FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Diana

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
29 januari 2015

Tack och hej!

2014-11-20 14:00
Det är fler än jag som förundras över kommunala beslut, hur de tas och när i tiden de kommuniceras. Särskilt sedan Langby lämnade rodret.

Att gnälla på lokala politiker är sällan produktivt. Bättre att engagera sig. Jag kommer att göra det i Nackalistan (NL).

En konsekvens är att skriva här blir uteslutet. I bästa fall blir jag en av de som NVP har att granska. Då får inga redaktionella band finnas kvar.

Så efter fyra år och ett par hundra inlägg säger jag tack till alla de som orkat läsa. På återhörande i någon form. Hopppas jag!

Jag har läst din blogg med glädje! En bra mix av gammalt och nytt. Tråkigt att du slutar blogga, men samtidigt glad att du engagerar dig politiskt i Nacka och Nackalistan. Dina sunda värderingar och ditt hjärta för Nacka är också en bra mix. Efter allt man läst i NVP de senaste veckorna om T-baneavtal som saknar analyser, fastighetsförsäljningar som inte är förankrade hos alla folkvalda politiker, en brutalt kraftig förtätning av centrala Nacka, så kraftig att barnens idrottsplats delvis försvinner, exploatering i Ryssbergen ännu mera utöver det brutala ingrepp som Kvarnholmsförbindelsen gjort i Nackas enda urskog, och nyckelbiotop. Sist men inte minst, det demokratiska underskott som drabbat Nackaborna. Har pratat med flera Nackabor som ångrat sin röst på Nackaalliansen (MFPKDC) efter allt dem läst i NVP efter valet. Tänk om det fanns en ångervecka eller bytesrätt? 4 år går fort och snart får vi rösta igen. Lycka till i politiken!

Bravo! Inte att bloggen upphör ,utan för att du vill kämpa för ett bättre Nacka.Det är viktigare än någonsin nu i tider då de etablerade politikerna skiter i vad folket vill.

Tack för många bra och intressanta inlägg-jag har läst nästan alla. Jag hoppas och tror att du kan bidra till att Nacka kommun blir en bättre kommun.

Du vet att Nackalistan har två röster säkrade här nästa val...

Jag ser fram emot att få höra mer av dig, i egenskap av politiker. Med din fantastiska lyhördhet och iakttagelseförmåga, blir du ett välkommet inslag i Nackapolitiken. Det är sådana som du som kan göra skillnad för oss medborgare. Jag önskar dig varmt lycka till! PS. Jag har länge trott att det är du som skriver under signatur "Nackabo", men så är det tydligen inte. DS

Bra Ragge! Din morfar den gamle riksdagsmannen, som du tyvärr inte hann träffa, sa alltid till oss flickor,"ni har inte rätt att gnälla över politiska beslut,engagera er och gör något istället." Han är nog väldigt stolt nu och ler i sin himmel (fast han hade nog önskat att du valt S istället!) Kram Moster

Fröken, ordna detta!

2014-11-07 21:45
Okej, kanske ska jag vara tyst. Eller sannolikt ska jag vara det. Har man gått i skolan på lördagar och lärt sig att ställa upp på rad i kapprummet för att bli hämtad av läraren, är trovärdigheten i fara avseende moderna skolfrågor.

Men ikväll hade jag förmånen att få äta middag med en nära släkting. Lärarinna, duktig sådan tydligen. Förestelärare heter det visst numera. Hon kikade på mobilen vid förrätten, la ner den, men blev uppringd vid efterrätten. Något akut anade jag, en småbarnsmamma får ju sällan slappna av.

Det var en förälder till en av förstelärarens elever, som undrade varför hon inte svarade på sms. Det som sändes vid förrätten. En fredag kväll.

Jag trodde hon skämtade, men det var på allvar. Blodigt allvar. Någons lilla sockergryn hade glömt sina läxböcker hos en klasskamrat. Föräldern menade att det var frökens uppgift att magiskt förflytta dessa till den elev som slarvat bort dem.

Tyvärr var detta hennes vardag. Och för all del helgdag. Numera anser föräldrar att de som "kunder", kan de ställa vilka krav de vill. När de vill. På allt och alla. Utom sin egen ofelbara avkomma.

Jag blev bekymrad. På allvar. Anar att PISA-resultaten inte beror på storleken på klasserna, utan storleken på föräldrars egon. Min generations oro när mor och far kom tillbaka från föräldramötet, synes ha ersatts av något helt annat.

Så jag kunde inte vara tyst.
 

Haha... Vilken nolla till förälder! Snacka om att inte bry sig om sitt barn! På allvar, vilket pucko till förälder... Stackars barn.

När mina barn var små så var "Hem och Skola"föreningen stark ,och jag tyckte redan då att en del föräldrar var väldigt beskäftiga.Jag för min del lät lärarna sköta jobbet utan min inblandning.Det var dom som kunde jobbet och inte jag.

Det där med hund i bilen

2014-10-31 18:11
Det blev en snabblunch idag från luckan i väggen hos McDonald's här i härheten.

Det slog mig att det var nog på dagen 41 år sen jag åt min första Big Mac på Kungsgatan. En meny med glass och kaffe gick på under tian då. Men det var kanske inte var jag funderade mest på.

Bilen framför hade en dekal med texten "HUND I BIL". Så, ja, okej, men vad är syftet? Att man ska hålla särskilt avstånd? Att man inte ska bli skrämd om någon skäller?

Jag fattar inte riktigt varför. Kanske någon klok kan hjälpa mig? För man lämnar ju aldig en hund i bilen, som uppväxt med hundar sitter det i ryggmärgen.

 

Hoppsan Trafikverket!

2014-10-30 13:52
Nya påfarten i Björknäs verkar fungera bra. Själv uppskattar jag att slippa vrida huvudet halvt ur led vid stopplikten på den numera stängda påfarten.

Men det betyder också att traktorer och andra långsamtgående fordon kommer upp på Värmdöleden lite tidigare än förut. Så skyltarna för "motorväg upphör" borde självklart flyttats för att markera detta. Men det har tydligen ingen tänkt på.

Förresten - borde inte den stängda påfarten göras om till en tillfällig infartsparkering, den som ligger granne där ser mer än välfylld ut?
 

Lindebergs bageri har öppnat

2014-10-23 15:05
Premiär ska det nog inte kallas, men kanske genrep? Skylt saknas utanför bageriet och dörren med trasig ruta får man själv dra åt sidan. Inne luktar det snarare av torkande silikon, än en doft av nybakat.

Men det skrämmer inte bort besökarna, kön ringlade från dörren till disken. En kö som ständigt fylldes på under mitt besök. Vid ett flertal av de små furuborden satt fikande gäster, vid disken såldes bröd och bullar i en rasande takt. Bröd som bar alla tecken av hantverk.

Provade en kanelbulle själv, saftig och med en tydlig smörsmak. Som sig bör för 23 kr.

Med en riktigt entré, bättre produktexponering och för all del en tydlig doft av nybakat, så kan det här bli en lokal succé. Orminge centrum behöver något som får det att bli värt en omväg.
 

Flykten från Älgö

2014-10-22 15:08
Som många andra, kikar jag på Hemnet då och då. Ibland för att drömma mig bort lite grann, ibland för att se vad som händer i närområdet. Det rapporteras om sjunkande villapriser i Nacka, trots ett rekordlågt utbud. Södra länken/Slussen någon?

En sökning via Hemnets karta visar dock på ett oväntat stort kluster av objekt på Älgö. Förmodligen finns det flera förklaringar, men fiaskot med vägbyggen, konkurser och fastighetsägarnas därmed ökade kostnader, gissar jag är på topplistan.

Märker också att jag sitter kvar i gamla tankar. På mellanstadiet hade vi en klasskamrat som bodde på Älgö. Vi tyckte synd om stackaren, som när vi klev av tåget och gick hem, var tvungen att vänta på den gula Björknäsbussen för fortsatt transport mot bostaden. Bussen gick inte särskilt ofta, men alltid enligt tidtabell. Var Saltsjöbanan någon minut sen, hade Älgöbussen redan åkt. 35 minuter till nästa.

Vad jag förstår av en insändare här, har Älgös busstrafik inte direkt blivit mer frekvent. Och de gamla tankar jag sitter fast med, undrar fortfarande varför man ska bo på Älgö. Jag behöver nog åka dit för att förstå. Dags att planera en liten utflykt.

