, de har Sicklaöns högsta patientbetyg.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) genomför en årlig patientenkät. Resultaten är sökbara på deras webbplats, om man har tålamod och viss fallenhet för att klicka i diverse rutor.

Expressen har förädlat vårdcentralernas resultat och där kan man kan enkelt söka och sortera. Kommunens mest nöjda vårdtagare har Familjeläkarna i Saltsjöbaden. De håller till vid gamla kommunhuset, det som var aktivt när Saltsjöbaden fortfarande var en köping.

jag såg en gång en Posche med "Nackahälsan" målat på dörrarna,då funderar man ju förstås...

När sjöpolisen går på torra land

2014-03-13 11:27
Det känns nästan lite lyxigt att i bussfilen glida förbi köerna in till stan på morgonen. Även i en SL-buss. En bussfil, där det också kör några vanliga bilar. Ibland.

Fickan vid Henriksdalskurvan är välkänd. Eller ökänd. Både av poliserna som delar ut böter och deras motpart, bussfilsbilisterna. Normalt ser man unga konstaplar, som kommenderats ut på morgonen för att bötfälla de otåliga. Och skapa viss underhållning för oss som åker buss.

Igår var medelåldern i fordonsstoppet betydligt högre än vanligt. Oväntat var också de orangea jackorna på de mer seniora polismännen. Sen såg jag en av sjöpolisens Jeepar vid stoppet. En sån där med vinsch i fronten. Mystiken klarnade.

Minspelen antydde att detta kanske inte var en drömsyssla för en sjöpolis. Även om våren är tidig, är det möjligen planeringsmässigt klokt att nyttja sjöpoliser där trafiken är i säsong. Men förmodligen inte personalvårdande.
  

Nya smaker i Ektorps centrum

2014-03-11 15:59
Det verkar tufft att driva krog i Ektorp. På något år har det tidigare pastahaket, blivit i ordning; Lucky Seven, Asian Garden och senast igår Tasty India.

Okej, Indien är en del av Asien, men den uppskattade sushibuffén är ett minne blott. Nu gäller indiska smaker. Restaurangen har mer än dubbelt så många rätter som sittplatser. Det kan vara en varningsflagga, men inte alltid.

De marknadsför sig effektivt. Ett vikt reklamblad hade stoppats under varenda vindrutetorkare i närområdet. Även på bilar parkerade långt inne på villatomter. Så också min. Tyvärr hade de inte satsat lika mycket på tålig tryckfärg som på antal rätter, delar av menyn sitter nu på glaset på min vindruta. En kombination av olika tandooris och Värmdöleden fyllde mitt synfält. Högtryckstvätt verkar krävas.

Duvnäs Deli slog också upp dörrarna igår. Jag kikade nyss in som hastigast. Fikande och ätande gäster vid alla tre små bord inomhus. Snart säkert även på den lilla uteserveringen.

Butikschefen på Metro på Tippen hade fått frispel. Han var sällsynt noga med hur varor exponeras i en kyldisk, för att skapa köpintresse. Nu såg jag bara ett par plastbyttor med hörnbitar av en lasagne för 89 kr och en räksallad för 109 kr. En parmaskinka låg i den vakumförpackning den transporteras i. Så även några ostar. Man blev inte hungrig.

Nu är ju båda ställena rykande färska, såklart ska de få någon månad på sig att vässa sina koncept. Ett större utbud av smaker i Ektorps centrum är mer än efterlängtat. Välkomna!

Kundval Nacka

2014-03-07 13:36
Igår jobbade jag hemifrån. Södra länken var stängd och vägarna korkade igen. Det enda som blev lidande var väl den varma lunchen.

Ibland går jag till Seniorcenter i närheten, där alla köpa en matlåda och ta med. Deras löksås är värd att pricka in i kalendern.

Seniorcenter serverar bara en dagens rätt, de har inte givits möjligheten till annat. Så Nackas omtalade kundval finns inte alltid i vardagen, i alla fall inte där det kanske behövs som mest - hos de "kunder" som i praktiken inte har några alternativ.

Gårdagens lunch var blomkålssoppa. Själv valde jag en annan restaurang. För att jag kunde.

Blev nyfiken på hur våra politiker och tjänstemän hade det, blomkålssoppa där med? Så var inte fallet. Nog hade en fisksoppa med saffran, sej, torsk och räkor varit mer lockande. Eller något av den fyra andra alternativen.

Det känns väl rimligt att våra seniorer, som skrapat ihop vad dagens kommunala beslutsfattare lever av och på, ska ha minst samma möjligheter att välja vad de vill äta till lunch. De kan ju inte gå någon annanstans.

Här finns veckomenyerna för Seniorcenter och kommunalhuset.
 

Bra inlägg. Som med enkla medel visar på ett stort hyckleri hos politikerna.

Bra inlägg. Som med enkla medel visar på ett stort hyckleri hos politikerna.

Grön taxi

2014-03-02 14:04
Min gäst igår tog taxi från Centralen till Ektorp. Av olika skäl var bussen inte ett alternativ.

Rådet var att åka med en Taxi Stockholm, för att slippa bli hutlöst debiterad. Resan gick på närmare tusenlappen mot uppskattade dryga tvåhundra. Taxin var maskerad med gul reflextejp i rutornas överkant och ett snarlikt namn. Det var bara att betala.

En leende infrastrukturminister förklarade i en tv-intervju att detta nu kommer att stävjas. Förarna ska minsann upplysa kunden om ett maxpris för resan och dokumentera detta, genom att t.ex. mejla kunden (sic!).

Det blir lite som att försöka tejpa ett sår som måste sys. Grundproblemet adresseras inte. Tejpen kommer att lossna.

Hade jag varit statsråd (som om det någonsin kommer hända), skulle lagförslaget bli att taxibolag som uppfyller vissa kriterier för maxpris, får rätten att ha en grön taxiskylt på taket. Och att missbruk av sådan skyltfärg, omedelbart leder till indraget taxileg och att taxins gula registeringsskyltar tas av.

Att försöka lära besökare att läsa den gula prislistan på sidorutan, vet vi inte fungerar. Att bara åka med taxibilar som har en lysande grön skylt kan göra det.
 

Klämma in fötterna och le?

2014-02-27 11:02
Två dagar i veckan jobbar jag i Gamla Stan. En arbetsplats med bra läge. Det tar 18 minuter från dörr till dörr med motorvägsbussen. Hållplatsen ligger vid tomtgränsen. Lunchutbudet är stort. Så jag har det rätt bra. Egentligen.

I veckan blev det ett möbelbyte. Fräsch och praktisk inredning med hjul och motorer. Så det blev bara bättre. Egentligen.

Rullbara skåp tilldelades med namnlappar. Och det var just här jag blev osäker på pedagogiken. Varför skulle jag få skåpet med ett par högklackade skor i storlek 36. Jag har ju 45:or. Egentligen.
 

 

Karttricket med snöpligt slut

2014-02-18 13:54
Okej. Det var naturligtvis dumt att lägga mobilen på krogbordet. Men man tror ju inte att man själv ska drabbas. Den trevlige och uppenbarligen fingerfärdige, fick mig att vända bort blicken för att titta på klockan. Mobilen försvann.

En kamrat, på väg fram till bordet, såg vad som hände och började följa efter. Vi anslöt, dirigerade via mobil. Snart var vi ikapp den fingerfärdige och genomförde ett s.k. envarsgripande med påföljande skyddsvisitation och mobilen var tillbaka.

Polis kom snabbt till plats och körde iväg med busen. Utredande polis ringde nästa morgon och gratulerade. Det kändes som man gjort rätt. Just då.

Känslan försvann snabbt, när åklagaren brevledes lät meddela att ärendet var nedlagt. Man häpnar. Tilltron till rättssamhället fick sig en allvarlig törn. Tydligen var den trevlige så pass känd, att han inte ansågs värd att åtala. En märklig ordning.

Det är synd om buset i Sverige, brottsoffer får tydligen skylla sig själva. Bra att du tog tillbaka din Mobil, dåligt att skurken inte åtalades, vad ger det för signaler?

