FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Tekla, Tea

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
23 september 2017

Katarina Schoer Carr har i flera år studerat berättelser och dokument, som ligger till grund för en kokbok hon skrivit tillsammans med stjärnkocken Örjan Klein.

Gammal mat får liv i färsk kokbok

Kultur & Nöje 15:54 | 09 maj 2016

Visste du att en av potatisens pionjärer bodde på Skeviks gård i slutet på 1700-talet?
Historikern Katarina Schoerner Carr och kocken Örjan Klein har skrivit en mathistorisk kokbok och tycker vi ska lära av dåtidens hushållning.

Recept: Varm ansjovisströmming med gräslök (4 portioner)

1 finhackad gul lök
1 klick smör
125 g ansjovisfiléer (vassbuk, skarpsill)
600 g strömmingsfiléer (klippta)
salt och peppar
4 msk smör
4 msk ströbröd
1 knippe gräslök

• Sätt ugnen på 200 grader. Smält smör, tillsätt den finhackade löken och låt den småkoka utan att den får färg 4-5 minuter.
• Smörj en ugnsform, lägg löken och ansjovisen i botten på formen. Rulla strömmingen med skinnsidan utåt. Salta och peppra och toppa med några smör–
klickar och lite ströbröd.
• Sätt in strömmingen i ugnen cirka 25 minuter. Klipp över gräslök och servera rätten varm och gyllenbrun, gärna med nyrostat knäckebröd och stark ost, typ Västerbotten.
• Rosta knäckebrödet i 200 grader ett par minuter i ugn. Passa så det inte bränns.

Det luktar Jansson lång väg när vi besöker kulturhistorikern och illustratören Katarina Schoerner Carr på Ingarö. Det vankas varm ansjovisströmming med gräslök, en rätt som med lite fantasi skulle kunnat ha serverats de anställda på Stockholms slott Tre kronor på 1500-talet. Det smakar gudomligt gott och är hur enkelt som helst att tillreda.

Vad som åts på slott och andra högreståndsmiljöer finns det relativt gott om handlingar kring, men vad åt en vanlig familj på 1500-talet?
– Vi vet inte exakt vad de åt för det finns inga recept från 1500-talet och fram till mitten av 1600-talet. Den äldsta kokboken i Sverige, ”En liten kokbok” är från 1650, men troligen med recept från Tyskland. Från 1700-talet finns det ett antal kokböcker, de var ofta skrivna av kvinnor, säger Katarina Schoerner Carr.

Mat får ta plats i fredstid
Det var först efter freden i Nystad 1721, när en längre fredsperiod inleddes, som intresset för att ge ut tryckta kokböcker och hushållsböcker kom.
– Utgivningen under 1700-talet omfattade 20 titlar. Det var inte bara recept, utan också råd och tips om hur man skulle sköta lantbruk, trädgård, kreatur och fjäderfän. Det finns exempel på hur man kan behålla rosor färska ett helt år och hur man kan få persiljefrön att gro på fyra timmar.

I flera år har Katarina Schoerner Carr arbetat tillsammans med stjärnkocken och kokboksförfattaren Örjan Klein med att ta fram en historisk kokbok. Idén kom från början från Vasamuseets restaurang. Tillsammans har de gjort en resa, om människor och deras förhållande till mat och måltider från 1500 till 1700-talets kokkonster.

Medan Katarina Schoerner Carr har suttit i arkiv och forskat och läst dagböcker, proviantlistor, rättegångsprotokoll, reseberättelser, räkenskaper, hushållsböcker och skatteuppbörder, så har Örjan Klein experimenterat i restaurangköket med de historiska berättelserna som grund.

”Historisk mat är god”
– Av någon outgrundlig anledning har maten från den här tiden förknippats med något som är äckligt. Vi vill visa att historisk mat kan vara god, säger Katarina Schoerner Carr.