BILD: HEMNET/GOOGLE
 

Konstigt på taket

2014-10-15 15:16
I budgeten för skattefinansierade byggnader, brukar en procent av kostnaden reserveras för konstnärlig utsmyckning. I kommunala projekt är det inte ovanligt med en lokal konstnär. Trevligt så.

Men hur tankarna gick när kommunen valde konstverket på den här fritidsgården, granne med Nacka forum, är jag inte klok nog att begripa. Kanske ventilationsteknikern bodde i Nacka?

Min fundering blev istället hur mycket extra energi frånluftsfläkten förbrukar. Och att jag uppenbarligen inte är konstnärligt skolad.

Möjligen kan konstverket ha sin grund i fritidsgårdens namn: "2:an". I den vinkel bilden är tagen, kan kanske en tvåa anas.

Tydligen har flera i byggnadens målgrupp tagit namnet till sitt hjärta och raskt döpt om den, utan att för den skull tappa bort siffran. Eller siffrans betydelse. Nummerbaserad namngivning kan ha sina risker i ett ungt sinne.
 

Var finns vattenverket?

2014-10-08 17:14
Innan Saltsjöbadsleden byggdes, gick all biltrafik från Saltis via Duvnäs och ut vid dagens Preem-mack. Ja, för de som inte genade via Storängen och Lillängen och kom ut vid brandstationen. Som min pappa.

I många år hette den Saltsjöbadsvägen, numera namnändrad till Vattenverksvägen.

Så man blir ju lite nyfiken. Var finns vattenverket?

I Långsjöns västra ände mot vägen, nära jättebutiken som kränger plantor, finns rester av en fiskodling. Kommunen tog över och lär numera rena dagvatten där. Det är väl inget vattenverk?
 

Nackas dricks vatten kom från Långsjön innan Nacka anslöt sig till Stockholm vatten och Mälaren. Det fans ett vattenverks anläggning där nu Blomsterland finns idag.

Intressant Matts, tack! Vet du när vattenverket revs, för det fanns väl inte innan namnbytet av vägen? Kan det vara en kommunal flört av historiska skäl att byta namn?

Vem ska driva bebyggelse?

2014-10-06 14:48
SVT berättade förra veckan om att Hongkongbaserade MTR, som bl.a. kör t-banan här, vill vara med i processen kring allt det som byggs i anslutning till spåren. Det blev en snackis på en arbetsplats här i Nacka.

Åsikterna gick brett isär om det var bra eller inte. Få visste att det var Saltsjöbanan som också drev infrastrukturprojekten nära rälsen. Vägar, VA, el, tomtförmedling. En Älgöbo ville gärna se den ordningen igen.

För att skapa köpintresse, lade man till prefixet "Saltsjö-" här och var. Vem kan säga att t.ex. Saltsjö-Järla har något med Saltsjön att göra?

Vad jag inte visste, var att Saltsjöbanan drev dessa projekt även ganska perifert. Skogalund t.ex. I en Facebookgrupp postades denna faksimil från DN 1937. Notera telefonnumret "Ektorp 1 07" till det lokala ombudet.

Många nya grannar i området flyttar hit för att deras barn inte ska växa upp innanför tullarna. Någon mäklarannons med texten "Rosor på kinden och solsken i blick" har jag dock inte sett. 
 

Jag växte upp i Skogalund i ett hus som pappa byggde och där umgicks alla,från arbetarungar som vi,till direktörsbarn.Likadant var det i skolan .Vi hamnade där vi blev placerade helt enkelt,det var lika för alla oss ungar.Sen efter 9an skingrades vi och bara en av lekkamraterna tog studenten,men det gjorde ju inget,vi fick jobb direkt efter plugget allihop!Själv hamnade jag i resebyråbranschen i 47 år,och en del av oss träffas än.

Ilska om väg i Boo

2014-09-30 14:34
Det blev extrajobb i helgen. Min kusin, boende på Galärvägen, hade fått en leverans med kranbil. Lasten var dumpad 50 meter från anvisad plats. Flera ton behövde bäras.

Det visade sig att kommunens "förbättring" av Galärvägen numera även omfattar stora granitstenar i kanten mot den nya cykel- och gångbanan. Den som ska gå till förskolan som inte byggs.

Konsekvensen av alla stenblock är att en tvåaxlad lastbil numera inte har plats att backa in på en tomt som förut. Eller att vanliga bilar inte längre kan mötas på vägen. Grannarna var förbannade.

Så när man i dag, med värkande rygg, läser i rykande färska Stadsbyggnadsnytt att kommunen hävdar att: "... vägarna anläggs, förstärks och breddas...", så känns det som ett digitalt långfinger i ansiktet.

Att bilar kan mötas som förut är väl en hygienfaktor, kommunen?
 

Grattis på namnsdagen, hoppas ryggen känns bättre idag!

Två daggar efter att du skrev det här skickade kommunen ut en traktor som puttade lite på stenarna. Men en dm mer utrymme löser inte grundproblemet, bilar kan inte längre mötas. Blir det dagis, är kaoset garanterat och vi får våra tomter sönderkörda.

O'Learys i Gustavsberg - oväntat bra

2014-09-29 12:55
Mina förväntningar var inte höga. Inte alls. En sportbar på Värmdö en lönefredag. Varför skulle vi träffas där?

Men middagen hade betydelse och eventuella geografiska betänkligheter fick läggas åt sidan. Den korta promenaden in i det rätt nedgågna centrumet fick inte humöret att stiga. När några gäster ramlade ut genom dörren från Kinakrogen, blev nog ingen av oss förvånad.

Så kom vi fram. Lokalen var fräsch, nyrenoverad och luftig. Det här kunde bli något. Vår servitör Robin lyckades direkt visa att han kunde det här och gillade sitt jobb. Varma popcorn ställdes på bordet.

Förrätten, några ljumma bitar mozzarella, vilande på ett hav av nachos kändes som en del av konceptet. En del jag inte kommer att sakna. Så kom varmrätten. Valde en pepparstek, vilken är svår att misslyckas med.

På tallriken låg en rejäl köttbit med en liten flagga istoppad, som markerade "medium rare". Skar i köttet och insåg att kocken var skicklig, perfekt grillad precis som önskat. Den följande tuggan avslöjade att det var bra kött. Väldigt bra. Förmodligen den bästa köttbit jag fått serverad på flera år. På en sportbar. Vad glad man blir när något är så mycket bättre än förväntat. 

Det var en rätt hög omsättning av gäster vid borden runt om oss. Vi gissade att många Gustavsbergare gärna går dit för en god middag till ett rimligt pris, inte för att öla framför de många och stora tv-apparaterna.

Värt ett besök alltså. Har du tur, serverar Robin. Eller som han uttryckte det: "Jag jobbar på förskola ibland, skillnaden är inte så stor".
 

Väg 222:s nya påfart i Björknäs

2014-09-26 14:22
Såg att Värmdövägens nya rondell i Björknäs nästan är klar. Anar att det är en efterlängtad trafikåtgärd. Köerna över bron lär den kanske inte lösa, men väl det som kallas "klassikern", alltså påkörning bakifrån av de som stannar vid dagens stoppstreck.

Jag lyckades själv buckla till min mosters folkabubbla så, när körkortet var två dagar gammalt. Vid Skurubron. Det var antingen väldigt snällt eller väldigt modigt att låna ut sin bil till en färsking. Tack för det moster!

Bälte på bussen

2014-09-24 11:08
På bussen igår hände det. Passageraren i sätet brevid satte på sig bältet. Det har jag inte varit med om förut, fast lagen säger att så ska man göra.

Det finns ju en pedagogisk utmaning i att något som är olagligt när man sitter ner, helt plötsligt blir lagligt om man ställer sig upp.

Å andra sidan har jag en bekant som är brandman. Han har åkt på flera bussolyckor. Han har alltid bältet på sig, efter de syner som mött honom i yrket.

Ungdomens källa

2014-09-14 11:52
Redan som liten grabb på 60-talet, lärde mina föräldrar mig att visa respekt för valdagen. Inte med ord, utan med det allvar som visades. Det dög inite med vilka kläder som helst vid besöket i vallokalen och inte fick jag följa med bakom skynket och se när valsedlar stoppades i kuvert. Valhemlighet blev ett nytt ord för mig.