Ja, det finns somligt svårt att förklara i rättsväsendet. Konsumtion, åtalsunderlåtelse och förundersökningsbegränsning är bara några exempel. När allt kommer omkring borde ingen brottsling komma lindrigare undan på grund av att denne begått många brott... Kan man tycka.

Det kallas åtalsunderlåtelse och är något åklagaren tillämpar då det är dyrare att väcka åtal och personen inte kommer få någon vidare påföljd än böter och då den inte kan betala böterna anses det som bortkastade pengar. Personen får en "prick" i brottsregistret ändå men man sparar helt enkelt pengar åt samhället.

Ja, om man missar betala 10 kr i trängelskatt, får man 500 kr i straff. Ocker kallas det normalt. Om man stjäl mycket och ofta, lägger åklageriet ner direkt. Numera måste man själv spöa upp tjuven om det ska kännas. Trist utveckling.

Nisse, menar du på allvar att det finns en positiv kalkyl i att inte lagföra de som redan stulit massor? Att det är bra när samhället signalerar "fortsätt du lille pojk, vi orkar inte bry oss, för du har ingar pengar. Just nu i alla fall.".

Cykelplanen rullar på

2014-02-04 12:40
Värmdövägens rondell i Ektorp ser jag varje dag, vare sig jag åker buss eller bil. Och rondellen har fått vara med här någon gång förut.

Nu har de nya trafikljusen ynglat av sig. Nykomlingarna ser ut som de små trafikljus som reglerar cykeltrafik.

Tydligen är det cykelbana planerad här, förmodligen mest tänkt för cyklande från stan som ska svänga vänster i rondellen. Nu har jag väl inte sett någon överdriven mängd cyklister som utför just den manövern, men kanske är det en del av den nya cykelplanen.

Ektorpsvägen ska ju smalnas av och få en rejäl cykelbana längs sin västra sida. Det behövs. De blivande student- och ungdomsbostäderna vid 222:an driver sannolikt detta. Då hänger det ihop med de nya ljusen i rondellen.

När en väg görs smalare och får några parkeringfickor, kallar kommunen det numera för stadsgata. Nåväl.  

Värmdövägarna

2014-01-23 13:31
"Det är bara lata människor som fryser. Antingen klär de sig för lite eller så rör de sig för lite."

Fanjunkare Fälts syn på kyla ringde i örat. Jag frös. Helt i onödan. Eller så var det mitt fel. Förmodligen det senare.

Gamla klasskamraten och jag hade stämt möte. Skulle vi känna igen varandra? Det var min första fundering. Den andra; var är karln? Vi hade ju bestämt Gamla Värmdövägen. Den är ganska kort numera. En snutt i Finntorp.

Nu avsåg min vän Värmdövägen. Alltså inte den med prefix Gamla, men den som är äldre än Värmdöleden. Så, okej, lite gammal är den väl. Men inte den äldsta. Refererar man till ålder, lär väl Gamla landsvägen bli aktuell istället. Det finns en sådan också. I Ektorp.

Nej, jag förespråkar inte namnbyte på Nackas gator och vägar. Men kanske en dubbelkoll när en mötesplats har Värmdö i namnet. Eller mera kläder.

Fj Fält. Fallskärmsjägarskolan minsann. Han är kult!

Kommunalt twittrande

2014-01-16 14:08
Ett eget konto på Twitter kan rekommenderas. Inte för att förverkliga sig själv kanske, men väl för att följa några några utvalda flöden. Sådant som intresserar, berör och är viktigt. Allt finns på Twitter. Och lite till.

Vår kommun stoltserar med tre olika Twitterflöden. Ett är @Nacka_kommun som pliktskyldigast rapporterar det man bör. Inte med någon blixtrande hastighet kanske, för snabba nyheter rekommenderas NVP:s flöde.


Vidare har kommunen kontot @Nackabyggerstad. Mest sysslar de med att återutsända andra kontons tweets. Inget fel med det, om de kunde låta bli kommunens huvudflöde. Ibland blir tonen raljant, som när man skriver "Du har alltså inget förslag?" till en enskild som inte delar kontots uppfattning.

Sen har vi det lysande undantaget @Nackagator. Med både humor, bra urval och snabbhet skriver de om sånt som är viktigt om våra gator och gångbanor. Varför man tvingas till att sanda istället för att salta en cykelbana. Lägger ut bilder från t.ex. akuta vattenläckor.

Så ska du välja ett kommunalt konto att följa, välj @Nackagator!

Nya tankar

2014-01-10 15:31
Det är några ändringar på bensinmackarna som fastnat i minnet. Som när räknaren för antal kronor började snurra fortare än den som visade antal liter. Nya pumpar för blyfri bensin och senare även etanol, var också stora nyheter.

Nu är det dags för en sådan ändring till. Eller paragdimskifte, om man så vill. Snabbladdning av elbilar. Inte de där färgglada stolparna med 230 v, utan rejäla doningar som laddar med 50 000 watt.

Jag undrade över de armtjocka elkablarna som grävdes ner vid Preem på Vattenverksvägen. Nu vet jag varför.

Under en fikapaus hinner man få 80 procents kapacitet i en elbil. Helt plötsligt känns kaffemaskiner och bake-off bröd väldigt berättigade på en mack.

Precis som när mobilen blev var mans egendom, finns det flera standarder för laddare. Denna följer något som kallas CHAdeMO och till våren även standarden Combo. Nissan bl.a. stödjer CHAdeMO, så Lindgren Bil på Värmdö är säkert glada. Miljön likaså.

Blir det GrönEl ?

Blir nog brun miljöparti-el från Tyskland.

"http://www.laddaelbilen.se/2013/08/07/eu-kommissionen-vill-ha-bort-chademo-laddare-2018-17770581" och 2018 ska den monteras ner...

Lugn i bussen Torbjörn. CHAdeMO är den totalt dominerande standarden för snabbladdning elbilar idag. Preem kommer även ha "den nya" standarden Combo/CCS senare i år. Från samma laddstation. Som att byta från en Nokiakontakt till en micro-USB. Fast EU ville ju ha raka gurkor också, så vi får väl se om deras lobbyintressen får sin vilja igenom denna gång.

Tjuvsignaler

2014-01-02 13:26
God fortsättning!

Helgerna i Nacka synes inte ha inneburit någon större dramatik. Däremot verkar inbrott bli allt oftare förekommande tyvärr. I statistiken en mindre notering, för den enskilde ofta en känsla av obehag som inte låter sig skakas av.

Det händer att brottsutsatta flyttar efter ett inbrott. När någon främmande rotat i ens privata lådor, kan det förstöra hemtrevnaden. För gott. Ingen försäkring kan ersätta sådant.

Många skaffar larm, tar hjälp av grannar med att tömma brevlådor och så vidare. Grannsamverkan tipsar om att kika efter sånt som inte hör hemma.

Men den tydligaste signalen för tjuven, står kommunen själva för. Våra soptunnor. Bilden, tagen lite före jul, visar två fastigheter där ingen kommer att vara hemma på i alla fall fem dygn. Så långt i förväg var kärlen utställda.

På nätet kan alla se vilka dagar en gata har sophämting. Ingen behöver smyga förbi för att se om någon är hemma, det går bra från bil i 50 km/h. Det vet tjuvarna. Så be din granne ställa ut ditt kärl, när denne gör det själv. Om du är bortrest.å andra sidan kan man ju be en granne eller vän, om man nu har någon, köra ut eländet när det skall tömmas. kommunens signal till tjuvarna? nja

orkade du inte ens läsa hela inlägget hasse? han skriver ju att grannen kan fixa. förut behövde vi inte ställa ut tunnorna, så visst är det kommunens krav

skummade bara igenom texten, vilket man ej bör göra. sorry

DEt är konstigt när kommunen snackar om ökad tillgänglighet på gångbanor och cykelbanor, när de samtidigt kräver att sopkärlen ska stå där en dag av sju.