Hon tycker att hon har ett sorts folkbildande ansvar och har gett sig den på att få oss att uppskatta dåtidens enkla mat. Och att det finns ett stort intresse för mat, och historisk mat, det syns inte minst genom TV-programmet Historieätarna, men Katarina Schoerner Carr menar att det också finns en poäng att ta dåtidens människor på allvar.
– Om vi lagar maten som vi tror de gjorde, då smakar det inte så bra. Men om vi strävar efter att försöka förstå hur människor upplevde maten och vill ha samma smakupplevelse som de hade, då måste vi anpassa recepten efter vår tid. Våra smaklökar har också förändrats över tid. Det är klart att de tyckte maten var god om de ansträngde sig att tillaga en exklusiv måltid.
– Sen har vi ju den andra aspekten, där det var viktigt att bli mätt och där man inte frågade efter hur det smakade.

Värmdö först med potatis?
Boken ”Smaka på historien. Människor och måltider ur det förflutna” innehåller 23 menyer och över 100 recept. I boken får vi inte bara ta del av recept från 1500 till 1700-talet utan också en mängd berättelser, några från Värmdö.
– I slutet på 1700-talet bodde en av potatisens pionjärer, en religiös sekt kallad Främlingarna, på Skeviks gård på Värmdö. De var en del av piétiströrelsen, som fått en fristad på gården. De odlade potatis och gav ut en skrift med anvisningar och goda råd om potatisodling som kom ut 1773, säger Katarina Schoerner.

Och kanske var de uppburna Värmdöbor, som kände ämbetsmannen Clas Rålamb, bland de första i Sverige som fick prova att dricka kaffe. Rålamb ägde Beatelunds herrgård, och gjorde, som kungligt sändebud på ett hemligt uppdrag, 1657 en resa till Turkiet. På resan blev han bjuden på en svart dryck, något han berättat om sin resebok.
– Det är första gången kaffe nämns i svenska skrifter. Om några kaffebönor följde med hem till Beatelund vet vi inte, men osannolikt är det inte säger Katarina Schoerner Carr.


 
AMBULANSHELIKOPTERN
/link/917e10eba9814a15962f19ef86626fc7.aspx
VÄRMDÖ
/link/ed739ee6d3914a798b82cb33a4bc3e00.aspx

9-åringen besteg Fuji

"Det är bara att kämpa på"
LEDARE
/link/a61fba97a567404e969b5203148f4c75.aspx
MUSIK
/link/3962595c55a649539d15ef9b3b99b3eb.aspx

Singelaktuell kompisduo

David Bowie och Prince inspirerar
VÄRMDÖ
/link/dc961377530a4f6ab428cd4ea1f4c70d.aspx

Picknick med nya
och 
gamla Värmdöbor

Kompispicknick utanför kommunhuset
BERÄTTARLÄGER
/link/c925c1ebb736472d8051cde153747d84.aspx
TRÄDGÅRD
/link/0367e3a551c2488c8febf9a15b801c3c.aspx

Avkoppling i det gröna

"Det här är paradiset"
BÖCKER
/link/edb9ea2281ee4418bb03b35140528d17.aspx
SOMMARJOBB
/link/86ef731d7abd4f41a07b969cb9309707.aspx

Skapade sitt sommarjobb

Nacka satsar på unga nyföretagare
UTSTÄLLNING
/link/09a9bd50373a4e58abc9749beb64e74a.aspx
BÖCKER
/link/7cc7c221c27e4161b0f6eb5844415a0f.aspx
NÄRINGSLIV
/link/a9fb3f4709f74d15a997083c2d6bcf81.aspx

De lagar lunchlådan

Lokal färdigmat produceras i Boo
MUSIKTERAPI
/link/0adebe39ec7547c4b9aee1f1c994cf02.aspx

Musik ska lyfta flyktingbarnen

Skapar självförtroende och språklust
FOLKFEST
/link/d40c17a5da004042a5607a998a6f10a4.aspx

Karnevalyra i Orminge

Färgglatt firande av 50-åringen
NATURPRIS
/link/730d2111ae8f4dcc8d2e156175d71b95.aspx
UDDA HUS
/link/f9c6a1a706104fef83d7a9603c1c8fd6.aspx

Fylke tar plats i Nacka

Hobbithotell redo för gäster
MILJÖ
/link/e3d36b81260540449287aaf16a1cd1bb.aspx

Pedagogisk plockning

3 723 skolbarn gör Nacka renare
TECKNARSTIPENDIUM
/link/bccbe02368b2446b9e2eb844ff41ffc1.aspx
DESIGN
/link/b96e4d27164748f686b9d9a42fe6d0c8.aspx
SPORT
/link/62b9f474423b4929927e6463e1f80771.aspx