Det sitter nog i fortfarande. Så morgonens besök i vallokalen vid Skuru skola kändes viktigt. Inte minst på kommunal nivå. När Langby försvann, följde tydligen en hel del ödmjukhet med ut genom dörren. Tyvärr. Vid detta val såg det inte ut som det brukar i mina kuvert.

Röstar man när vallokalen öppnar, är man intressant nog bland de yngsta i lokalen. I alla fall bland de som röstar. Det händer inte så ofta numera. Kanske jag därför kan ursäktas för att ha shorts denna indiansommardag.

Forums torghandlare

2014-09-09 14:41
Ibland funderar man på hur Nacka forums centrumledning resonerar. Visserligen fanns det döda utrymmen under rulltrapporna och hyresintäkterna från ordinarie butiker sviktar som bekant.

Men att då hyra utt till moderna tiders nasasre, mobilkrängarna, blir inte helt lyckat.

De unga säljarna är helt beroende av provisioner och känner sig därför tvingade att ragga på potentiella kunder, som bara råkar befinna sig i närområdet. Ofta på ett vis som ger en inte helt behaglig Hötorgskänsla.

Forums kunder undviker ibland att ens gå där. De stora operatörerna med ordinarie butiker som granne tappar intäkter. Allt för närgången uppmärksamhet från de provisionstörstande avvisas med elaka ord.

Det här är inte kul för någon. Mer än ägaren av mobilkrängeriet.

Lokala sevärdheter

2014-08-27 17:23
Tusentals gånger har jag kört under Saltsjöbadsledens viadukt över Värmdövägen. Men aldrig gått där, förrens idag.

Min framruta sprack efter ett stenskott och jag lämnade in bilen hos bilglasfirman i Skvaltan. Promenad hem och viadukten passerades.

Till min förvåning var det ett imponerande arbete i granit. Inte bara släta stenar, utan även mönster med omgångar av mer profilerade stenar.

Vackert. Inte har man sett det. Man slarvar med att titta sig omkring på hemmaplan.

Kebab i Skogalund

2014-08-11 12:32
Skogalundkiosken har varit stängd länge. Den gamla Sibyllan försökte byta utbudet några gånger, från kebab till pizza. Men det funkade tyvärr inte.

Nu har någon renoverat kiosken och en ny skylt mot Värmdövägen avslöjar att kebab serveras. Få verkar känna till detta, för vid lunchen idag fanns inte en enda gäst där.

Hoppas det tar sig, för kebab smakar som bäst när det gått precis lagom tid från att en tidigare kund fått sin del av köttrullen avskuren. Kul att någon vågar satsa!

Helikopter i Ektorp

2014-07-31 11:26
Det har dånat från himlen ett tag nu. Flera timmar faktiskt. Först tror man det är polishelikoptern som väntar på busar på väg över Skurubron. Men den här har inte samma maffiga ljud.

Dags att kika på vad det är alltså. Det visar sig vara lyft av byggmaterial till taket på Nacka sjukhus. Överst på fastigheten pågår något, måhända ett nytt system för luftkonditionering.

Det är väl en del av arbetet med renovering av den ganska eftersatta och dåligt utnyttjade fastigheten. Ingen i närområdet kan missa vad som pågår.

Men om det nu är billigare med en helikopter istället för en kran, borde det vara ett kortare arbete. Hoppas jag.

Självklart borde det vara så. Och för oss som har anhöriga i sjukhuset så är det en lisa att vara där. Mycket tystare än i resten av Nacka-Värmdö. Bättre än på landet faktiskt. För att inte tala om när helikoptern lyfter eller landar i Mölnvik. Rakt över alla som handlar. På Södersjukhuset är det värre med helikoptrar. Också.

För mig får ambulans helikoptrar låta hur mycket som helst ......jag är trött på allt gnäll om allt Det är väl kanon om företaget som fixar sjukhuset har billigare alternativ till kranar Slutändan är det mina och dina skattepengar

Jag kan ju meddela att jag är en dom som renoverar Nacka Sjukhus. Det finns ingen annan möjlighet än helikopter lyft efter sjukhus personalen vägrar hänvisa sina fordon bort när vi ska köra med kran, dessutom finns det ingen kran som når upp till högsta etapp. Surt å se att våra skattepengar går till egoistiska å lata sjuksköterskor/doktorer

Hemska värme

2014-07-25 14:57
Jodå. Isen i glaset smälter fort. Det är svettigt i bilen. Gräsmattan är helt gul. Jag fattar.

De flöden jag följer på sociala medier synes ha drabbats av kollektivt värmeslag. Så även deras författare.

Väderminnet verkar vara väldigt kort och selektivt. Vilket kanske är bra. Fast en och annan skulle förmodligen må bättre med några referenser kvar i minnet.

Så jag visar en bild från Ektorpsvägen. Tagen för inte alls särskilt länge sen. För att kyla ner pustandet lite.

Hyr med marginal

2014-07-21 09:20
Det är naturligtvis oerhört praktiskt att ha en uthyrare av maskiner och verktyg i kvarteret. Särskilt om man bor i ett hus byggt 1895. Hyrpoolen har funnits i Ektorp i sådär 25 år och nyligen flyttat från Värmdövägen upp på Ektorpsvägen.

Tidigt i morse var jag där, för att slippa en dygnshyra till på en maskin. Inga problem med det.

Men något glänste lite mer än allt annat. Den feta BMW:n.

Om jag nu hade varit en av de bröder som slitit i många år och skapat detta lönsamma bolag, hade jag nog också leasat en roligare bil än den jag har idag.

Men jag skulle inte ha parkerat den under firmaskylten. Precis där alla kunder tar sig in. Och funderar på dygnshyrans storlek.

Jag såg en gång en Porsche i miljonklassen som var märkt med "Nackahälsan". Som tur är har jag en annan vårdcentral.

jante, gud så farligt! jävla sossar!!

Det är omdömeslöst av en företagare att i anslutning till sin verksamhet skylta med dyra lyxbilar. Jag minns när jag för några år sedan letade hus och det var mycket känslor och uppgivenhet över lockpriser och budgivningar som skenade i väg. Det stack lite i ögonen på mig med de mäklare som körde lyxbilar. Har en bekant som är mäklare, han kör en välbehållen gammal Volvo i tjänsten för att vara diskret och har flera fina bilar privat.

Flytväst eller ej

2014-07-10 12:27
Det är underbara dagar nu för oss som är kvar hemma. Många tar sig ner till något vattendrag för lite svalka, så även min gode vän och jag.

Båda kände vi oro när den lilla båten med barnen i, passerade framför oss på väg mot bryggan. Vattenlinjen gick farligt nära relingen och ingen ombord hade flytväst.

När jag växte upp, hade man sällan hjälm när mopeden användes och aldrig när man cyklade. Men flytväst gällde. Alltid. Så det var kanske en del av arvsmassan som fick oss att reagera. Så gjorde även en medborgare som stod på bryggan där båten la till.

Okej, han kunde ha formulerat sig elegantare. Och den som framförde båten borde kanske inte ha använt ekonomi som argument för att inte bruka flytvästar. Det blev inget bra samtal parterna emellan. Inte alls. Delvis var det dock underhållande.

Minnen från ett studiebesök för dryga 40 år sen bubblade upp. Flytvästdepån där man kunde låna flytvästar för en symbolisk summa. Fanns den kvar?

Jodå. Livräddningssällskapet håller samman de kommunala depåerna. Brandstationerna i Nacka och Värmdö är våra platser. Tänkt för tillfällen som detta. Det borde fler känna till. Uppenbarligen.

Bussigt

2014-07-04 20:34
Det där med att säga tack till ett företag är inte alltid så enkelt. Eller ja, det är nog enkelt men tydligen svårt för företaget att hantera.

Tidigare i år åkte jag med en buss till Slussen. Nu medan man ännu kan. Arla morgon. Man vet att det kan bli trångt, ryckigt och kanske även ståplats.

Så inte denna gång. Chauffören framförde fordonet som om han körde en limousine på Manhattan. Lika elegant i 222:ans bussfil som på Stadsgården. Inte ett ryck, ingen tvär inbromsning. Inga blockerade filer. Han körde obegripligt behagligt.