Vad är det för fel med övervakningskameror och väktare som kommer och ronderar i området grannsamverkan ? KAn inte kommunens egen personal ta och röra sig i större utsträckning runt i områdena ... Jag menar då den stilla sittandes kontorspersonalen och politiker som har så lite å göra.....

Deli till Ektorps centrum!

2013-12-22 14:49
För någon månad sen gissade jag på att en deli eller gourmetbutik skulle öppna i Ektorps centrum. Nu vet jag, det blir en deli.

Duvnäs deli är namnet och i dagarna klistrades dekalerna på rutan. Innanför glaset målas det och en kyldisk är redan på plats. En hemsida har de redan fått upp, där det utlovas att man "lagar mat från grunden och på plats". Det ska bli intressant. Och i bästa fall väldigt gott.

Med denna bloggpost tackar jag för i år och önskar dig en god jul!

Jag lovar att det blir gott👍

Må tro att det finns marknad för detta I Nacka? Möjligen om det finns bra drivethrough med plats för kort stopp för oss som reser från Danderyd till värmdö och sommarstugan. Gärna en möjlighet att beställa via SMS, så att kassen och notan är klart när vi kommer. Med den toppkvalitét som utlovas, bör det vara helt säkert att handla på detta tidsbesparande sätt. OBS-särskild kassa för oss som inte vill köa.

Om dom nu kommer till Ektorps censtrum KRÄV då att dom sänker sina priser rejält !! Att maten visserligen va god är ju bra men det berättigar INTE till de skyhöga priserna....då uteblir flertalet kunder.... Jag kände mig nästan rånad när jag besökte stället de har i sickla...

Nu tror jag Curre blandar ihop denna med Urban deli. Hemsidan är ju en helt annan, så det är nog någon lokal förmåga. Inte söderhipsters.

Kronobergs skärgård?

2013-12-15 15:25
Gudsonen kom på besök idag. Önskad lunch var korv med bröd. En enkel begäran att uppfylla, men jag ville ge honom korv av god kvalitet. Wienerkorv brukar ha en hög kötthalt.

I butiken såg jag korven på bilden. Närproducerat tänkte jag och såg nästan framför mig hur man på någon ö här i närheten, tvättade fjälster och stoppade korv. Det kändes som en liten insats för bygden att köpa just denna.

Först när förpackningen slängdes, såg jag stavningen; "weiner", så vad hände med wiener?

Nyfikenheten tog över. Numera vet jag att den enda anknytning till skärgården som den här korven möjligen har, är att Lagan rinner i närheten av den småländska fabrik där den tillverkas. En fabrik som framgångsrikt packar korv, ibland märkta med andra företags logotyper.

Jag känner mig lite lurad. Men gudsonen gillade korven.

Och i Wien heter korven Frankfurter…..

"Weimer" = Snyftare?

Vad jag vet så är det ett par från Värmdö som gjort kryddblandningen till korven och skickar till fabrik för tillverkning. Iaf så var det så när företaget startade.

Billtvätt i Skvaltan uppgraderad

2013-12-05 15:19
Länge har man med poletter kunnat hyra en tvättplats med högtryck i Skvaltan. Anläggningen hade väl sett sina bästa dagar och lämnade en del i övrigt att önska.

Men nu är den ombyggd med nya pumpar och erbjuder flera sätt att betala. Dessutom räknar klockan ned kvarvarande tid med sekunder.

Det var bra tajming nu när våra vägar börjar saltas igen. Tack!

Borde finnas flera sånna tvättar i nacka & värmdö

Bredband via fiber - hur då?

2013-11-28 11:11
Det där med bredband via fiber i Nacka är inte så enkelt. I alla fall inte i småhusområdena. Kommunen tyckte inte det var deras roll att bygga stadsnät, ett beslut som blir allt mer märkbart när fler och fler säger upp sina fasta telefonabonnemang. Mobilt bredband räcker inte till för de som vill se på tv så.

Däremot finns det gott om fiber från flera olika operatörer i våra gator. Frågan är hur man ska ansluta sig till ett sådant nät. Att ringa Telia och fråga, var en komedi i fyra akter. Utan resultat.

Kommunen vet exakt var fibern är dragen och av vem. De har ju givit marklov.

Så, idag har jag provat något nytt - jag skickade in ett medborgarförslag. Enkelt uttryckt är det en önskan om en interaktiv karta, framtagen tillsammans med de fiberägare som vill delta, där man kan ska kunna klicka och enkelt få en offert på anslutning.

Man får hoppas förslaget behandlas med intresse. Kommunen läser ju om inte annat den här bloggen. Och det fins en uttalad policy att man ska underlätta privata aktörers fiberdragning. Den lär nog påskyndas om det är enkelt att bli kund.

I Gribbylund Täby hade vi det omvända problemet där det i Februari-Mars, då jag kollade senast INGEN skulle lägga Fiber. En enveten Gribbylundsbo gjorde då en namninsamling och vips fick vi fiber indraget. Inte helt utan palaver eftersom även Täby kommun vägrar lägga sig i sådant som skall hanteras av de fria marknadskrafteran.

Ett stadsnät ger verklig valfrihet för medborgarna, men när dogmatism går före pragmatism från våra styrande i kommunen så blir det så här.

Nacka stad?

2013-11-22 13:53
Det finns en sak som skiljer de som flyttat till Nacka senare i livet, mot de som växt upp här.

På frågan om var någon bor, svarar den första kategorin "Nacka" och den senare vilken del av Nacka de bor i. Mina klasskamrater i Eklidens gymnasium sa alltid t.ex. Alphyddan, Finntorp, Lännersta, Solsidan eller Garvkroken.

Bara fastighetsmäklare har döpt Garvkroken till något annat, men Solsidan låter kanske bättre i en husannons. Halva Älgö åker med på det tåget.

Mats Gerdau menar att "... Det har varit för mycket isolerade öar. Nu vill vi ge mellanrummen ett innehåll...". Kanske är det bara vi som har våra rötter här, som tycker att just mellanrummen är vad som givit de olika delarna innehåll. Vi som inte säger att vi bor i Nacka, utan var i Nacka vi bor.

I två dagar till kan man i Nacka forum lägga sig på mage i Visionverkstaden och ta del av högtflygande planer. En helt ny pedagogik. Möjligen lockar den fram goda idéer från medborgarna, möjligen är den en rökridå för att dölja de beslut som kommer att fattas ändå. Man anar att graden av påverkan blir något i stil med typ av lyktstolpar, men inte hur vägen de ska stå vid kommer att dras.

Men såklart, när man döpt om kommunalhuset till stadshuset, förpliktigar det.

 

Allt var i alla fall trivsammare förr, eller? Systemet i Skvaltan, köerna på Värmdövägen, fotbollen uppe på Järla, unkan i Finntorp, mellanölet, Barnens Dag uppe på Järla,majbrasan på Utkiksberget.... Vi har alla våra idyller i barn och ungdomen men jag är Nacka trogen. Utvecklingen har trots allt gått något framåt och med en T-bana skulle det bli lite bekvämare.

Erik Langby var ju mån om våra mellanrum. Han tyckte de bidrog till vad som gjorde Nacka unikt. Men så var han ju Nackabo också.

Jag tänker mest på skolvägen genom skogen från Skogalund till Ektorp och vidare vandring till Skuru och Duvnäs.På bageriet och alla gamla träkåkar,på Gamla landsvägen till posten i Mariehäll,på vår Konsumaffär med fru Blomgren med vit snibb i håret .På fiskbilen som kom med fiskaren med fjälliga nävar som slog in pinfärska varor i papper.Syrener som blommade längst Skogalundsvägen…ja det kanske inte var bättre förr-men trivsamt!

Polisjogg i Ektorp ikväll!

2013-11-19 16:04
Snabba bud, men för hugade genomför polisen i Ektorps centrum sin uppskattade jogg ikväll. Både två- och fyrbenta Nackabor är välkomna att delta.

Infon kommer från deras sida på Facebook.