Krigar mot motståndare
– och mot nättroll

NVP har träffat Skurus Linnéa Claeson
PRISTAGARE
/link/743833b9f630414a879c6f0eeb81d420.aspx

Prisbelönta bullar

I Saltis finns Årets bagare
LOKALHISTORIA
/link/0782a0fd14344eacbec50ded3aa0712a.aspx

När Nacka blev Nacka

"Ingen ville veta av den andre"
PORTRÄTT
/link/c8548f4257c04c1693ab9818eaf6bc1a.aspx

"Ingenjörer behöver
inte vara gubbar"

Bättre värld med kvinnliga perspektiv
MUSIK
/link/ac1970af7bdc4cd282b5444de0d7e347.aspx

Sexåringar speglar rädslor

1 200 barn i Grammisnominerade kören
INTEGRATIONSPROJEKT
/link/2eb26e4e0ece4e4b9683c1231fa59468.aspx

Springer för innanförskap

Löpträffar för integration fyller halvår
SJÖRÄDDNING
/link/f3ececb242b64ee1ac57858f760b2952.aspx
MILJÖ
/link/132a6c9e51314ffa8e2c9571630ef84a.aspx

Tips för bättre miljö

Så kan din miljöpåverkan minskas
NÄRLAGAT
/link/0d31f3d932f547ef9b225ac1b5aa9833.aspx

Fixar middag till grannen

Matkoncept som ska ge mer hemlagat
HEALING
/link/e14ac42630bc42049df5ef9f3c3ff30b.aspx

Universiell energi i handen

NVP testar healingmetoden reiki
FISKSÄTRA
/link/3a272e66839149cb8e26f8e6aeff6acf.aspx

"Jag har gråtit och gråtit"

Pia Minati vill berätta dotterns historia
NYÅRSLÖFTE
/link/239c427ec9754347a6848858dc6dfef2.aspx

Nytt år, nytt träningslöfte

Så kommer du igång – efter nyårslöftet
KAFFE
/link/4052651bc8cf4cd9a777ebe73493b0f3.aspx

"Vi är inga nördar"

Folkligt kaffe rostas i Mölnvik
BIODLING
/link/83632630cd284ad8ab9733cb27ae4046.aspx

En bisyssla som trendar

Biodling populärt igen
KULTUR
/link/396ce6a7ed0a404fb4f8051f1655d28f.aspx
PEPPARKAKSTÄVLING
/link/cef8ef4430454e938693bb31339ab262.aspx

Kaktåg knep vinsten

NVP:s juliga tävling avgjord
TIPSA NVP.SE

Vet du något vi borde skriva om? Tipsa!
Anna-Karin Blom, webbansvarig
Telefon: 08-555 266 33

FRÅGAN

Har du körkort och bil?




Se resultat
 
 
 
MEST LÄST IDAG
FACEBOOK

NVP:S NYHETSBREV

Här anmäler du dig till NVP:s nyhetsbrev, med lokalnyheter varje tisdag och torsdag.

NVP.SE PÅ TWITTER

EVENEMANG

Håll koll på allt som händer i Nacka och Värmdö i veckan.

Evenemangskalendern
OM NVP

Nacka Värmdö Posten
Besöksadress: Värmdövägen 205
Postadress: Box 735, 131 24 Nacka

Tel Annons: 08-555 266 10
Tel Red: 08-555 266 20
Fax: 08-555 266 41

Mer om tidningen
Tipsa anonymt
Facebook
Twitter
RSS-flöde

ANNONS

diverse

Garage uthyres till bil eller mc i Saltsjö-Boo. Okt-maj. Tel 073-781 48 26.

Se fler annonser
SUDOKU
/link/eafc4609a34f4306bee78e68b47ddad5.jpg

Spela det omtyckta spelet Sudoku på NVP.se. Klicka på länken nedan för att spela.

Spela Sudoku
COOKIES

NVP.se nyttjar cookies för att underlätta användarens aktiviteter. Det gäller både redaktionellt och kommersiellt material. Om du vill veta mer eller stänga av cookies på din dator, klicka på länken nedan:
Minacookies.se