Själv råkar jag ha "hävdvunnen rätt" att yrkesmässigt köra de allra största fordonen. Men det här konststycket hade jag inte klarat av. Så jag noterade bussnummer, linjenummer samt klockslag och skrev till SL för att tala om hur bra han körde.

Det var flera månader sen. Ingen hörde av sig. Tråkigt nog.

Är det så att företagen planerar för att hantera klagomål professionellt, men inte klarar beröm? Kanske Nobina inte fick veta. Trist för föraren i så fall. Han var värd all uppskattning.

Sedan slutet på augusti 2011 driver Keolis busstrafiken i Nacka och Värmdö. Det skulle vara mycket intressant att få veta vem av mina kollegor som gjort denna insats. Vänligen hör av dig igen till SL eller Keolis och begär svar.

Nätfynda

2014-06-26 20:06
De blir allt fler. De där digitala fyndlådorna. En del är rena guldgruvor, andra har kanske en mer personlig ton.

Nacka kommun driver Lokalhistoriskt arkiv, som innehåller en rad fina bilder. Ha lite tålamod med navigeringen, det är inte helt självklart hur man letar sig fram. Men det går.

På Facebook finns t.ex. gruppen "Du vet att du är från Nacka va?", där många lägger upp allt från klassfoton till gamla kartbilder. Många igenkännande leenden när man bläddrar igenon bilderna där.

Klippet ovan från NVP:s föregångare, Nacka Saltsjöbadens tidning, fick minnen från lågstadieluncherna att blomma upp. Det var ju en tid när alla skolor serverade samma rätt. Levergrytan var nog allmänt hatad, man fick inte lämna matsalen utan att ha ätit upp.

Fast på fredagar fick Saltiseleverna glass. Nacka kommun fanns ännu inte och Saltsjöbadens köping hade kanske en högre budget för skolmat. Ingen mattant behövde tvinga ner den i oss. Puckstång vanilj tror jag serverades.  

Bättre samvete - för halva priset

2014-06-17 13:16
De började dyka upp här och var. De där mindre, bruna soptunnorna. Jag hade sett dem, men inte gjort något mer än så.

Det visade sig vara oklokt, när en väsentligt yngre släkting ställde frågor om återvinning inom kommunen i allmänhet och vad jag gjorde i synnerhet.

Med lätt rodnande kinder sa jag något om ÅVC vid Skurubron, som tyvärr bara har öppet tre av veckans sju dagar. Från lunch. Men att jag faktiskt hade deponerat elektronikavfall där.

Det räckte inte. Inte alls.

I annonsen i dagens papperstidning och även på sin egen webbplats, missar kommunen att tala om att en extra tunna för matavfall halverar tömningspriset på den gröna tunnan. Den bruna töms utan kostad och kan hyras för bara 100 kronor per år.

Sånt är också bra att veta. För de som inte övertygas enbart av hur långt en biogasbil kan köras på en påse matavfall. Vi andra måste leta upp prislistan. När kommunen gör en poäng av frivilligheten att delta, tror nog få att priset går ner.

Men nu står de här.

Svagaste länken

2014-06-10 15:08
Veckans andra dag. Veckans andra stängning av Södra länken. Irritation har ersatts av uppgivenhet.

Senast jag bodde i Nacka, var det där med köer inget man behövde ta hänsyn till. Vid morgonrusningen fanns Värmdöledens köslut vid Henriksdalskurvan. När det var som värst. Först där började bussfilen.

Jag försöker åka buss så ofta det går. Men ibland är bilen ett måste. Såna dagar ser min morgonrutin helt annorlunda ut numera. Jag börjar med att starta appen Waze i min telefon. Trafikäget och hinder visas. I realtid. Gratis är det också, finns både för Android, Ios och WP8. Värd att prova, aktuell status visas som på bilden.

Det hela känns igen från tiden som it-chef, när webben var ny. För sådär 20 år sedan. Marknadsavdelningen laddade upp allt för tung grafik och video, i förhållande till vilken trafik som kunde hanteras. Allt blev en trög smet.

Marknad skulle ju "bygga community", men hade räknat fel på hur mycket data som skulle fram. Numera görs sällan sådana misstag i internetprojekt. Misstagen verkar ha bytt arena, till den där man "bygger stad". 

Förresten, varför heter det köslut? Köbörjan vore ett bättre ord.

Det är klart att det heter köstart där kön börjar, det är bara efterblivna trafikreportrar som inte begriper detta.

Vi på "Henkan" har det inte lätt att komma hem .Svårt att komma in i innerfilen när man kommer från Sickla köpkvarter när det står 10-15 bussar efter varandra.Hur det ska bli med den kommande bussterminalen med alla stressande resenärer törs vi inte tänka på.

Sparkcykel söker sin ägare

2014-06-04 16:27
Den har stått där vid vägkanten någon vecka. En liten sparkcykel, som börjat rosta en aning. Så lite stålull och en lekkamrat är vad som saknas.

Vet du vems det är? Den står lutad mot staketet vid Edinsvägen 15 i så fall.

Pappa dammar av grillen

2014-06-03 16:29
Den har bara vilat lite. Den gamla korvkiosken vid Skogalund. Pappas grill var det senaste, men uppenbart inte sista, namnet.

Senast de serverade kunder, kostade dagens lunch 54 kronor. Det var innan jag flyttade hem till Nacka igen. Nu pågår renovering och alla träarbeten på utsidan ersätts med nytt tryckt virke.

Kanske är det inte pappan själv som ska återlanseras, så både det nya namnet och smakinriktning är okända.

Hur som helst, fasaden stryker mot Värmdövägen och p-platser har de utanför dörren. Riktigt bra Take-away, som kan bokas med en app, vore härligt. Annars kan man alltid sitta på den nyrenoverade verandan och räkna bilar.

Nu rullar studentflaken igen

2014-05-28 16:22
Något lät som det inte brukar i min lilla bil för en timme sen. Ett dunkade ljud störde. Hur var det nu med min nybilsgaranti, gäller den än?

Men idag var ljudet gratis. Årets första studentflak rullade förbi och lyckan på flaket var påtaglig. Så även ljudvolymen och den efterföljande dimman av kolsyrade drycker i luften. Som sig bör.

Att det var kyligt verkade inte bekomma någon. Och vem kan lägga sordin på stämningen en dag som denna. Grattis och lycka till nu, alla studenter!Sushi till reapris i Ektorp

2014-05-23 14:45
Det lönar sig att läsa NVP som papperstidning. Också. I det senaste numret finns en annons, som utriven gav halva priset på all sushi hos det precis nyöppnade stället vid Ektorpsrondellen. Eller Duvnäsrondellen, som den hette förr. Ett träd skymmer skylten, men de finns där.

Sushibutiken ligger i en fastighet på Duvnässidan. Mitt emot pizzastugan. Fri parkering utanför dörren, en liten uteservering finns och en fräsch känsla har de där inne.

Lunchen blev en tiobitars lax- och räknigri. 53 kronor var det facila priset idag och imorgon. Bra sushi dessutom. Möjligen kan man undra om det japanska köket förespråkar apelsinskivor som dekoration. Men de gick ju att peta bort.

Jag kommer gärna tillbaka. Glad att hitta bra mat på gångavstånd. Prova du också, alla verkar få halva priset idag. Och i morgon lördag. Men ta med kontanter, det tar någon vecka innan de har kortläsare.

Bli inte sjuk utan id-kort

2014-05-15 20:32
Nacka sjukhus har numera flera hyresgäster. En är Aleris med sin närakut, landstinget med Ektorps vårdcentral är en annan. Besökte nyligen den senare.

Det borde varit probemfritt, de fick ju Sicklaöns högsta betyg bland vårdcentralerna. Tidsbokning via webben. Gångavstånd. Allt var enkelt. Ända tills jag skulle betala för besöket.

Fastighetsägaren, Locum, har en gemensam reception. Och bemannar densamma. De sköter kassan, även för vårdcentralen. Förmodligen ett praktiskt arragemang. Om man har ett id-kort i fickan.

Eftersom receptionen bara ska utföra ett rent kameralt uppdrag, undrade jag varför id krävdes. Svaret innehöll saker som "...om läkaren ska skriva ut stark medicin...". Eh, jaha?