Nya rör i Ektorp

2013-11-15 14:01
I någon vecka har jag gått förbi de stora lastbilarna som det bullrat, rykt och läckt vätska ifrån. De hade finska nummerplåtar och personal med samma modersmål. Min fråga om vad som pågick, fick aldrig ett begripligt svar.

Fiber och bredband var vi många som hoppades på, men nu när de lämnat anar vi något helt annat.

Var tionde meter sticker ett rörpar upp ur marken, med tätade ändar. Bergvärme är en av gissningarna. Kanske är det något helt annat. Vet du?

Värmdövägens trafikljus tillbaka

2013-11-08 15:07

I somras skrev jag om incidenterna på övergångsstället vid Ektorpsrondellen. Gammal vana, släckta ljus och en herr Gårman-skylt fick både bilister och fotgängare att tro den andra trafikantgruppen skulle stanna. Nära ögat var det upprepade gånger.

Kommunen, som verkar läsa bloggen, tog det till sig och täckte över trafikljusen med blå plast.

Plasten är nu borta och trafikljusen är igång igen. Nu även med grönt ljus för fordon. Det måste vara mer än 40 år sen de var tända. I decennier har det blinkat gult för bilarna, när röd gubbe lyste.

Av någon anledning har man skruvat upp ännu fler herr Gårman-skyltar, till vilken nytta förstår jag inte riktigt. Övergångsstället är ju Inte ett dugg obevakat. Men nu är det inga konflikter på de vita strecken längre. Det räcker långt.

 

Herr gårman skyltarna sitter där för att visa vad som gäller när trafikljusen är ur funktion.

Om de nu har skyltar över, varför inte sätta de vid Ektorpsvägens anslutning till samma rondell istället. Där finns varken skyltar eller signaler på övergångsstället. Nu har de skruvat upp skyltarna på första lediga plats och lyckats dölja synfältet och därmed skyltarna lämna företräde och rondell (cirkulationsplats).

Detta retsamma övergångsställe där bilar konsekvent brutit mot gångtrafikanternas rätt att passera och där även jag blivit utskälld av bilister som kör emot gult ljus eller inte sett/förstått övergångsskylten har alltså nu vunnits över av biltrafiken som kan fortsätta köra på fast numera med grönt ljus(istället för avstängt). Numera måste alltså gångtrafikanter stanna eftersom ljussignalerna kommer att vara tända. Tänk om folk kunde ta och lära sig trafikreglerna istället för att de måste ändra ljussignalerna. Så till alla bilister som kört mot släckta ljussignaler eller gult som betyder stanna ni har begått trafikbrott i många år, men nu e det bara att gratulera till att ni får köra med grönt ljus i fortsättningen....

Torbjörn. Aldrig har så många fotgängare dödats och skadats på övergångsställen, som när zebralagen infördes. Den här korsningen hade i decennier gul blink med röd gubbe. Så läge för missförstånd var uppenbart. Bra att nån uppmärksammade det!

SL-skylt i fickan

2013-11-05 20:39

Min nya arbetsplats ligger i Gamla stan. Första dagen idag. Spännande och många förväntningar.

Bil till jobbet är av uppenbara skäl uteslutet. Buss 471 in tog 16 minuter i morse. Mycket bättre än så blir det nog inte. Men även om 471:an går ofta, vill man veta hur länge det är till nästa.

Tidigare bloggade jag om nackabon Jörgen Städjes skriverier och hur elegant han förklarade hur SL:s skyltar fungerar.

En duktig KTH-student har noterat detta och skapat en app för Androidmobiler. Enkelt lägger man i den upp sina hållplatser och vilka linjer som man vill veta när de avgår. En högst personlig SL-skylt i fickan alltså. Gratis dessutom. Rekommenderas!

Och ja, jag vet att hållplatsen heter Ektorps centrum numera. Men man kan döpa de själv.

Cykelbanor

2013-10-30 16:00

När man går ner i antal kvm bostadsyta, blir det rätt många fyllda flyttkartonger över. Ibland får jag lite tid över och rensar en sådan. Kul saker dyker då upp, som denna bild: "Eva" cyklar på cykelbanan.

Nej, bilden är inte spegelvänd, det var vänstertrafik när jag gick i första klass. Skola även på lördagar då.

Vid mina besök i stadshuset, har jag lärt mig att det är en cykelplan på gång i Nacka. T.ex. Ektorpsvägen ska få en cykelbana, säkert till glädje för de yngsta. Idag får de tyvärr ofta skäll för att de cyklar på trottoaren. Vägbanan ska bli smalare och sänka farten. Stadsgata kallas det visst, måhända terminologi baserad på det där jag inte riktigt fattar - Nacka stad.

Cykelplanen ska omfatta hela kommunen. Bra där. Nu retar sig de olika trafikslagen på varandra, ofta av helt fel anledningar. Kanske dags att betrakta en ny cyklist som en bil mindre. Men de behöver kunna ta sig fram längs Värmdövägen utan konflikter med de som stiger av bussen. Eller på.

Runt årsskiftet förväntas beslut tas om cykelplanen.

 

Höststormar

2013-10-28 13:35

Helgens lövkrattning blev inte av. Väderleksrapporten antydde det olämpliga i en sådan aktivitet, med de vindbyar vi kan vänta inatt. Britterna har intressant nog döpt detta oväder till Judas, SMHI valde Simone.

Värst lär vår skärgård få det, så NVP:s rubriker om elavbrott på Värmdö lär komma.

Kanske får jag påminna om stormarna 1969. Läskigt för en liten grabb då. Orkanernas höst kallades den. Rotvältorna låg tätt i hela Nacka. Härliga att klättra i, då var det föräldrarnas tur att vara rädda.

Några som inte tagit upp sina båtar, fick oväntad och oönskad hjälp med detta. 35 m/s uppmättes som mest.

Denna natt ska bli lite lugnare. En lill-Gudrun kanske. Men att kolla förtöjningar kan nog rekommenderas ändå.

När kommer bussen?

2013-10-23 15:03

Vi har väl alla sett skyltarna som visar vilken nästa buss är och när den beräknas ankomma. 2011 började skyltarna skruvas upp och få reflekterar väl över hur informationen som visas egentligen hamnar där.

Ormingebon Jörgen Städje har tagit reda på det. Han är en av de ledande teknikskribenterna i Sverige och har djupdykt i de olika komponenterna.

En sammanfattning kan se ut så här: buss-gps, digital tidtabell, prognossystem, radiodata, lcd-display.

Alla lcd-skyltar går på batteri. Livslängden är 2-3 år, så det är nog dags att börja byta ut de snart.

Vill du veta mer? Läs Jörgens reportage här.

 

McDonalds 40 år

2013-10-21 12:50

Det var en lördag för 40 år sen. Klasskamraten och jag satt på Saltsjöbanan för ett spännande besök i stan. En amerikansk hamburgerrestaurang hade premiär på Kungsgatan, nära Svampen.

Paul Lederhausen kände få till, men de flesta hade smakat hans produkter långt innan. Varenda butiksgrillad kyckling och rostbiff var på den tiden kryddad med innehållet i burkar med hans namn på. Nu hade han tagit hit McDonalds.

Alla var inte lika förtjusta som de två tonårspojkarna på tåget. Vietnamkriget pågick och amerikanska sedvanor var inte så välkomna. Vietnambulletinen såldes på trottoaren utanför. Desertörer från USA:s krigsmakt togs om hand av medlemmar i Amnesty. Även på Solsidan.

Vi åt med god aptit ändå. En Big Mac-meny och glass kostade knappt tio kronor. Enligt SCB:s prisomräknare är det ca 60 kr i dag.

Nu har vi två McDonalds i Nacka och en på Värmdö. Av någon anledning är restaurangen på Värmdö den dyraste. Men alla serverar de en jubileumsmeny för 40 kr, innehållande en hamburgare som inte fanns i Sverige 1973. Dagens marknadsfolk var nog inte med vid premiären.

När juleljusen glimma

2013-10-15 11:53
Löven faller ner och SMHI varnar för snö och "väderdrama" på fredag. Vi fattar, hösten är här.

Det sporrar tydligen även några av Nackas butiker. Ica Maxi har redan fått upp julskyltningen i taket och höll nyss på att koppla in adventsljusstakarna.

Jag frågade om jag skulle bli glad eller förtvivlad. Blev med ett leende rekommenderad det första. Så det ska jag kanske vara.

Blev i alla fall inspirerad till att boka tid hos Lindgren bil, för att få vinterdäcken pålagda. Kanske den viktigaste julförberedelsen. Det är jag glad för. På riktigt.

Jag tycker att butiker som höstskyltar om en kommande jul gör bort sig. Jag blir så less på att på tok för tidigt bli påmind om Julen att julkänslan aldrig känns hos mig i butiken-jag handlar mindre julrelaterade varor under perioden. Tidigast en månad före julafton tycker jag julskyltning är föredra och att då verkligen göra något trevligt för att skapa julstämning i butiken den tiden fram till Julhelgen.

Skvallereken i Ektorp

2013-10-13 18:01
Den är nästan som vackrast just nu, den mäktiga eken vid Ektorpsrondellen. Eller Duvnäsrondellen, som vi som har svårt att lära om hellre säger.

I folkmun kallades den för Skvallereken, kanske för att där stannande bussen och trädets mäktiga stam användes som anslagstavla. Det var innan man kunde sätta upp lappar i affären. Nu är både Konsum och för all del kommunikation via lappar borta. 

Skvallereken är i Oxenstiernsgateklass. Den här ska dock få stå kvar, när ett nytt flerbostadshus nu ska byggas på platsen. 50 lågenheter ska de bli. Hoppas byggarna tänker på att rotsystemen är minst lika imponerande som kronorna.

Utställning av förslag till detaljplan pågår. Ni vet, plastmappen på ett fikabord och en poster. Samma material finns tillgängligt via nätet.

200 + 50 nya bostäder i var sin ända av Ektorpsvägen. Kanske buss 409 kommer att börja köra sin rundtur medsols istället?

Du skrev om kommunspråk förut. Här är ett ord till: "solitärträd". Det betyder på deras språk att man hugger ner andra träd, så bara eken blir kvar. Men visst låter det fint!

Västgötaklimax på Sicklaön

2013-10-09 15:51

Smet ifrån stan lite tidigare idag. Jag var ju särskilt nyfiken på "utställningen" som vår kommun bjudit in till i det numera riksbekanta stadshuset. Det borde jag inte ha varit.

200 nya bostäder i grannskapet och ändrade gång- och bilvägar, det vill man såklart se hur det är tänkt i en begripbar modell. Om man nu förväntas inkomma med kloka synpunkter på förslaget.

Receptionen sa att någon utställning var de inte informerade om, men att det som fanns satt på väggarna i en korridor. Mycket riktigt, en affisch på väggen och en folder på ett bord. Det var allt. Inget jag inte redan sett på webbplatsen.

Det insmyger en olustig känsla av att samråd på kommunspråk betyder "lägg ut det på fikabordet en månad, så har vi gjort vad lagen kräver". Lite mer än så hade jag kanske hoppats på, när kommunen själv i foldern beskriver byggplanerna som ett nytt landmärke.

Trist. Det skulle vara så mycket bättre om det var en "riktig" utställning och kanske någon från berörd avdelning på plats, då skulle det kunna bli en givande diskussion och fler skulle säkert engagera sig.

Hej Ragnar! Det är tråkigt att du blev besviken. Samtidigt blir jag inspirerad när en medborgare har höga förväntningar på hur ett planförslag bör presenteras. En stor del av vårt arbete går ut på att kommunicera med alla som är intresserade av stadsutvecklingen i Nacka. Vi vill ha bra material på nätet, tydliga planscher och beskrivningar i stadshuset samt särskilda öppna hus i samband med att en plan är ute på samråd eller granskning. Bland annat. Du är välkommen till en presentation av planförslaget om studentbostäderna vid ett öppet hus i Nacka stadshus den 21 oktober kl 17.30. Den 21 oktober invigs även Visionsverkstaden, ett kreativt dialogrum där medborgarna kan dela med sig av sina drömmar om den framtida staden i Nacka. Visionsverkstaden ger oss en möjlighet att möta dig och alla andra som är intresserade av kommunens utveckling. Visionsverkstaden kommer att finnas i Sickla köpkvarter och Forum Nacka under perioden 21 oktober – 24 november. MVH Andreas Totschnig, planchef

Tack Andreas! Nu har jag precis varit där. Bra uppställning från kommunen, informativt och en trevlig dialogform. Kaffe dessutom. Tips: kika på 3D-skrivare som klarar cad-utskrifter. Den kan komma väl till pass när kommande steg av processen ska redovisas.

Joggande poliser

2013-10-08 23:10
Jag såg ett par guppande reflexvästar av polismodell tidigare ikväll. Flera civilister joggade i närheten, men någon jakt på busar var det inte.

Efter lite sökande, ser jag att det är Ektorps närpolis som genomför en trygghetsjogg. Prattempo i 4-5 km och både två- och fyrbenta Nackabor är välkomna att hänga på.

Bra idé på flera plan. Nästa tillfälle är den 21 oktober. 

Följ Nackapolisen på Facebook för mera info. Om joggning och var ni vill ha trafikkontroller. Och annat.

Tack farfar

2013-10-08 13:38

På 20-talet buteljerade Vin & Sprit i Östersund mycket av det som rann ner i norrländska strupar. En konsekvens blev ett berg av tomma sherryfat på deras bakgård.

Chefen där funderade på vad göra med dessa fat. Hur skulle smaken, impregnerad i ekstavarna, tas tillvara.

Han tippade brännvin i faten och provade sig fram med olika kryddblandningar. En kombination av kummin, anis och fänkål segrade. Gammal Norrlands akvavit var född. Fast i begynnelsen hette den nog bara Norrlands akvavit.

Året var 1929. Chefen hetten Ragnar Lindberg. Min farfar. Tyvärr fick jag aldrig träffa honom, men jag skänker en varm tanke om hans dryck serveras.

Jämtland har därför en plats i mitt hjärta. Även om man numera tillsätter sherryn.

Studentbostäder till Ektorp

2013-10-04 13:00
Jag ska prova något helt nytt. För mig i alla fall. Jag ska titta på kommunens utställning av planförslaget på de nya studentbostäderna i Ektorp. Jag skrev om dessa för ett halvår sen, nu finns det tydligen en modell att kika på.

Då var det 170 studentbostäder i planen, nu är det 150 sådana plus 50 små hyresrätter. Måhända en bättre balans, någonstans ska våra unga kunna bo även efter avslutade studier.

Särskilt nyfiken är jag på den nya gång- och cykelbanan som särskilt kommenteras. Min sida av Ektorpsvägen har redan kommunens bredaste trottoar, dryga 2,5 meter. Var är på gång nu?

Får erkänna att jag är nyfiken på kommunalhuset också, där utställningen finns. Trots att det är så omskrivet, har jag faktiskt aldrig varit där. Det är dags.

Samrådet pågår månaden ut. Utställningshallen har öppet:

Måndag: 7.30-19.00
Tisdag-torsdag: 7.30-17.00
Fredag: 7.30-16.30

Passa på att tycka till!

Förlåt moder natur

2013-09-27 12:24

Det lilla hus jag bor i, byggdes 1895. En besiktning i somras gjorde tummen upp för allt utom taket. Byte var ett måste. Ni vet, sånt där trist arbete som egentligen inte syns när det är klart. Men ack så viktigt.

Sagt och gjort. Idag åkte pannorna av, i helgen ska ny papp och läkt på plats. Takpappens bäst-före-datum var sedan länge passerat. Kanske redan nån gång på 50-talet. Den närmast blåste bort i ett dammoln och gick inte ens att ta i.

Av garantiskäl får inte de gamla pannorna läggas tillbaka. Men det svider i själen att kasta de i en container, när naturen gjort pannorna vackrare än vad nån människa kan. Förlåt.  