Det finns ju ingen garanti att det är samma person i väntrummet, som betalat för besöket. Redan där var arrangemanget märkligt. Andra frågor dök upp i skallen, t.ex. den om patientsekretess. Eller om en läkare kan delegera ut ansvaret för id-kontroller till extern part.

Nu är jag inte den som låter avsaknad av ett id-kort hindra ett läkarbesök, det gick utmärkt att betala efteråt. Men helt friskt var det inte.

Nybakat körkort

2014-05-08 14:21
Plötsligt sjukdomsfall? Tekniskt fel? Soppatorsk? Teorierna var flera om bilen som nyss stod stilla mitt i körbanan, vid Ektorps cenrum.

Det visade sig vara en kund hos Gateau. Den något ovanliga placeringen av bilen, lär ha berott på en önskan att slippa köra runt parkeringen efter avslutat inköp.

Jag kan avslöja att så rykande färskt är inte deras bröd, att särskilda transporthänsyn måste tas. De bakar inte i Ektorp längre. Numera kavlas degarna i Slakthusområdet.

P-rutor är inget för en del kunder på Gateau. Vissa tycker sig vara lite finare än andra. Så pöblen kan vänta på att de blir klara.

I väntan på bussen

2014-05-06 16:59
Vi gör lite olika saker när vi står i kö vid Slussen. En del pillar frenetisk på sin mobil. Andra bläddrar i en tidning. Själv brukar jag betrakta min omgivning. Möjligen för att förtränga det faktum att läsglasögon kanske, möjligen, eventuellt skulle kunna behövas. Om tio år eller så.

Nu behöver man inte vänta länge på 471:an i rusningen. Det går en tur österut var sjätte minut. Men det hindrar inte SL från att vilja folkbilda oss resenärer. Om hur man står i kö t.ex.

Men vid 471:ans hållplats blev det lite konstigt. Ska man följa skyltens direktiv, skulle vi alla köa med ryggen mot bussens framdörr. Och liksom backa ombord.

Måhända vill SL särskilt skilja ut denna linjes resenärer. Eller se hur lydiga vi är. För de har väl inte tagit fel skylt?

Ektorp(s) centrum

2014-04-30 20:20
Under ett valår matas vi med politiska budskap. T.ex. det där om "mindre klasser". Jag är inte helt övertygad om att det är nyckeln. Det är storleken på läraren. I någon slags mental mening - lärarens auktoritet.

Jag hade förmånen att ha en svensklärare på Samskolan, som väl uppfyllde detta kriterium. Vi tog (nästan) allt han sa och skrev för sanning. Då fanns det ingen förälder som mejlade rektor eller Skolinspektionen, när hans rödpenna hade glött. Färgen från pennan hamnade snarare på våra egna kinder. Vi hade slarvat.

Han hade några käpphästar. En var bruket av genetiv-s vid ortnamn, när de stod i "etablerad förbindelse" med ord som hamn, centrum eller län. 

Regeln var ganska enkel, alltid ett s när orten slutar på konsonant. Utom för Kalmar och Falun, det skulle heta Kalmar län och Falu koppargruva.

Möjligen har regelverket ändrats, men jag saknar ett genetiv-s på neonskylten ovan. Och lärare vars kompetens inte regelmässigt ifrågasätts.

 

Jag undrar lite om inte svensklärare är fel. Det är väl svenskalärare som avses. Eller ska man lära sig att vara svensk?

Om man kan svenska (som bloggaren verka kunna), vet man att det heter svensklärare. Inte svenskalärare.

Galet

2014-04-17 11:38
Satt på buss 471 igår. Bläddrade i en gratistidning, den där som inte delas ut i brevlådorna. Många annonser såklart, det är ju levebrödet.

Copywriters på reklambyråerna vill gärna fånga vårt intresse. De väljer noga bland ord och typsnitt. Att något är "galet", anses som en god egenskap.

För en gångs skull känns det som en annons som verkligen beskriver priset korrekt.


Glad påsk!

Det var tydligen bättre förr!

Bänkad

2014-04-09 19:59
Även om buss 449 tar en liten omväg in till stan, kan det vara en snabbare resa. För när Södra länken stängs allt oftare på mornarna, blir även Värmdövägen en lång bilkö. Då visar det sig vara smart att åka lite österut först, för att ansluta till bussfilen på 222:an vid Skurubron.

Många ombord verkar vara stammisar och det hejas på bekanta ansikten och även chauffören får ibland ett god morgon. Trevligt.

Skurusundsvägen är krokig, så man hinner kika omkring i grannskapet. Vid Anna Visborgs bleknande minne återstår bara två bottenstockar i diket av den forna busskuren. Hållplatsen heter Kungshamn.

Någon har där ställt ut en rejäl bänk som alternativ. Förmodligen en attraktiv sådan, för den kedjades fast i en stadig tall. Nu är tallen nersågad, kraftledningsgatan rensas.

De som väntar på bussen här, hoppas jag får fortsätta kunna sitta ner ändå.

Dubbel omtanke

2014-04-06 16:16
Jag var i Finntorp i för ett tag sedan. Av misstag. Skilda uppfattningar om vad Gamla Värmdövägen egentligen är, förvirrade de som skulle mötas.

Helt i onödan var det inte. Medan jag väntade, såg jag butiken märkt MT i skyltfönstret. En butik för yrkeskläder, en plats där även vi inte särskilt professionella kan handla riktigt tåliga kläder till bra pris. Slog till på några svarta t-tröjor, som senare vare sig tappat färg eller passform.

Men det mest oväntade var bänken utanför butiken. Eller sandlådan om man så vill. Den har intressant nog dubbla funktioner. Sand och vila. Jag har inte sett en sådan förut. Men jag har sympati för omtanken.

Trångt på bussen

2014-03-25 14:01
Det fungerar oväntat bra att åka buss till och från stan. Möjligen är det minnen av halvtimmestrafik med Saltsjöbanan, som först gjorde mig felaktigt negativ till kommunala färdmedel.

Vi på Östra Sicklaön har det kanske extra bra, med många turer och nästan alltid sittplats. Men så händer det där märkliga ibland. Bussen är knökfull och det armbågas och stönas.

Luttrade chaufförer ser redan vid Slussen att det blir en kaosresa och öppnar alla dörrar för påstigning. Förmodligen är det just där och då alla framtida bussresor fortsätter att vara just kaosresor.

All reseplanering bygger på statistik. Så även för SL. Men när bara ett fåtal kan registera sitt SL-kort i läsaren på dessa kaosresor, ser det i SL:s rapporter ut som om det var en väl planerad kapacitet.

Moderna tunga fordon rapporterar i realtid hur de nyttjas och hur föraren hanterar dem, s.k. fleet management system. Men när SL inte äger bussarna, finns ju risken att sådan info fastnar. Såklart borde den ingå som en del i trafikplaneringen.

Byns bästa vårdcentral

2014-03-20 12:52
När jag flyttade hem till Nacka igen, fylldes brevlådan med reklam från diverse lokala avsändare. Ett stack ut, A-postbrevet med handskriven adress från Landstinget. De var måna om att jag skulle välja just Ektorps vårdcentral. Tydligen finns det en peng kopplat till antal registerade "kunder".

Jag hade valt dem ändå, 200 meters gångavstånd kan få en att bortse med en hel del. Nu ser jag att valet var lyckat, de har Sicklaöns högsta patientbetyg.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) genomför en årlig patientenkät. Resultaten är sökbara på deras webbplats, om man har tålamod och viss fallenhet för att klicka i diverse rutor.

Expressen har förädlat vårdcentralernas resultat och där kan man kan enkelt söka och sortera. Kommunens mest nöjda vårdtagare har Familjeläkarna i Saltsjöbaden. De håller till vid gamla kommunhuset, det som var aktivt när Saltsjöbaden fortfarande var en köping.

jag såg en gång en Posche med "Nackahälsan" målat på dörrarna,då funderar man ju förstås...

När sjöpolisen går på torra land

2014-03-13 11:27
Det känns nästan lite lyxigt att i bussfilen glida förbi köerna in till stan på morgonen. Även i en SL-buss. En bussfil, där det också kör några vanliga bilar. Ibland.

Fickan vid Henriksdalskurvan är välkänd. Eller ökänd. Både av poliserna som delar ut böter och deras motpart, bussfilsbilisterna. Normalt ser man unga konstaplar, som kommenderats ut på morgonen för att bötfälla de otåliga. Och skapa viss underhållning för oss som åker buss.