Du oumbärlige

2013-09-25 16:44
Det har inte bloggats på ett tag. I alla fall inte av mig, annat har tagit min tid. Jobb och sånt. En del måsten alltså. Inget som normalt skapar blogganpassade tankar.

Men i alla fall. Skickade nyss ett mejl och fick ett sånt där automatiskt svar, ett frånvarobesked. Gott så, alla behöver få tid att tänka på och göra annat ibland.

Men se, det ville inte vederbörande. På min skärm läser jag bl.a:

Jag har semester till den 7 oktober, så jag läser bara jobbmejlen en gång om dan. Om det brinner i knutarna nås jag lättast via SMS... 

Hör ni flickor och pojkar. Så jäkla oumbärlig är man inte. Ska erkänna att det tog mig många år att själv inse det. Dumt nog.

Stäng av ibland och låt någon som är i tjänst klura ut problemet själv. Det mår nog både du och verksamheten gott av. I det långa loppet.

Deli till Ektorp?

2013-09-12 13:32

Den tidigare golvaffären i Ektorps centrum håller på att transformeras till något nytt, bakom brunt papper.

Andra näringsidkare i närheten gör gällande att det är någon form av Deli eller gourmetbutik på gång. Trevligt. 

Granne med Gateau och lätt att parkera utanför dörren. Det lär locka folk. Välkomna!


UPPDATERING 22 december: det blev en deli!

Det passar sig inte!

2013-09-11 10:12

En Nackabo, betydligt äldre än jag, planerar en höstresa till ett varmare land. Kanske den sista.

Passet har gått ut och polisens nya krav på tidsbokning ställer till bekymmer för den som inte har dator. Resenären försökte ringa 114 14, men valet passfrågor möts av inspelade haranger. Någon fråga kan man inte ställa. Telefonist uppmanar till besök på polisstationen för att boka tid på en särskild kunddator där.

Nackapolisen beskriver nyordningen som "...spännande och väldigt roligt". Jag skulle beskriva den med helt andra ord.

När tekniska rutiner införs för att tillse att "...kundflödet blir jämnare under året", så har man nog missat att vi inte reser i ett jämnt flöde under året. Tidsbokning är bra som komplement, inte som krav.

Det här var lika blekt som skylten ovanför dörren. Nu har jag fixat tidsbokningen, men nog borde en medborgare kunna göra det utan andras hjälp eller att behöva nyttja färdtjänst till en kunddator.

Svartmögel i mataffären

2013-09-05 13:42
När jag helgjobbade i Metrobutiken på Tippen, var det alltid svartmögelpatrull varje lördag morgon innan butiken öppnade. Särskilt viktigt så här års, med en rötmånad som inte riktigt vill ta slut.

Klorin och stålull fixade det som trivdes så bra i kondensen från en kyl och värmen från dess kompressor.

Den ordningen har inte butiken jag brukar handla i numera. Det borde de ha. Nu säger butiken visserligen att de erbjuder "...allt du vill ha och lite till". Men ändå.

Skoluppgifter i molnet

2013-08-27 13:09

Två tioåringar, som precis börjat på mellanstadiet, jämförde i helgen erfarenheter från sina skolor. Den enes skola erbjöd eleven uppgifter via nätet, skolan hade valt molnbaserad lagring. Den andre blev lite lång i ansiktet.

Jag log lite, för även min generation fick skoluppgifter i ett moln. Inget digitalt sådant, däremot ett moln med en tydligt doft av t-sprit. Ark med ljuslila texter kunde förväntas när klassrummet luktade så. Spritkopior var ett vanligt namn. Stenciler ett annat.

Spritdoften i Igelboda skola till trots, var vi som tioåringar 1970 bäst i världen på att läsa och skriva. I alla fall som kollektiv sett. Idag har vi halkat ner betydligt. De nya tioåringarna alltså. Det bekymrar mig.

Att kunna göra sig förstådd eller förstå andra, är så grundläggande.

Även om jag har jobbat med IT i en eller annan form hela livet, tror jag inte ny teknik är lösningen. Pedagogiken måste vara det. Att kunna väcka lusten att läsa en god bok, inte beskriva sitt liv på 140 tecken.

Riksdagsbeslutet om att frånta staten ansvaret för skolan, togs 24 år efter att polisen förstatligades. Ingen kan väl tänka sig att polisstationen vid Nacka strand går i konkurs. Varför ska en skola kunna göra det?

Dagens twitter från Nacka kommun

2013-08-26 11:35
Kommunen informerar om att de finns på Twitter. Utvald mediekanal för denna info är - Twitter! Så vi som redan följer deras flöde där, blev idag informerade om att vi kan göra just det. 

Jag blev lite förvirrad, men kanske inte förvånad. Mediastrategier är sällan utan fallgropar. 

Men ett leende en måndag förmiddag är aldrig fel. Tack kommunen!

Hej, inlägget är ett inlägg på vår facebboksida som automatiskt och publicerats på Twitter. Så kan det gå ibland :-) vänliga hälsningar Sam, pressansvarig på Nacka kommun

Skolstart = fartkontroller

2013-08-20 11:22
Det är dags nu. Skolorna börjar och därmed fartkontrollerna i nära anslutning, bl.a. denna vid Skuru skola tidigare idag.

Tyvärr täckte kommunen inte över de rätt nya 30-skyltarna på Värmdövägen under sommarlovet, så en och annan har kanske tappat lite respekt. Så ta det lugnt vid skolorna, både den här veckan och de övriga. Och nej, inga böter till mig.

Hakkorsen på Saltsjöbanan

2013-08-19 12:16

Redan som liten grabb reagerade jag. De gamla tågens lokförarplatser hade en manöverpanel prydd med en svastika.

Aseas logga såg ut så, när tågen byggdes inför starten 1893. Då en sol- eller lyckosymbol. Senare något helt annat.

Sigfrid Edström, då VD på Asea, beslöt 1933 att loggan skulle ändras. Man ville inte förknippas med vad som skedde i Tyskland. Det måste ha varit den PR-ansvariges mardröm. Om man nu hade sådana då. PR-gubbar alltså.

Inget ändrades dock på tågen som rullade. Den gamla loggan fick leva kvar tills t-banevagnarna ersatte orginaltågen 1976.

När jämnåriga pensioneras

2013-08-13 14:48

Vi är årsbarn, Bergs oljehamn och jag. Hamnen har i alla fall åldrats med behag sedan 1959 och numera är det Statoil som äger den.

Innan Nacka strand återupplivades och Jarlaberg byggdes 1989, var det få Nackabor som tänkte på oljehamnen. Möjligen såg den lite trist ut från Nyckelviken, som framgår av bilden.

Marken är upplåten med tomträtt och kommunstyrelsen väntas att nästa vecka ta beslut om att säga upp avtalet. Dags för pension alltså. Om inte, förlängs avtalet med automatik i 40 år. Känslan blir lite nu-eller-aldrig.

Utsikten över Stockholms inlopp är magnifik och säkert finns det många intressenter som vill bygga bostäder där. Statoil ska ha lämnat och städat bort alla spår i slutet av 2018. Bergrummen lär bli kvar.

Trygghetskänslan för boende på Jarlaberg lär öka betydligt. Ett bortfall av 70 fyllda tankbilar per dygn glädjer nog ännu fler. Frågan blir väl var omlastning från båt till tankbil ska ske i framtiden.

Störst går först?

2013-08-12 13:52

Kurvan där Saltsjöbadsleden ansluter till 222:an, har alltid varit skarp och feldoserad. Det var ju för att spara pengar (och markutrymme) när motorvägen byggdes, som det blev en 270-graderskurva istället för en 90-gradare åt vänster.

Så man är van att spjärna lite emot med kroppen just där. Och för all del kika efter nya bucklor i vägräcket.

Åkte i just den kurvan igår. Satt i bilen på motorvägen och pillade på mobilen. I passagerarsätet ska väl tilläggas.

När kurvan börjar ta slut, förväntar man sig en acceleration. Så inte denna gång, det blev tvärnit och en backspegel försvann nästan när en SL-buss kom dånande på påfarten.

Det är ju ganska nytt med de till bussfiler konverterade vägrenarna. Bussfiler som enligt skyltar upphör, när de ansluter till avfarts- och accelerationssträckor. Och här uppstår frågan, vilka trafikregler gäller då?

Frågar jag runt, får jag olika svar. "Störst går först" verkar vara den rådande tolkningen.

Vi påfart på motorväg med en accelerationssträcka har man inte väjningsplikt mot övrig trafik, utan någon form av samförstånd ska råda. I praktiken, nyttja en lucka efter att ha nått jämn fart med övrig trafik.

Jämn fart direkt efter en sådan kurva är inte möjlig, så hur något "samspel" med bussarna ska ske förstår jag inte. Är det någon klok läsare som verkligen vet vad som gäller vid dessa påfarter?

Intressant Ragnar! Har själv funderat flera ggr över denna mycket märkliga påfart. Det är dessutom en praktisk omöjlighet att titta snett bakåt åt vänster efter ledbussar samtidigt som man är inne i den mycket skarpa kurvan. Tyvärr är det bara en tidsfråga innan en fullsatt ledbuss smackar in i en eller flera personbilar som ovetandes om bussen kommer körandes på påfarten. Vore mycket intressant med en kommentar från någon ansvarig för lösningen!!

Det går att hålla koll på bussarna, kan man inte se åt vänster samtidigt som man kör i kurvan så anser jag att man bör lämna in sitt körkort! Börja titta på motorvägen redan när du korsar den på bron och planera din körning eftersom trafiksituationen ändras!

Jo, det finns alltid nån som Petter som vill dra in körkortet för folk. Men frågeställningen här är väl vilka regler gäller? Även jag undrar, det är inte precis glasklart.

Detta fenomen återfinns på fler ställen. Bl.a. på e18 enköpingsvägen mot stan vid Barkarbypåfarten. Är mkt intresserad av vad som gäller. Tolkar man körfältsmarkeringarna är det bussarna som har väjningsplikt. Men som de flesta SL-chaufförer kör kommer detta aldrig hända och rätt var det är kommer en olycka att ske.

Bilbärgarmysteriet

2013-08-07 12:49

På Ektorpsvägen norrut, kan man flera gånger i veckan se bärgningsbilar lastade med personbilar i tveksamt skick. Vissa rejält tilltygade.

När det nu inte finns någon stor bilverkstad i den riktningen, undrar man ju var de tar vägen. Skrotbilarna alltså. De kan ju knappast tippas i Stockholms inlopp.

Nyfikenheten tog över. Jag följde efter en bärgare lastad med tre bilar. Resan tog slut vid kommunens stora inhägnade område nära Duvnäs Utskog.

Kanske förvaras felparkerade bilar här, för senare uthämtning av generade ägare. Eller kanske bilar som dumpats någonstans i Nacka. Någon info lyckades jag inte hitta på kommunens hemsida.

Det stora antalet bilar varje vecka förvånar. Säljer Nacka skrotbilstjänster till andra kommuner? Eller var kommer alla dessa bilar ifrån?

Finns folk som köper gistna bilar och kör tills dom rasar. Dessa kan skådas i närmaste industriområde där dom slakats av andra som behöver delar.

här uppe på Henkan finns också några stycken......

Bilarna som du ser är till största delen bilar som försäkringsbolagen löst in. Dom hämtas in med bärgningsbilar för att sedan lastas om på biltransport för vidare färd till någon av försäkringsbolagets upphandlade bildemonteringar.

Men du Micke. Även jag bor nära och ser dessa bärgare varje dag. Varför skulle omlastning ske på en kommunal depå? Tjänar kommunen pengar på det här eller vad?

Hejdå Konsum!

2013-07-31 11:52

Grindarna var stängda idag på Coop i Nacka forum. Butiken finns inte längre, kassadiskarna höll på att monteras ned.

En butikanställd sprejade fönsterputs på den gamla bageridisken och torkade bort tidigare erbjudanden. Det måste ha känts ledsamt.

För att en livsmedelsbutik i dyra lägen ska vara lönsam, krävs bl.a. att logistiken med kundvagnar fungerar. Annars blir det bara små inköp av sällankunder. Kooperationen som idé har kanske bleknat också, efter en lång rad av affärer. Alltså, inte såna man kan handla i.

Nu undrar jag mest hur de många äldre som bor i anslutning till Nacka forum ska få tag på sina dagligvaror.

Willys Hemma och Picard finns ju i Forum?

Först gratis till Konsum som tagit sitt näst klkaste beslut-att stänga här. Det allra klokaste är så att stänga alla konumbutiker. Att få bra varor är Inga problem, man har flera kedjor att tillgå. Dessutom de ny utomordentliga funktionerna med mat till dörren!

Sorgligt och klantigt. Willys hånskratt på på konsums gamla entre är en botten noterig på skade glädje och smaklöshet. Märkligt att fasighetsägaren godkänt det. Usch!

Saknar ekologiska och rättvisemärkta varor samt en fräsch delikatessdisk i Forum sen Konsum försvann. Billighetsskiten breder ut sig. Tack för att jag kan handla i annan kommun!

Striden om vägutbyggnad

2013-07-26 13:07

Det här med uppgradering av vägnätet väcker känslor. Vem ska betala och varför? Vilka drar fördel av investeringarna?

När dåvarande Saltsjöbadens köping blev en del av nya Nacka kommun 1971, tog det inte lång tid innan vägar började asfalteras och gammal belysning med glödtrådslampor och skärmar i glas byttes ut.

Min barndoms gata, Movägen, fick då det här utseendet som är intakt än idag. Någon el grävdes inte ned, men de kreosotimpregnerade stolparna synes fortfarande må bra. Någon förändring av villapriserna kunde nog inte kopplas till denna vägförbättring.

Det enda som då var asfalterat, var den långa uppfarten till Ove Sundbergs hus. Jodå, han fanns på riktigt.

Att värdet på en tomt inom områden som får detaljplan stiger rejält, tror jag få bestrider. Det svider tydligen hos kommunen att det ska komma tomtägarna tillgodo någon gång i framtiden. Samtidigt ger ett höjt marknadsvärde inga nya pengar i plånboken för fastighetsägaren att betala vägavgifter med.

Måhända skulle knuten kunna lösas med att kommuner får del av reavinstskatten, den dag sådana fastigheter säljs?

Skuruparken

2013-07-23 14:39

Det skrivs en del om höga snittpriser för sommarhus i Nacka. Sverigerekord faktiskt. En miljon räcker till i snitt 14 kvadratmetrar. Inte den största av stugor kanske.

Visst har man genom åren sett hela sommarstugeområden förvandlas till villakvarter. Inte minst i Saltsjö-Boo och på Älgö. Men något ska väl finnas kvar.

Man blev ju lite nyfiken. En nyfikenhet som stillades med en sökning på Hemnet. Bockade i "fridtidshus" och sorterade svaren med de billigaste först.

Till min förvåning fylldes bildskärmen med objekt i Skuruparken. Så många samtidigt? Svaret ligger nog i JM:s nya arrenden. Fram till år 2027 ser jag att de höjs rejält, för att inte säga brutalt. I något fall med faktor 20.

Det synes som JM vill prisa bort sina arrendatorer. Kanske hänger det ihop med deras överklagande av Skuruparken som naturreservat?

Fast även år 2027 är det ju låga arrenden. Att det idag sedan är närmast 0 är en annan femma.

 
Ragnar Lindberg är Nackabo igen, och bor i Ektorp. Han har varit på annan ort i 30 år.

På NVP.se bloggar han om då och nu.

Läs de fem senaste inläggen

Sök

Här kan du söka blogginlägg.

NATUR
/Global/Nyhetsbilder/2014/April/grodpuff1.jpg

Nacka kartlägger
grodperspektiv

"Groddjuren är fridlysta"
LEDAREN
/Global/Personal/anders250.jpg

Anders Milde:
"
Inte ens Nackas klassiska skyline är ohotad."