Igår var medelåldern i fordonsstoppet betydligt högre än vanligt. Oväntat var också de orangea jackorna på de mer seniora polismännen. Sen såg jag en av sjöpolisens Jeepar vid stoppet. En sån där med vinsch i fronten. Mystiken klarnade.

Minspelen antydde att detta kanske inte var en drömsyssla för en sjöpolis. Även om våren är tidig, är det möjligen planeringsmässigt klokt att nyttja sjöpoliser där trafiken är i säsong. Men förmodligen inte personalvårdande.
  

Nya smaker i Ektorps centrum

2014-03-11 15:59
Det verkar tufft att driva krog i Ektorp. På något år har det tidigare pastahaket, blivit i ordning; Lucky Seven, Asian Garden och senast igår Tasty India.

Okej, Indien är en del av Asien, men den uppskattade sushibuffén är ett minne blott. Nu gäller indiska smaker. Restaurangen har mer än dubbelt så många rätter som sittplatser. Det kan vara en varningsflagga, men inte alltid.

De marknadsför sig effektivt. Ett vikt reklamblad hade stoppats under varenda vindrutetorkare i närområdet. Även på bilar parkerade långt inne på villatomter. Så också min. Tyvärr hade de inte satsat lika mycket på tålig tryckfärg som på antal rätter, delar av menyn sitter nu på glaset på min vindruta. En kombination av olika tandooris och Värmdöleden fyllde mitt synfält. Högtryckstvätt verkar krävas.

Duvnäs Deli slog också upp dörrarna igår. Jag kikade nyss in som hastigast. Fikande och ätande gäster vid alla tre små bord inomhus. Snart säkert även på den lilla uteserveringen.

Butikschefen på Metro på Tippen hade fått frispel. Han var sällsynt noga med hur varor exponeras i en kyldisk, för att skapa köpintresse. Nu såg jag bara ett par plastbyttor med hörnbitar av en lasagne för 89 kr och en räksallad för 109 kr. En parmaskinka låg i den vakumförpackning den transporteras i. Så även några ostar. Man blev inte hungrig.

Nu är ju båda ställena rykande färska, såklart ska de få någon månad på sig att vässa sina koncept. Ett större utbud av smaker i Ektorps centrum är mer än efterlängtat. Välkomna!

Kundval Nacka

2014-03-07 13:36
Igår jobbade jag hemifrån. Södra länken var stängd och vägarna korkade igen. Det enda som blev lidande var väl den varma lunchen.

Ibland går jag till Seniorcenter i närheten, där alla köpa en matlåda och ta med. Deras löksås är värd att pricka in i kalendern.

Seniorcenter serverar bara en dagens rätt, de har inte givits möjligheten till annat. Så Nackas omtalade kundval finns inte alltid i vardagen, i alla fall inte där det kanske behövs som mest - hos de "kunder" som i praktiken inte har några alternativ.

Gårdagens lunch var blomkålssoppa. Själv valde jag en annan restaurang. För att jag kunde.

Blev nyfiken på hur våra politiker och tjänstemän hade det, blomkålssoppa där med? Så var inte fallet. Nog hade en fisksoppa med saffran, sej, torsk och räkor varit mer lockande. Eller något av den fyra andra alternativen.

Det känns väl rimligt att våra seniorer, som skrapat ihop vad dagens kommunala beslutsfattare lever av och på, ska ha minst samma möjligheter att välja vad de vill äta till lunch. De kan ju inte gå någon annanstans.

Här finns veckomenyerna för Seniorcenter och kommunalhuset.
 

Bra inlägg. Som med enkla medel visar på ett stort hyckleri hos politikerna.

Bra inlägg. Som med enkla medel visar på ett stort hyckleri hos politikerna.

Grön taxi

2014-03-02 14:04
Min gäst igår tog taxi från Centralen till Ektorp. Av olika skäl var bussen inte ett alternativ.

Rådet var att åka med en Taxi Stockholm, för att slippa bli hutlöst debiterad. Resan gick på närmare tusenlappen mot uppskattade dryga tvåhundra. Taxin var maskerad med gul reflextejp i rutornas överkant och ett snarlikt namn. Det var bara att betala.

En leende infrastrukturminister förklarade i en tv-intervju att detta nu kommer att stävjas. Förarna ska minsann upplysa kunden om ett maxpris för resan och dokumentera detta, genom att t.ex. mejla kunden (sic!).

Det blir lite som att försöka tejpa ett sår som måste sys. Grundproblemet adresseras inte. Tejpen kommer att lossna.

Hade jag varit statsråd (som om det någonsin kommer hända), skulle lagförslaget bli att taxibolag som uppfyller vissa kriterier för maxpris, får rätten att ha en grön taxiskylt på taket. Och att missbruk av sådan skyltfärg, omedelbart leder till indraget taxileg och att taxins gula registeringsskyltar tas av.

Att försöka lära besökare att läsa den gula prislistan på sidorutan, vet vi inte fungerar. Att bara åka med taxibilar som har en lysande grön skylt kan göra det.
 

Klämma in fötterna och le?

2014-02-27 11:02
Två dagar i veckan jobbar jag i Gamla Stan. En arbetsplats med bra läge. Det tar 18 minuter från dörr till dörr med motorvägsbussen. Hållplatsen ligger vid tomtgränsen. Lunchutbudet är stort. Så jag har det rätt bra. Egentligen.

I veckan blev det ett möbelbyte. Fräsch och praktisk inredning med hjul och motorer. Så det blev bara bättre. Egentligen.

Rullbara skåp tilldelades med namnlappar. Och det var just här jag blev osäker på pedagogiken. Varför skulle jag få skåpet med ett par högklackade skor i storlek 36. Jag har ju 45:or. Egentligen.
 

 

Karttricket med snöpligt slut

2014-02-18 13:54
Okej. Det var naturligtvis dumt att lägga mobilen på krogbordet. Men man tror ju inte att man själv ska drabbas. Den trevlige och uppenbarligen fingerfärdige, fick mig att vända bort blicken för att titta på klockan. Mobilen försvann.

En kamrat, på väg fram till bordet, såg vad som hände och började följa efter. Vi anslöt, dirigerade via mobil. Snart var vi ikapp den fingerfärdige och genomförde ett s.k. envarsgripande med påföljande skyddsvisitation och mobilen var tillbaka.

Polis kom snabbt till plats och körde iväg med busen. Utredande polis ringde nästa morgon och gratulerade. Det kändes som man gjort rätt. Just då.

Känslan försvann snabbt, när åklagaren brevledes lät meddela att ärendet var nedlagt. Man häpnar. Tilltron till rättssamhället fick sig en allvarlig törn. Tydligen var den trevlige så pass känd, att han inte ansågs värd att åtala. En märklig ordning.

Det är synd om buset i Sverige, brottsoffer får tydligen skylla sig själva. Bra att du tog tillbaka din Mobil, dåligt att skurken inte åtalades, vad ger det för signaler?

Ja, det finns somligt svårt att förklara i rättsväsendet. Konsumtion, åtalsunderlåtelse och förundersökningsbegränsning är bara några exempel. När allt kommer omkring borde ingen brottsling komma lindrigare undan på grund av att denne begått många brott... Kan man tycka.

Det kallas åtalsunderlåtelse och är något åklagaren tillämpar då det är dyrare att väcka åtal och personen inte kommer få någon vidare påföljd än böter och då den inte kan betala böterna anses det som bortkastade pengar. Personen får en "prick" i brottsregistret ändå men man sparar helt enkelt pengar åt samhället.

Ja, om man missar betala 10 kr i trängelskatt, får man 500 kr i straff. Ocker kallas det normalt. Om man stjäl mycket och ofta, lägger åklageriet ner direkt. Numera måste man själv spöa upp tjuven om det ska kännas. Trist utveckling.

Nisse, menar du på allvar att det finns en positiv kalkyl i att inte lagföra de som redan stulit massor? Att det är bra när samhället signalerar "fortsätt du lille pojk, vi orkar inte bry oss, för du har ingar pengar. Just nu i alla fall.".

Det var väl i brist på bevis såklart. polisen har mycket ofta problem med bevisningen. Skandal!!!!

Cykelplanen rullar på

2014-02-04 12:40
Värmdövägens rondell i Ektorp ser jag varje dag, vare sig jag åker buss eller bil. Och rondellen har fått vara med här någon gång förut.