Det nya klistras in framför det gamla
BOSTAD
/Global/Nyhetsbilder/2013/december/sjoutsiktpuff.jpg

Sjöutsikt lyfter värdet till skyarna

Vilka yttre faktorer påverkar priset?
VÄRMDÖ
/Global/Nyhetsbilder/2013/december/busskurspuff1.jpg

De tar strid för
den gröna funkiskuren

En 70 årig skönhet i förfall
KONST
/Global/Nyhetsbilder/2013/december/konstpuff.jpg

Konstchefens inredningstips

"Kvalitativ konst behöver inte vara dyr"
NACKA
/Global/Nyhetsbilder/2013/december/magikerpuff.jpg

15-åringen som
lurar skjortan av dig

"100 timmars träning"
SPORT
/Global/Nyhetsbilder/2014/februari/motneiropuff.jpg

Bajenstjärnans nya utmaning

José Monteiro ska lyfta Värmdö IF
MITT KVARTER: HENRIKSDAL
/Global/Nyhetsbilder/2014/Mars/Mitt-kvarter-Henkan-NE5.jpg

Så förvandlades Henriksdal till en borg

"Pappa tyckte att det var fint."
KULTUR
/Global/Nyhetsbilder/2013/december/Stig-Lindberg_puff.jpg

"Han drevs av
en lust att arbeta"

Stig Lindberg inpå livet
BÅT & SJÖVLIV
/Global/Nyhetsbilder/2014/April/Batgyggare-JF-puff2.jpg

"Ångbåtsinredning
på tio veckor"

Anders är av det rätta virket
KLASSIKER TILL HAVS
/Global/Nyhetsbilder/2014/April/Stjarnbaten.jpg

Överlevde glasfiber
och majbrasor

Stjärnbåten – ett levande minne från förr
KULTUR
/Global/Nyhetsbilder/2014/April/danspuff1.jpg

"Min kropp är som ett material"

Kroppsfixerad koreograf
VÄRMDÖ
/Global/Nyhetsbilder/2014/April/gaddpuff.jpg

Nu gäddrar ska det bli fisk

"Det är rena ruschen"
SPORT
/Global/Nyhetsbilder/2014/Mars/supporterkartan_liten.jpg
BOO
/Global/Nyhetsbilder/2014/Mars/Myrsjoskolan-appar-puff-NE4.jpg

Apptillverkning på schemat

Spel som kan spelas världen över
KULTUR
/Global/Nyhetsbilder/2013/december/Hembygdsforeningen_puff.jpg
FRÅGAN

Vilket lag hejar du på?
Se resultat
 
BIL
/Global/Nyhetsbilder/2014/Mars/BildtemaNE1.jpg

SÅ FÅR DU BILEN VÅRFIN

En femstegsraket
SPORT
/Global/Nyhetsbilder/2014/Mars/Rodel-NE1_liten.jpg

Drömmen om en
egen rodelbana

Hemmaplan ligger i norska Lillehammer
HÄLSA
/Global/Nyhetsbilder/2014/Mars/screening_liten.jpg

Testa dig som eliten

Träningshajpens senaste grej
LOKALT
/Global/Nyhetsbilder/2014/Mars/Strandskydd1.jpg

Strandskyddet väger lätt

Hårt tryck på kommunerna
UNG TRÄNING
/Global/Nyhetsbilder/2014/januari/140304_NvP_bootcamp_liten.jpg

Tung allsidig träning

"Tränar allt på en gång"
MODE
/Global/Nyhetsbilder/2014/Mars/NvP_Mode_liten.jpg

Killar – så klär ni er rätt i vår

"Byxor som framhäver rumpan"
VÄRMDÖ
/Global/Nyhetsbilder/2014/Mars/Fardtjanst-och-pensionarer-NE1_250.jpg

Missnöjet med
färdtjänsten pyr

"Det är inte acceptabelt"
REPORTAGE
/Global/Nyhetsbilder/2014/Mars/God-man-Benjamin-och-Catharina-NE2_liten.jpg

Många ställer upp för flyktingbarn

"Påminner om mamma"
VECKANS MEST KOMMENTERADE
/Global/Nyhetsbilder/2014/Mars/Infartsparkering_Sickla_MF1_255.jpg

INFÖR SLUSSENKAOSET

800 kronor för att parkera?
MÖTET
/Global/Nyhetsbilder/2014/februari/sahar.jpg

”Livet i fält blir allt farligare”
Möt läkaren Sahar Nejat från Nacka

Ser livet från ett annat perspektiv
SNACKIS
/Global/Nyhetsbilder/2014/februari/Duvnas-strand_LITEN.jpg

Kissbråket i Duvnäs

Mest kommenterad på webben
NOMINERING
/Global/Nyhetsbilder/2014/februari/nvpse250.jpg

Juryn: "Den självklara
digitala mötesplatsen"

NVP.se kan vinna pris
OVANLIGA BOENDEN
/Global/Nyhetsbilder/2014/januari/alternativ250.jpg

Bo på en ö – inte alls ensamt

"Det blir ju en del att göra"
NÄRINGSLIV
/Global/Nyhetsbilder/2014/februari/Akzos-tomma-lokaler2501-JB.jpg

Nackas yttersta hus
står tomt efter avhoppet

"Har aldrig varit med om det"
FISKSÄTRA
/Global/Nyhetsbilder/2014/februari/Kallan-NE250.jpg

De delar ut en
matkasse – per dag

Ministern kom på besök i Fiskis
TIPSA NVP.SE

Vet du något vi borde skriva om? Tipsa!
Jörgen Löwenfeldt, webbansvarig
Telefon: 08-55526628

MILJÖ
/Global/Nyhetsbilder/2014/januari/gift250.jpg

Din nya lägenhet
– ett sätt att rensa gift

Men bör man vara orolig?
FRÅGAN

Har du körkort och bil?
Se resultat
 
NÄRINGSLIV
/Global/Nyhetsbilder/2014/januari/forrad250.jpg

Goda förråd har blivit dyra

"Kommer att fyllas första kvartalet"
SKÄRGÅRDEN
/Global/Nyhetsbilder/2014/januari/obo240.jpg
NACKA
/Global/Nyhetsbilder/2014/januari/hyresratt455.jpg

Hyresrätterna tappar
mark – trots byggboom

S kritiskt: ”Talk is cheap”
LUNCHPATRULLEN
/Global/Nyhetsbilder/2013/april/koloni250.jpg

Behöver du lunchtips?
Här finns alla lunchpatruller

 
RSS - BLOGG
/Global/Puffbilder/RSS2.gif

Få kontinuerlig uppdatering från bloggarna genom att använda vår RSS-funktion.

RSS - blogg
SÖK PÅ NVP.SE
MEST LÄST IDAG
FACEBOOK

REKOMMENDERAT PÅ FACEBOOK

NVP.SE PÅ TWITTER

EVENEMANG

Håll koll på allt som händer i Nacka och Värmdö i veckan.

Evenemangskalendern
NVP:S NYHETSBREV

Här anmäler du dig till NVP:s nyhetsbrev, med lokalnyheter varje tisdag och torsdag.

OM NVP

Nacka Värmdö Posten
Besöksadress: Värmdövägen 205
Postadress: Box 735, 131 24 Nacka

Tel Annons: 08-555 266 10
Tel Red: 08-555 266 20
Fax: 08-555 266 41

Mer om tidningen
Tipsa anonymt
Facebook
Twitter
RSS-flöde

ANNONS

Björkved

Fin torkad björkved 3m3, 30 cm, travad och hemkört på pall. 070-2151550

Se fler annonser
SUDOKU
/Global/Puffbilder/sudoku250.jpg

Spela det omtyckta spelet Sudoku på NVP.se. Klicka på länken nedan för att spela.

Spela Sudoku
COOKIES

NVP.se nyttjar cookies för att underlätta användarens aktiviteter. Det gäller både redaktionellt och kommersiellt material. Om du vill veta mer eller stänga av cookies på din dator, klicka på länken nedan:
Minacookies.se

 
 

Creative director: John Bark | Formgivare: Ivica Prgomet

Producerat av