Nu har de nya trafikljusen ynglat av sig. Nykomlingarna ser ut som de små trafikljus som reglerar cykeltrafik.

Tydligen är det cykelbana planerad här, förmodligen mest tänkt för cyklande från stan som ska svänga vänster i rondellen. Nu har jag väl inte sett någon överdriven mängd cyklister som utför just den manövern, men kanske är det en del av den nya cykelplanen.

Ektorpsvägen ska ju smalnas av och få en rejäl cykelbana längs sin västra sida. Det behövs. De blivande student- och ungdomsbostäderna vid 222:an driver sannolikt detta. Då hänger det ihop med de nya ljusen i rondellen.

När en väg görs smalare och får några parkeringfickor, kallar kommunen det numera för stadsgata. Nåväl.  

Värmdövägarna

2014-01-23 13:31
"Det är bara lata människor som fryser. Antingen klär de sig för lite eller så rör de sig för lite."

Fanjunkare Fälts syn på kyla ringde i örat. Jag frös. Helt i onödan. Eller så var det mitt fel. Förmodligen det senare.

Gamla klasskamraten och jag hade stämt möte. Skulle vi känna igen varandra? Det var min första fundering. Den andra; var är karln? Vi hade ju bestämt Gamla Värmdövägen. Den är ganska kort numera. En snutt i Finntorp.

Nu avsåg min vän Värmdövägen. Alltså inte den med prefix Gamla, men den som är äldre än Värmdöleden. Så, okej, lite gammal är den väl. Men inte den äldsta. Refererar man till ålder, lär väl Gamla landsvägen bli aktuell istället. Det finns en sådan också. I Ektorp.

Nej, jag förespråkar inte namnbyte på Nackas gator och vägar. Men kanske en dubbelkoll när en mötesplats har Värmdö i namnet. Eller mera kläder.

Fj Fält. Fallskärmsjägarskolan minsann. Han är kult!

Kommunalt twittrande

2014-01-16 14:08
Ett eget konto på Twitter kan rekommenderas. Inte för att förverkliga sig själv kanske, men väl för att följa några några utvalda flöden. Sådant som intresserar, berör och är viktigt. Allt finns på Twitter. Och lite till.

Vår kommun stoltserar med tre olika Twitterflöden. Ett är @Nacka_kommun som pliktskyldigast rapporterar det man bör. Inte med någon blixtrande hastighet kanske, för snabba nyheter rekommenderas NVP:s flöde.


Vidare har kommunen kontot @Nackabyggerstad. Mest sysslar de med att återutsända andra kontons tweets. Inget fel med det, om de kunde låta bli kommunens huvudflöde. Ibland blir tonen raljant, som när man skriver "Du har alltså inget förslag?" till en enskild som inte delar kontots uppfattning.

Sen har vi det lysande undantaget @Nackagator. Med både humor, bra urval och snabbhet skriver de om sånt som är viktigt om våra gator och gångbanor. Varför man tvingas till att sanda istället för att salta en cykelbana. Lägger ut bilder från t.ex. akuta vattenläckor.

Så ska du välja ett kommunalt konto att följa, välj @Nackagator!

Nya tankar

2014-01-10 15:31
Det är några ändringar på bensinmackarna som fastnat i minnet. Som när räknaren för antal kronor började snurra fortare än den som visade antal liter. Nya pumpar för blyfri bensin och senare även etanol, var också stora nyheter.

Nu är det dags för en sådan ändring till. Eller paragdimskifte, om man så vill. Snabbladdning av elbilar. Inte de där färgglada stolparna med 230 v, utan rejäla doningar som laddar med 50 000 watt.

Jag undrade över de armtjocka elkablarna som grävdes ner vid Preem på Vattenverksvägen. Nu vet jag varför.

Under en fikapaus hinner man få 80 procents kapacitet i en elbil. Helt plötsligt känns kaffemaskiner och bake-off bröd väldigt berättigade på en mack.

Precis som när mobilen blev var mans egendom, finns det flera standarder för laddare. Denna följer något som kallas CHAdeMO och till våren även standarden Combo. Nissan bl.a. stödjer CHAdeMO, så Lindgren Bil på Värmdö är säkert glada. Miljön likaså.

Blir det GrönEl ?

Blir nog brun miljöparti-el från Tyskland.

"http://www.laddaelbilen.se/2013/08/07/eu-kommissionen-vill-ha-bort-chademo-laddare-2018-17770581" och 2018 ska den monteras ner...

Lugn i bussen Torbjörn. CHAdeMO är den totalt dominerande standarden för snabbladdning elbilar idag. Preem kommer även ha "den nya" standarden Combo/CCS senare i år. Från samma laddstation. Som att byta från en Nokiakontakt till en micro-USB. Fast EU ville ju ha raka gurkor också, så vi får väl se om deras lobbyintressen får sin vilja igenom denna gång.

Tjuvsignaler

2014-01-02 13:26
God fortsättning!

Helgerna i Nacka synes inte ha inneburit någon större dramatik. Däremot verkar inbrott bli allt oftare förekommande tyvärr. I statistiken en mindre notering, för den enskilde ofta en känsla av obehag som inte låter sig skakas av.

Det händer att brottsutsatta flyttar efter ett inbrott. När någon främmande rotat i ens privata lådor, kan det förstöra hemtrevnaden. För gott. Ingen försäkring kan ersätta sådant.

Många skaffar larm, tar hjälp av grannar med att tömma brevlådor och så vidare. Grannsamverkan tipsar om att kika efter sånt som inte hör hemma.

Men den tydligaste signalen för tjuven, står kommunen själva för. Våra soptunnor. Bilden, tagen lite före jul, visar två fastigheter där ingen kommer att vara hemma på i alla fall fem dygn. Så långt i förväg var kärlen utställda.

På nätet kan alla se vilka dagar en gata har sophämting. Ingen behöver smyga förbi för att se om någon är hemma, det går bra från bil i 50 km/h. Det vet tjuvarna. Så be din granne ställa ut ditt kärl, när denne gör det själv. Om du är bortrest.å andra sidan kan man ju be en granne eller vän, om man nu har någon, köra ut eländet när det skall tömmas. kommunens signal till tjuvarna? nja

orkade du inte ens läsa hela inlägget hasse? han skriver ju att grannen kan fixa. förut behövde vi inte ställa ut tunnorna, så visst är det kommunens krav

skummade bara igenom texten, vilket man ej bör göra. sorry

DEt är konstigt när kommunen snackar om ökad tillgänglighet på gångbanor och cykelbanor, när de samtidigt kräver att sopkärlen ska stå där en dag av sju.

Vad är det för fel med övervakningskameror och väktare som kommer och ronderar i området grannsamverkan ? KAn inte kommunens egen personal ta och röra sig i större utsträckning runt i områdena ... Jag menar då den stilla sittandes kontorspersonalen och politiker som har så lite å göra.....

Deli till Ektorps centrum!

2013-12-22 14:49
För någon månad sen gissade jag på att en deli eller gourmetbutik skulle öppna i Ektorps centrum. Nu vet jag, det blir en deli.

Duvnäs deli är namnet och i dagarna klistrades dekalerna på rutan. Innanför glaset målas det och en kyldisk är redan på plats. En hemsida har de redan fått upp, där det utlovas att man "lagar mat från grunden och på plats". Det ska bli intressant. Och i bästa fall väldigt gott.

Med denna bloggpost tackar jag för i år och önskar dig en god jul!

Jag lovar att det blir gott👍

Må tro att det finns marknad för detta I Nacka? Möjligen om det finns bra drivethrough med plats för kort stopp för oss som reser från Danderyd till värmdö och sommarstugan. Gärna en möjlighet att beställa via SMS, så att kassen och notan är klart när vi kommer. Med den toppkvalitét som utlovas, bör det vara helt säkert att handla på detta tidsbesparande sätt. OBS-särskild kassa för oss som inte vill köa.

Om dom nu kommer till Ektorps censtrum KRÄV då att dom sänker sina priser rejält !! Att maten visserligen va god är ju bra men det berättigar INTE till de skyhöga priserna....då uteblir flertalet kunder.... Jag kände mig nästan rånad när jag besökte stället de har i sickla...

Nu tror jag Curre blandar ihop denna med Urban deli. Hemsidan är ju en helt annan, så det är nog någon lokal förmåga. Inte söderhipsters.

 
Ragnar Lindberg är Nackabo igen, och bor i Ektorp. Han har varit på annan ort i 30 år.

På NVP.se bloggar han om då och nu.

Läs de fem senaste inläggen

Sök

Här kan du söka blogginlägg.

KULTUR
/Global/Nyhetsbilder/2015/januari/Nacka-konsthallpuff.jpg

Skor berättar sin historia

En symbol för männsikovärde
MILJÖ
/Global/Nyhetsbilder/2015/januari/atervinning-hushllsavfall-liten.jpg

Matavfallets väg till gas

NVP bland matrester och sump.
LEDARE
/Global/Personal/anders250.jpg

Bra betalt för fina uppdrag

C och KD får mer än Nackalistan
NACKA
/Global/Nyhetsbilder/2015/januari/Dieselverkstan-JF-2.jpg

Stod på sig i namnstriden

Dieselverkstaden får ha kvar sitt namn
KULTUR
/Global/Nyhetsbilder/2015/januari/David-Batra_puff.jpg

Batra frontar Svarte Orm

Svart humor från skyttegraven
SALTSJÖBADEN
/Global/Nyhetsbilder/2015/januari/emil_mathilde-puff.jpg

Droger påverkar alla

Son och mamma föreläser ihop
SLUSSEN
/Global/Nyhetsbilder/2015/januari/Slussen_puff_NY.jpg

Förstår inte hur M tänker

Kändisar riktar Slussenkritik
TRAFIK
/Global/Nyhetsbilder/2015/januari/Sdra-lnken-JFpuff.jpg

Södra länkens svarta år

Ljusning att vänta först 2016
POLITIK
/Global/Nyhetsbilder/2014/oktober/kinbergbatrapuff.jpg
BOSTAD
/Global/Nyhetsbilder/2015/januari/Saltsduvns-JF-2.jpg

Duvnäs dyrast i Nacka

Exklusivare än Saltis
KULTUR
/Global/Nyhetsbilder/2015/januari/L-A-Johansson-puff.jpg

Gamla visor om samtiden

Samhällskritik från höger
GOLF
/Global/Nyhetsbilder/2015/januari/Rebecca-Surtevall-golf-NE4-puff.jpg

Med siktet inställt på touren

Rebecka Surtevall är redo att ta steget
KULTUR
/Global/Nyhetsbilder/2014/December/Saltkrkan-MalteHannapuff.jpg

Saltkråkan blir barnteater

Ensemble från Nacka och Värmdö
SPORT
/Global/Nyhetsbilder/2014/December/Karolin-silversmed-NE1puff.jpg

Silversmeden går för guld

Siktet inställt på Tasmanien
KULTURMILJÖ
/Global/Nyhetsbilder/2014/December/stra-lvsala-grd-puff.jpg

Ett upprustat vattenhål

Klarade sig undan ryssen
ÅRETS NACKABO
/Global/Nyhetsbilder/2014/December/arets-Nackabo-ny-1.jpg

Energin blev segermelodin

Stringent duo prisad
SAMTIDEN
/Global/Nyhetsbilder/2014/December/shoppingkritik.jpg

"Såg skumma ut"

Människan och gallerian
KULTUR
/Global/Nyhetsbilder/2014/December/Konstnr-Bengt-NE3.jpg

Skev och skör revolution

Verk i keramik och emalj
SALTSJÖBADEN
/Global/Nyhetsbilder/2014/December/grandhotelsaltis.jpg

Nacka kommun drar
in alkoholtillstånd

"Överdrivet"
STADSBYGGET
/Global/Puffbilder/Nacka-stad-planering-NE4.gif

Här ska 11 000 nya invånare få plats

Småskaligt jätteprojekt
TEKNIK
/Global/Nyhetsbilder/Augusti/puff-robot.jpg

Robottävling för åttor

Har jobbat sedan februari
NATUR
/Global/Puffbilder/Alg-LT-1.gif

Så minskar älgjakten

Färre älgar skjuts
BLOGG
/Global/Puffbilder/Blogg-Ragnar-CL1.gif

Byter blogg mot politik

Nu tackar Ragnar för sig
NACKA
/Global/Nyhetsbilder/2014/november/Centrala-Nacka-plan3.jpg

Framtidens Nacka stad

Så kommer det att bli
VÄRMDÖ
/Global/Nyhetsbilder/2014/november/Hlspuff-JF1.jpg

Kulturmiljöer samsas i bok

Anrika områden dokumenteras
BARN
/Global/Nyhetsbilder/2014/november/pedofiler-pa-natet.jpg

Fler unga brottsoffer på nätet

"Föräldrarna har för dålig koll"
FATTIGDOM
/Global/Nyhetsbilder/2014/november/FATTIGDOM.jpg
GUSTAVSBERG
/Global/Nyhetsbilder/2014/november/bildarkivet-Mlarsalenpuff.jpg

Ljus på fabrikshistoria

2000 historiska bilder
SPORT
/Global/Nyhetsbilder/Augusti/Golf_Oscar-puff.jpg

Vår nästa golfstjärna?

Oskar Bergqvist lever för sporten
BIL & TRAFIK
/Global/Nyhetsbilder/2014/november/Tema_reservdel2puff.jpg

DNA-skydd mot tjvuar

Tekniskt avancerad brottslighet
NACKA
/Global/Nyhetsbilder/2014/november/sovjetbomberpuff.jpg

Sovjet bombade Nacka

70 år sedan marken gungade
KULTUR
/Global/Nyhetsbilder/2014/november/Inger-Andersson-RQ-puff.jpg

Inger är på spaning efter den tid som flytt

Gustavsbergsminnen
POLITIK
/Global/Nyhetsbilder/2014/oktober/Magdalena-Andersson-puff.jpg

Sveriges mäktigaste kvinna

NVP träffar Magdalena Andersson
KULTUR
/Global/Nyhetsbilder/2014/oktober/AllWeHaveIsNow_puff.jpg

Vulkano skildras på film

En fucking regidebut
UTBILDNING
/Global/Nyhetsbilder/2014/november/brains.jpg

Lura hjärnan att minnas

Visualisera groteska jultomtar
HANDBOLL
/Global/Nyhetsbilder/2014/oktober/Handboll-skuru-savehof-puff.jpg

"Det är inte hopplöst"

Skuru om suveräna Sävehof
TIPSA NVP.SE

Vet du något vi borde skriva om? Tipsa!
Erik Ljones, webbansvarig
Telefon: 08-55526628

FRÅGAN

Har du körkort och bil?
Se resultat
 
 
RSS - BLOGG
/Global/Puffbilder/RSS2.gif

Få kontinuerlig uppdatering från bloggarna genom att använda vår RSS-funktion.

RSS - blogg
SÖK PÅ NVP.SE
MEST LÄST IDAG
FACEBOOK

REKOMMENDERAT PÅ FACEBOOK

NVP.SE PÅ TWITTER

EVENEMANG

Håll koll på allt som händer i Nacka och Värmdö i veckan.

Evenemangskalendern
NVP:S NYHETSBREV

Här anmäler du dig till NVP:s nyhetsbrev, med lokalnyheter varje tisdag och torsdag.

OM NVP

Nacka Värmdö Posten
Besöksadress: Värmdövägen 205
Postadress: Box 735, 131 24 Nacka

Tel Annons: 08-555 266 10
Tel Red: 08-555 266 20
Fax: 08-555 266 41

Mer om tidningen
Tipsa anonymt
Facebook
Twitter
RSS-flöde

ANNONS

Köpes

Lp-skivor och singlar från -50 -60 och -70-tal. Pop, rock, jazz, schlager. Ring Thomas
717 55 16, 070-717 55 16.

Se fler annonser
SUDOKU
/Global/Puffbilder/sudoku250.jpg

Spela det omtyckta spelet Sudoku på NVP.se. Klicka på länken nedan för att spela.

Spela Sudoku
COOKIES

NVP.se nyttjar cookies för att underlätta användarens aktiviteter. Det gäller både redaktionellt och kommersiellt material. Om du vill veta mer eller stänga av cookies på din dator, klicka på länken nedan:
Minacookies.se

 
 

Creative director: John Bark | Formgivare: Ivica Prgomet

Producerat av